Annonce
Læserbrev

Debat: Teater på havnen er et prestigebyggeri

Læserbrev: Embedsværket i Svendborg Kommune anbefaler, at Danmarks Museum for Lystsejlads rives ned for at gøre plads til Baggårdteatret.

Jeg måtte lige læse det to gange, for det er svært at se, hvorfor et egnsteater har brug for en så upraktisk placering. Ovenikøbet et sted, hvor der i forvejen ligger en anden kulturinstitution, der er baseret på Svendborgs maritime kulturarv og på idéen om at gøre den tidligere værftsgrund på øen til en blanding af maritime erhverv og kultur. Det også lokale maritime græsrødder, flere kyndige folk og bådebyggere, der på frivillig ulønnet basis driver museet og restaurerer gamle skibe uden øje for egen vinding. Kan man forvente større engagement fra byens borgere?

Placeringen af et egnsteater præcis på Frederiksøen, giver slet ikke mening, når man må gå ud fra, at et teaters fremmeste mål er forestillingerne, indholdet og ikke placeringen.

Et teater, som er værd at stifte bekendtskab med, turnéteatret Mungo Park, ligger i Allerød 25 kilometer udenfor København. Det er der ikke megen prestige i. Men teatrets ry for gode spændende forestillinger får alligevel solgt billetter – også i Svendborg.

Er det succesen i Marstal med opsætning af ”Vi de druknede”, der er steget direktøren til hovedet? Det var udsøgte rammer at spille netop det maritime stykke i og færgeturen og busturen fra Ærøskøbing gjorde det til en uforglemmelig totaloplevelse, men hvor mange stykker har brug for netop de kulisser?

Opfører man et stykke om Tarzan, vil Skjoldemoses Gorilla Park synes bedre egnet. Lur mig, om ikke muligheden for lejlighedsvis brug af andre lokaler på Frederiksøen også vil være til stede, selvom teatret ikke ligger præcis på museets plads.

Det må være lettere for embedsværket at anvise Baggårdteatret en bedre placering end at finde en bedre placering til sejlermuseet, for det hører hjemme i Svendborg.

Under alle omstændigheder må man tage hatten af for Jakob Bjerregaard Engmanns evne til at sælge sin idé.

Annonce
De frivillige på Danmarks Museum for Lystsejlads skal ikke væk, mener Beth Lehner. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce
Forsiden netop nu
Ærø

Det flyder med vildsvin: Nummer seks drevet i land på Ærø

Læserbrev

Debat: Kommunen har ikke pengene til nyt og større Baggårdteatret

Læserbrev: Igennem den sidste tid har der, både i avisen og på facebook, været meget debat om forslaget om at bygge teater på Frederiksøen. Da punktet skulle på dagsordenen tirsdag i Økonomiudvalget, satte jeg mig til at læse det, for når man læste forskellige politikeres udlægninger af teksten, så var det slet ikke, som jeg troede, en teaterflytning man stemte om, men enten en lokalplansændring eller det største, der er sket inden for kulturen siden Nero spillede lyre, mens Rom brændte. Hvad er det så egentlig, de skulle beslutte i udvalget tirsdag? Det er, at man stiller en grund til rådighed, så teateret kan realisere sine planer, fordi man engang fik lavet en feasabilitystudy (et meget smart ord, i en sikkert meget dyr rapport), men man godkender ikke, at teateret kan flytte, dette sker først, når man får en rapport, teateret skal lave for 150.000 kroner af dine og mine penge. Det vil altså sige, man smider et museum på porten, fordi der måske skal ligge et teater på Frederiksøen. Hvis man så læser videre i sagsfremstillingen og filtrerer alle de positive tillægsord om et nationalt regionsteater (det forstår jeg ikke?), så kommer vi til den mindre sjove del, nemlig at teatret gør opmærksom på, at de vil søge om et kommunalt bidrag til byggeriet, som forvaltningen anslår til at skulle være mellem 10 og 26,4 millioner kroner i tilskud til anlæg, og der ud over også have hævet det driftstilskud på netto 3,2 millioner kroner de får i dag. Det gør forvaltningen opmærksom på, at man ikke har midler til, så skulle en ansvarlig politiker ikke stemme nej, til at bruge 150.000 skattekroner på et projekt, der ikke kan anvises den nødvendige finansiering til. Vi skal vel ikke holde både skatteydere og teater for nar?

Ærø

Invasionen fortsætter: Nu er der fundet fem døde vildsvin på ærøske kyster

Annonce