Annonce
Debat

Debat. Topskatten bremser os i Danmark

Annonce

Læserbrev: Topskat har gennem mange år været et gennemgående emne her i Danmark. Nogle gange kører debatten på højtryk. Andre gange ulmer den. Men der går ikke mange måneder ad gangen, hvor der ikke bliver talt om topskat.

Det er fuldt forståeligt. Vigtigt er det dog, at debatten tager udgangspunkt i fakta. For topskat er altså ikke skat, som bare rammer eliten, hvad man så ellers forstår ved det begreb. Der er mange topskatteydere, som har korte eller mellemlange uddannelser, og som har job, man vel godt kan betegne som helt almindelige. Faktisk er det sådan, at antallet svarer til, at det er 16 procent af alle beskæftigede, der betaler topskat. Det giver faktisk ikke ret meget mening overhovedet at kalde skatten for topskat al den stund, at det er en langt bredere gruppe end den såkaldte top, der er omfattet.

Set med erhvervslivets briller er topskat en dårlig idé. Den mindsker simpelthen danskernes incitament og dermed lyst til at yde en ekstra indsats til gavn for både virksomheder og samfund.

Ser vi på de selvstændige, så har forskning vist, at deres skattepligtige indkomst har det med i høj grad at hobe sig op lige under topskattegrænsen. En del skyldes, at de selvstændige lader indtjening stå i virksomheden i stedet for at trække pengene ud til sig selv, men 30 til 50 procent af indkomstophobningen lige under topskattegrænsen skyldes ændret adfærd. Sagt på godt dansk så får topskattegrænsen de selvstændige til at arbejde mindre. Og så er der den uheldige sideeffekt, at topskatten gør det mindre attraktivt at tage den risiko, som der jo ligger i at forsøge sig som selvstændig. Det er mildt sagt et problem.

Topskatten bremser os i Danmark, og det vil være klogt enten at justere den eller fjerne den helt og aldeles.

Jacob Ravn skriver om topskattens påvirkning af samfundet. Foto: Dansk Erhverv
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Uheld i nødspor på Fynske Motorvej

Annonce