Annonce
Læserbrev

Debat: Tre politiske møder - måske - i øjenhøjde med baglandet

Annonce

Synspunkt: Partimøder; henholdsvis Socialdemokraternes kongres i Ålborg, DF's landsmøde i Herning og De Radikales landsmøde i Nyborg. Alle partier med deres klassiske mærkesager uden at sige ret meget om prisen eller bagsiden af den forventede førte politik.

Det mest radikale træk indtil videre; hvis det lykkes: At gøre Danmark til et grønt fyrtårn uden det går ud over velfærden først. For socialdemokratiet handler det ikke længere om at drifte, men om at løfte. Måtte det også indebære med Frederik Vad Nielsens ord, formand for Socialdemokratiets ungdomsorganisations DSU, den historisk mission: "... Partiets historiske mission at bygge mennesker op til at kunne ranke ryggen og blive selvberoende individer."

Gid Socialdemokratiet fortsætter deres historiske opgave, bygger mennesker op og få dem til at ranke ryggen. Det er altafgørende i en tid, hvor flere og flere marginaliseres eller ikke føler, de er gode nok. Så derfor: Rank ryggene alle i baglandene, inden de veltalende klasser, teknologien, aktiemarkedernes algoritmehandel og tech- giganterne, og hvad vi ellers har af bagvedliggende styrende dominans, tager over; alt imens vi velmenende fokuserer på den grønne omstilling. Bag alle skåltaler og klapsalver: Kære partier og bagland, vi må sikre os, at det ikke er teknologien, der bruger os og bliver retningsgivere. Samt vide hvilket samfund ud over økonomisk velfærd vi ønsker os. Hvordan kommer vi fremad? En ny måde, at være her på, som jeg ser det.

Tilbage til Socialdemokratiet. Hvis jeg lukker øjnene eller ikke vidste bedre og lytter til ret og pligt-retorikken, ville min første tanke være: Det er en arbejdsgiver, der taler. Men ifølge cand.scient.pol. tidligere lektor i samfundsfag på Ålborg Universitet, Erik Christensen, stod der på de gamle røde faner: "Gør din pligt, kræv din ret".

Meningen er nærmest det modsatte i dag, hvor pligtdelen pålægges de, som er nederst i samfundshierarkiet.

I tidligere tider, hvor Socialdemokratiet var en klar underklassebevægelse i 1870'erne, var sloganet et led i politisk kamp for nye rettigheder. Det var også en kamp for lige rettigheder og for lige pligter. Pligtdelen gjaldt overklassen, der ikke levede op til alle samfundsmæssige pligter og derfor skulle pålægges flere pligter. Jeg har så megen respekt for tidligere generationers kamp for at løfte mennesker, der blev både fysisk og psykisk forkrøblet af andre menneskers dominerende og undertrykkende udnyttelse.

Rettigheder for nedslidte i 2019 rummer desværre et menneskesyn og en accept af, at det stadig er i orden at udnytte og udsuge mennesker indtil de går i stykker. Det er selvklart, at Socialdemokratiet må på sporet af pligtdelen, som det oprindeligt var ment. Et løftende menneskesyn, hvor de, som har overhånden, har et særligt stort ansvar. Tiden er ikke til småjusteringer, men et helt nyt menneskesyn og natursyn, hvor velfærdssamfundet reelt er et, ikke kun for de få, bæredygtigt ligheds- og anerkendende samfund. Se det er fremad.

Lone van der Ploeg Olufsen skriver politikere, der måske er i øjenhøjde med deres bagland. Arkivfoto: Tim K. Jensen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg

Klumme: Kliks for klikkenes skyld

Annonce