Annonce
Debat

Debat: Vejen til et søfartsmusem – politiker var selv med til at lukke museum i Troense

Museumschef på Svendborg Museum Esben Hedegaard påpeger, at Jørgen Lundsgaard, der ærger sig over lukningen af søfartsmuseet i Troense i 2007, selv var med til at beslutte lukningen. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær

Læserbrev: Jørgen Lundsgaard gennemgik dagen før kommunalvalget historikken omkring et søfartsmuseum i Svendborg (Fyns Amts Avis, side 8 øverst: ”Kære ny borgmester, Giv os nu det søfartsmuseum”). Svendborg Museum får i den forbindelse en skurkerolle med ordene: ”... lavpunktet blev nået i 2007 da søfartsmuseet i Troense blev solgt og samlingen blev sat på lager i et utæt pakhus. Er der noget tilbage?”

Jørgen Lundsgaard glemmer at fortælle læserne, det vil sige vælgerne, at han selv var med til at træffe beslutningen om at lukke Søfartssamlingerne i Troense, fordi han sad i museets bestyrelse på det tidspunkt. Jeg og en samlet bestyrelse, altså inklusive Jørgen Lundsgaard, var dengang enige om, at vi skulle forsøge at styrke søfartshistorien ved at flytte fra Troense til Svendborg Havn ved at lade pengene fra salget af museet i Troense finansiere projektering og fundraising af et tidssvarende museum i Svendborg. Det lykkedes som bekendt ikke at komme igennem med et nyt søfartsmuseum på Baagøe & Ribers Plads, men vi prøvede af al kraft gennem mange år.

Det går supergodt med samarbejdet om kulturarven på havnen, og vi er efter min opfattelse godt på vej mod et søfartsmuseum på Svendborg Havn.

Jørgen Lundsgaard glemmer også at fortælle, at byrådet ved budgetforhandlingerne i 2020 faktisk afsatte 560.000 kroner om året i 2021-2022 og 2023 til at lade Svendborg Museum samle de maritime kræfter på havnen, og at der ved dette efterårs budgetforhandlinger afsattes 20 millioner kroner ikke bare til Geoparken, men også til at undersøge grundlaget for et maritimt hus på Svendborg Havn. Det går supergodt med samarbejdet om kulturarven på havnen, og vi er efter min opfattelse godt på vej mod et søfartsmuseum på Svendborg Havn.

Annonce

I øvrigt bliver jeg lidt træt ved for 117. gang at skulle tilbagevise, at Troense-samlingen ligger og rådner på et utæt magasin. Hele samlingen har det aldeles glimrende på et klimastyret magasin, og den er lige blevet forøget med en masse vidunderlige genstande fra Simac – ting, de ikke kan flytte med til deres nye domicil på havnen. Så Svendborgs maritime kulturarv er klar, når det forhåbentlig inden så længe besluttes, at søfarten skal have et hus på Svendborg Havn.

Annonce
Langeland For abonnenter

Forslag om statslig lånegaranti på huskøb: - Det er et godt skridt på vejen, men det gælder ikke erhvervsdrivende

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Aftale om støjskærm endeligt på plads: Forventes færdig i 2023

Ærø For abonnenter

Dyr dame: Ellen er 40 millioner dyrere end planlagt

Sport

OB har den ene støvle i pokalsemifinalen

Svendborg

Solouheld i Svendborg: Politi og beredskab massivt til stede

Flertal afsætter én milliard til trængte sygehuse

Langeland For abonnenter

Her er ugens bolighandler på Langeland

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Debat For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Hvorfor er der ingen af de anvarlige ledere, der undskylder?

Faaborg-Midtfyn

Bentes brunsvigere blev et stort hit: Men nu er det slut - bageri lukker ned efter 26 år

Se Danmark: Danmarks måske billigste gård

Debat

Klumme: Der er håb derude

Sport For abonnenter

Søndagsnavne med flere folk fra Hall of Fame i Ådalen og italiensk glæde over Christian Eriksens optræden samme sted

Sport

Svendborg Rabbits sejrer ovenpå corona-nedtur: - Jeg skal ikke lægge skjul på, at det ikke blev den kamp, vi havde håbet

Annonce