Annonce
Debat

Debat: Uddannelsessnobberi - der brug for en anden snak

Annonce

Læserbrev: Beskæftigelsesminister, Peter Hummelgaard, slår sig op på, at han tog et job i Netto i sin gymnasietid. Ja, selv Venstres formand, Jacob Ellemann Jensen, gik i en periode med aviser eller arbejdede som skrotbisse.

Det ser ud til, at man har travlt med at iscenesætte sig som usnobbet, måske endda en del af det arbejdende folk.

Jeg har selv gået til hånde i en frisørsalon, i en kiosk i weekenderne, fast rengøringsafløser i en sparekasse og dens mange filialer, arbejdet indenfor hjemmehjælp, julehjælp i forretning, samt rengøring på sygehus i sommerferierne. Jeg startede som 14-årig, det meste, mens jeg gik i skole eller var under uddannelse.

Det gør mig ikke til repræsentant for de usnobbede, men vidne til hvor hårdt, isoleret, udsat, monotont og ikke værdsat fysisk ufaglært arbejde ofte er.

Uddannelse har været en vej ud af udsathed og manglende værdsættelse. Derudover - viden er magt. Hvem husker ikke Palle Fromm fra tv-serien Krøniken, der igennem uddannelse kom til at matche eliten og dermed kunne tilgodese samfundets dårligst stillede.

Alt det ved socialdemokraterne vel noget om. Og mig bekendt er der også forskel på den løn, en akademiker får, og den løn, en faglært får. Nu forsøger man sig med et lidt sølle greb; taler om uddannelsessnobberi. I stedet for at udvise et menneskesyn, der ikke efterlader mennesker nedslidte efter arbejdsindsats. Værdsættelse af mennesker og mulighed for indflydelse gør forskellen.

Lone van der Ploeg Olufsen skriver om uddannelsessnobberi. Arkivfoto: Tim K. Jensen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce