Annonce
Læserbrev

Debat: Usmagelig kamp om pladsen på Frederiksøen

Læserbrev: Kulturarv, tradition, håndværk, skønhed m.m.

Ja, vi har på Fredriksøen nu (endnu) Danmarks Museum for Lystsejlads med mange smukke skibe, som repræsenterer et ypperligt håndværk og en lille side af Danmarks historie. De er nu knyttet til byen og miljøet på Fredriksøen som Svendborgs maritime islæt. Det såkaldte maritime DNA, som jeg har hørt mindst tre borgmestre holde tale om.

Historisk har vi meget kendte bådebyggere med værfter, nulevende og tidligere for eksempel Sofus Weber, Henry Rasmussen, Ring-Andersen og Walsted. Det sydfynske er kendt for deres maritime kundskaber, og mange smukke erhvervsfartøjer såvel som lystfartøjer er bygget her. De er en del af miljøet.

Jeg tænker, at det også var derfor, at alle de fine, sjældne og gamle både kom hertil i forbindelse med det maritime museum for lystfartøjer, som opstod på Valdemars Slot. Siden blev det flyttet til Svendborg for at understrege tilknytningen til Svendborg og med mulighederne på Frederiksøen. Sidste år var der 12.500 besøgende.

Museet fik dog aldrig lov til at få den eftertragtede lejeaftale (som nu skal gives til Baggårdsteatret), så de kunne søge fonde til hus og udvikling.

Det er utrolig usmageligt at se, at vores kulturelle herligheder skal slås om pladsen på øen. Er det grimme hensigter, manglende synergi og fællesskab, når to kulturtilbud slås om politikernes gunst og udradering af hinanden?

Jeg er måske en lidt smalsporet gammel søulk-kvinde, men vi har en unik samling smukke lystfartøjer, som sættes i stand og vedligeholdes af pensionerede entusiastiske bådebyggere og andet godtfolk. For mig er det kultur, at se de smukke gamle træskibe/både restaureres og sejle her i Svendborgsund, de klæder hinanden på bedste vis.

Men tænk, jeg er da også vild med teater - ikke mindst, når efteråret nærmer sig, og jeg begiver mig ud i den mørke aften. Der er teater på Naturama, Borgerforeningen, Svendborg Forsamlingshus, Svendborg Teater, Baggårdteatret, Rottefælden og et nyt anderledes teater ønskes. Kære teaterdirektør Jakob Bjerregaard Engmann, hvis du er du ked af at smide museet for lystfartøjer ud - så find et sted, hvor der er parkeringspladser, ikke er en skrøbelig bro, og hvor de rå maritime bygninger ikke skal rives ned, men en miljørigtig og fremsynet placering.

Det ville berolige ”det gode menneske” i mig, at fællesskab, hensyn og hjælpsomhed er byggestenene for et solidt kulturelt miljø her i Svendborg.

Annonce
Arkivfoto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce
Forsiden netop nu
Ærø

Det flyder med vildsvin: Nummer seks drevet i land på Ærø

Læserbrev

Debat: Kommunen har ikke pengene til nyt og større Baggårdteatret

Læserbrev: Igennem den sidste tid har der, både i avisen og på facebook, været meget debat om forslaget om at bygge teater på Frederiksøen. Da punktet skulle på dagsordenen tirsdag i Økonomiudvalget, satte jeg mig til at læse det, for når man læste forskellige politikeres udlægninger af teksten, så var det slet ikke, som jeg troede, en teaterflytning man stemte om, men enten en lokalplansændring eller det største, der er sket inden for kulturen siden Nero spillede lyre, mens Rom brændte. Hvad er det så egentlig, de skulle beslutte i udvalget tirsdag? Det er, at man stiller en grund til rådighed, så teateret kan realisere sine planer, fordi man engang fik lavet en feasabilitystudy (et meget smart ord, i en sikkert meget dyr rapport), men man godkender ikke, at teateret kan flytte, dette sker først, når man får en rapport, teateret skal lave for 150.000 kroner af dine og mine penge. Det vil altså sige, man smider et museum på porten, fordi der måske skal ligge et teater på Frederiksøen. Hvis man så læser videre i sagsfremstillingen og filtrerer alle de positive tillægsord om et nationalt regionsteater (det forstår jeg ikke?), så kommer vi til den mindre sjove del, nemlig at teatret gør opmærksom på, at de vil søge om et kommunalt bidrag til byggeriet, som forvaltningen anslår til at skulle være mellem 10 og 26,4 millioner kroner i tilskud til anlæg, og der ud over også have hævet det driftstilskud på netto 3,2 millioner kroner de får i dag. Det gør forvaltningen opmærksom på, at man ikke har midler til, så skulle en ansvarlig politiker ikke stemme nej, til at bruge 150.000 skattekroner på et projekt, der ikke kan anvises den nødvendige finansiering til. Vi skal vel ikke holde både skatteydere og teater for nar?

Ærø

Invasionen fortsætter: Nu er der fundet fem døde vildsvin på ærøske kyster

Annonce