Annonce
Læserbrev

Debat: Uden et centrum er højre og venstre ligegyldig

Læserbrev: Hvem mon kan beskrive denne tomme signal og hyggestrategi, vi er besat af, bedre end Winston S. Churchill? "Ved at efterlade disse tomrum skabte vi en mulighed for, at Hitlermonsteret kunne krybe ud af sin kloak og indtage den tomme trone. Der er ingen tvivl om, at disse synspunkter er meget umoderne" (Citat: Churchill 1941).

Churchill var krigsvinder, men følte han havde tabt. Han havde ønsket om et stærkt Storbritannien og en verden i fred; han havde ikke opnået nogen af delene. Hvad overså han?

Det, som i sidste ende fælder os – vores mangel på rødder og vores ødelæggende egoisme; vi efterlades uden et centrum. Churchills hustru, Lady Clementine sagde om Churchill, at han var egoist på samme måde som Napoleon; at han altid havde haft evnen og kræfterne til at leve sit liv præcis som han ville.

Denne form for livsførelse skaber åndenød. Fra Amazonas regnskove udfordres det liberale frihedsbegreb af den fader, der ser friheden gennem børnenes øjne: mad på bordet og derfor fælder træer.

Vi er blevet afhængig af et misforstået frihedsbegreb, der ikke bare fælder træerne, men også os selv; i længde, hvor den inderste kerne bliver mere og mere tom. Omringet og besat af de kortsigtede hurtige hyggevenlige og tomme egoistiske løsninger, hvor det langsigtede samlende mangler - højre og venstre bliver ligegyldig.

Annonce
Lone van der Ploeg Olufsen. Arkivfoto: Tim. K. Jensen
Annonce
Forsiden netop nu
Langeland For abonnenter

Eks-borgmester om fyret kommunaldirektør: - Der var et eller andet, der sagde mig, at det ikke ville fungere

Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Profilen skal skæres til for ny kommunaldirektør

Rygterne om, at der var noget på vej, nåede ikke at svirre længe, før bomben detonerede på Langeland torsdag morgen: Kommunen fyrede endnu en kommunaldirektør. Denne gang var det Benny Balsgaard, som efter knapt tre års ansættelse fik fyresedlen. Før det var det Jørgen Christiansen, som efter 10 års ansættelse i samme stilling i samme kommune fik samme besked. Mens der ingen forklaring er kommet på Jørgen Christiansens fyring, så letter nuværende Langelandsborgmester, Tonni Hansen (SF), lidt på låget: - Udviklingen i kommunerne går så hurtigt, og der stilles konstant nye krav, derfor er vi enige om at søge en anden profil, siger han. Med den argumentation er der ikke just lagt op til, at en ny kommunaldirektør kan blive siddende i stillingen i ret lang tid. For er der en ting, der er sikkert, så er det, at udviklingen ikke kommer til at gå langsommere. Den profil, der passer som hånd i handske i dag, risikerer meget vel at passe som fod i samme handske om bare få år. Det stiller store krav til den ansættelsesprocedure, som de langelandske politikere nu skal stå i spidsen for. Det kan da ikke afvises, at der findes en administrativ schweizerkniv derude, hvis største ønske er at stå i spidsen for Langeland Kommunes administration. Sådan én, som både kan udvikle og skære, begejstre og stå for driften og kombinere det varme og empatiske med det koldblodige og kølige overblik. Sådan én som både nyder at være kommunalbestyrelsens forlængede arm og kan træffe selvstændige beslutninger i en omskiftelig hverdag. Grå eminence og farvestrålende inspirator i en og samme spadseredragt eller jakkesæt. De hænger bare ikke på træerne. Så de langelandske politikere vil nok gøre sig selv og kommunen en tjeneste ved at blive helt skarpe på, hvad der er vigtigst ved en ny kommunaldirektør, og så ellers knokle på for en ny overenskomst mellem Kommunernes Landsforening og DJØF for de kommunale chefer. Vi priser os af en dansk model på arbejdsmarkedet, hvor det er nemt at hyre og fyre. Det matcher ikke just med de aftaler, de danske kommunaldirektører er ansat med, hvor en fyring eller anden opsigelse af samarbejdet har det med at belaste slunkne kommunekasser i årevis.

Annonce