Annonce
Læserbrev

Debat: Usmagelig kamp om pladsen på Frederiksøen

Læserbrev: Kulturarv, tradition, håndværk, skønhed m.m.

Ja, vi har på Fredriksøen nu (endnu) Danmarks Museum for Lystsejlads med mange smukke skibe, som repræsenterer et ypperligt håndværk og en lille side af Danmarks historie. De er nu knyttet til byen og miljøet på Fredriksøen som Svendborgs maritime islæt. Det såkaldte maritime DNA, som jeg har hørt mindst tre borgmestre holde tale om.

Historisk har vi meget kendte bådebyggere med værfter, nulevende og tidligere for eksempel Sofus Weber, Henry Rasmussen, Ring-Andersen og Walsted. Det sydfynske er kendt for deres maritime kundskaber, og mange smukke erhvervsfartøjer såvel som lystfartøjer er bygget her. De er en del af miljøet.

Jeg tænker, at det også var derfor, at alle de fine, sjældne og gamle både kom hertil i forbindelse med det maritime museum for lystfartøjer, som opstod på Valdemars Slot. Siden blev det flyttet til Svendborg for at understrege tilknytningen til Svendborg og med mulighederne på Frederiksøen. Sidste år var der 12.500 besøgende.

Museet fik dog aldrig lov til at få den eftertragtede lejeaftale (som nu skal gives til Baggårdsteatret), så de kunne søge fonde til hus og udvikling.

Det er utrolig usmageligt at se, at vores kulturelle herligheder skal slås om pladsen på øen. Er det grimme hensigter, manglende synergi og fællesskab, når to kulturtilbud slås om politikernes gunst og udradering af hinanden?

Jeg er måske en lidt smalsporet gammel søulk-kvinde, men vi har en unik samling smukke lystfartøjer, som sættes i stand og vedligeholdes af pensionerede entusiastiske bådebyggere og andet godtfolk. For mig er det kultur, at se de smukke gamle træskibe/både restaureres og sejle her i Svendborgsund, de klæder hinanden på bedste vis.

Men tænk, jeg er da også vild med teater - ikke mindst, når efteråret nærmer sig, og jeg begiver mig ud i den mørke aften. Der er teater på Naturama, Borgerforeningen, Svendborg Forsamlingshus, Svendborg Teater, Baggårdteatret, Rottefælden og et nyt anderledes teater ønskes. Kære teaterdirektør Jakob Bjerregaard Engmann, hvis du er du ked af at smide museet for lystfartøjer ud - så find et sted, hvor der er parkeringspladser, ikke er en skrøbelig bro, og hvor de rå maritime bygninger ikke skal rives ned, men en miljørigtig og fremsynet placering.

Det ville berolige ”det gode menneske” i mig, at fællesskab, hensyn og hjælpsomhed er byggestenene for et solidt kulturelt miljø her i Svendborg.

Arkivfoto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ærø For abonnenter

Mistillid, illoyalt og ufortjent: Fond opsiger samarbejde om solcellepark med forening, den selv har stiftet

Annonce