x
Annonce
Læserbrev

Debat: Tiden er mere end moden til at lukke plejecenter

Læserbrev: På kommunalbestyrelsesmødet den 19. februar 2020 blev det besluttet at nedlægge Gilleballehus.

Det kan jeg godt forstå, at der bliver reageret på. Men tiden er mere end moden til det – og har efter min mening været det i et stykke tid.

Intet er jo statisk. Heldigvis. Vi kan nu se, at den årelange indsats som vores dygtige hjemmepleje har gjort og gør, virker efter hensigten; nemlig at borgerne kan være længere tid i eget hjem. Der vil altid være behov for plejecentre i kommunen. Nu laver vi blot et tiltag, som kan sikre ældreplejen et stykke ud i fremtiden. Vi skal huske på, at plejecentre i 2020 ikke er det samme som et alderdomshjem var i 1990'erne. I dag kommer de ældre meget kortere tid på plejecenter, fordi så mange flere får hjælp i eget hjem. Det er i øvrigt også her jeg selv helst vil være, når jeg bliver gammel.

Og når beslutningen er taget, så er det vigtigt for mig, at alle bliver behandlet godt i den kommende proces. At flytning af beboere, omrokering af personalet og den endelige lukning ikke trækker i langdrag. For når en så stor beslutning er taget, så vokser spøgelser for det ukendte sig hurtigt store. Kan man kalde det tvangsflytning af beboerne? Ja, det kan man godt, og heldigvis skal alle flyttes inden for en kort periode. Der vil ikke være meget ved, at være den sidste der skal lukke og slukke i en gammel bygning, hvor alt allerede er lukket ned.

Jeg er glad for, at jeg tidligt i beslutningsprocessen fik indføjet, at Søkilden bliver omdannet til almindeligt plejecenter med 16 almindelige pladser, 15 skærmede pladser, samt en plads til demensaflastning. Der er nemlig også sket en udvikling på demensområdet, siden Søkilden blev bygget. Både de demente og deres pårørende vil ofte gerne vil være på et almindeligt plejecenter.

Selvfølgelig er der udgifter fremover, som jeg gerne havde været foruden, men hvis vi ikke tager fat om udfordringerne nu, så bliver det aldrig bedre.

Tak til Ældre og Sundhed for en god proces, og tak til de dygtige medarbejdere, som arbejder positivt med i dette projekt.

Mona Madsen, Venstre. Arkivfoto: Anna Stærbo
Annonce
Annonce
Danmark

Her er de nyeste corona-tal:

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg

Skoler og daginstitutioner åbner torsdag den 16. april: - Det kommer til at være en anden hverdag, end den vi kendte før corona

Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Brug krisen konstruktivt

Der er stadig et godt stykke vej, men det er som om, man nu kan ane en afslutning på det hele. En tilbagevenden til en eller anden form for normaltilstand, hvad det så end kommer til at indebære. Det er de færreste folk på arbejdsmarkedet, som arbejder på arbejdspladser af Roskilde Festivalens størrelse, så arbejdslivet er også på vej tilbage, og så er det, vi måske kan få noget positivt ud af hele coronakrisen. For de fleste arbejdspladser er på en eller anden måde blevet nulstillet i løbet af den seneste måneds tid. Folk har arbejdet hjemmefra, i skiftehold eller på reduceret tid. Møderne har fundet sted via computeren, hvis ikke arbejdspladsen decideret har været lukket. Det er nu, der skal tænkes over, hvordan den enkelte arbejdsplads skal åbne igen. Hvad du som chef eller medarbejder gerne vil have ændret. For selv om mange af os er glade for at gå på arbejde, så må vi nok konstatere, at den perfekte arbejdsplads er en myte. Det forhindrer ikke, at den kan blive bedre, men det er så svært at ændre ting. Mennesket er - på godt og ondt - et vanedyr, og det er så nemt at vende tilbage til vaner. Også selv om vi udmærket ved, at det ikke er det mest optimale. Når vi kommer retur på arbejdspladsen, er der et fortvivlende lille tidsrum, hvor vi kan ændre noget, før vanen ubønhørligt tager over. Så holder vi de samme møder, vi altid har holdt uden anden årsag end, at vi netop altid har holdt dem. Laver dipperne før dutterne, selv om alle ved, at det bedre kan betale sig at gøre det omvendt. Møder ind klokken otte uden at tænke over, at alle egentlig er mere tilfredse med at møde og gå på andre tidspunkter, og at det måske ligefrem ikke går ud over produktiviteten. Det er måske også nu, at de offentlige ledere og politikerne kunne betale tilbage for den ekstraordinære indsats mange af deres ansatte har ydet og vise dem den tillid at skrue bare lidt ned for kontrolregimet. Man skal nok bare være opmærksom på, at det ikke nytter noget at indkalde til møder og planlægge udviklingsseminarer, når først vi er vendt tilbage, for så sker der ikke noget, og så misser man den chance, som coronaen trods alt har givet os. Det er nu, at tankerne skal tænkes og den postcoronale arbejdsplads tilrettelægges, hvis vi skal byde vanen trods.

Svendborg

Ambulanceredder i frontlinjen: Skal vi sætte vores eget eller patientens liv først?

Danmark

Live: Coronavirus ændrer studentereksamen - alle afgangselever skal op i færre fag 

Annonce