Annonce
Læserbrev

Debat: Vent ikke for længe med at uddanne dig

Læserbrev: For nylig kom Danmarks Statistik med nye tal for antallet af nyudklækkede studenter, der læser videre med det samme. Antallet er det laveste siden 2012, hvilket må siges at være en anelse nedslående.

Tilbage i 2012 var det godt 29 procent, som var i gang med en uddannelse tre måneder efter, at de blev studenter. I 2018 var det blot 15 procent. I øvrigt er andelen af indvandrere og efterkommere, der fluks starter op på en videregående uddannelse mere end dobbelt så stor i forhold til studenter af dansk oprindelse.

Når jeg skriver, at tallet er nedslående med Dansk Erhvervs øjne, er det selvfølgelig, fordi vi gerne vil have de unge hurtigt i gang med uddannelse og efterfølgende arbejde. Danske virksomheder har brug for dygtige medarbejdere.

Tager man et enkelt sabbatår eller to, så går det nok. Jeg anerkender naturligvis også, at der er unge, som har brug for lige at tænke sig om, før de vælger studium. Det er dog værd at huske på, at venter man for lang tid, så er der en risiko for, at man kommer længere og længere væk fra uddannelsesverden og måske slet ikke kommer i gang med at studere. Og får man ikke det meste ud af sit potentiale, er det skidt for den enkelte, for virksomhederne og for samfundet.

Annonce
Mads Eriksen ærgrer sig over, at færre unge går i gang med at uddanne sig umiddelbart efter gymnasiet. Foto: Dansk Erhverv
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis: Flot og fortjent anerkendelse

Direktøren for værftet i Søby Roar Falkenberg modtog onsdag af årets Tietgenpris for sit virke som erhvervsleder. Det er både flot og fortjent. Han er en markant skikkelse på Ærø, og han har været med til at sætte Ærø på Danmarkskortet med værftets bidrag til byggeriet af elfærgen Ellen. Men han er som det blandt andet blev nævnt af formanden for Tietgenprisens indstillingskomité Peter Zinck også meget andet. Som frontfigur for værftet koncentrerer han sig ikke kun om det at drive en virksomhed. Han har gennem de seneste 16 år også været bevidst om værftets rolle i lokalsamfundet. Når en ø som Ærø har en virksomhed af Søby Værfts størrelse, er det et kæmpe aktiv, at virksomheden ikke lukker sig om sig selv og holder fokus på at skabe så flot en top- og bundlinje som muligt. Disse to ting er selvfølgelig afgørende for virksomhedens overlevelse, men virksomheden har også fokus på et socialt ansvar. Det er ikke enestående, men Søby Værfts indsats har stor betydning for øen. Det drejer sig blandt andet om arbejdet med lærlinge. Skabes der et godt miljø for uddannelse, hjælper det naturligvis også virksomheden, når der skal rekrutteres nye medarbejdere, men det kræver også tid og fokus at lykkes med en sådan mission. Og så er der den fine detalje ved værftets aktiviteter og profil, at der er godt samarbejde med Marstal Skole om hvert år at sende 5. klasse en teatertur til København. Her viser værftet et socialt ansvar. Børnene får en god, kulturel oplevelse, mange af dem formentlig ikke sådan lige ville have fået uden værftets bidrag. Det understreger blot, at der er en klar bevidsthed om, at værftets bidrag betyder noget for lokalsamfundet, og at der er et ønske om at gøre mere end blot at drive en virksomhed. Det danner et billede af en virksomhed med udsyn. Roar Falkenberg udviste stor ydmyghed ved at pege på, at han sådan set blot er direktøren for værftet, og at det jo er alle værftets medarbejdere, der løfter opgaven at drive værftet. Selvfølgelig har han ret i det, men som direktør og øverste leder peger pilen naturligvis på ham, både når det går godt, og når det går mindre godt - det er jo ikke hvert år værftet kan præsentere præmieregnskaber. Nogle gange er tallene knap så glædelige, men som Peter Zinck slår fast, så er det også vigtigt at kigge på virksomhedens omgivelser og muligheder, og her har komiteen bidt mærke i, at det netop kan være en udfordring, at drive en virksomhed som Søby Værft. Udover rosen og et stort tillykke til Roar Falkenberg, er det derfor også værd at nikke anerkendende til priskomiteen for at have blik for virksomhedens og erhvervslederens evne til at bidrage til fremdriften i lokalsamfundet frem for kun at have blik for mere økonomi og ekspansion, når prisvinderen skal findes.

GOG

Cheftræner om GOG-nedturen: Mit ansvar

Annonce