Annonce
Fyn

Debat: Tak for Sybergland og det gode samarbejde

Sybergland var 1. august omdrejningspunktet for et Café Stiften-arrangement. Arkivfoto: Mille Tindal Thomsen
Annonce

Tilblivelsen af Sybergland har bestemt ikke været nem. Det startede med gnister nærmest fra dag 1 og processen, der har ført til det (gode) resultat vi ser i dag, har ikke altid været et kønt syn.

Lad det tilhøre fortiden, for lykkeligvis kan man i dag sige, at de utallige møder vi fra de Grønne organisationer har haft med kommunen og Great Northern, har ført til et resultat, som alle kan være glade for. Faktisk har netop "bøvlet" med at finde de rigtige løsninger ført til at vores samarbejde nu er fremragende.

Vi er i tæt dialog med både forvaltningen og et bredt udsnit af byens politikere. Mistillid er erstattet af den gode dialog og et godt og konstruktivt samarbejde. Great Northern er inviteret med i den følgegruppe, vi har omkring Sybergland ,og jeg ser frem til et godt samarbejde med dem også.

Cirka fire gange om året mødes vi, og formålet er et skabe de bedste forhold for både de borgere, der bruger området, og den natur, som har udviklet sig langt bedre, end jeg havde forestillet mig for otte år siden. Den store udfordring har været at skabe rammer, så der er optimale forhold for både borgere og natur. Heldigvis er vi nærmest i mål. Fugleøer er etableret, stier er lagt, så der er gode vandreruter uden, at det rige fugleliv bliver forstyrret.

Til fuglene er der lavet tre øer, så de kan være i fred for ræve i yngletiden. Engene bliver plejet, så der er plads til orkideer, viber og strandtudser. Læringsmiljøet er allerede flittigt brugt, og det samme gælder shelterne. Nu mangler blot et egentligt fugletårn, en platform nær shelterne og noget informationsmateriale. Byggeriet er planlagt til at starte i oktober.

Nok så væsentligt er det at samarbejdet om at lave Sybergland har ført langt videre. Jeg tror, at det gode samarbejde var medvirkende til, at kommunen for snart to år inviterede et bredt udsnit af kommunens interesseorganisationer og erhvervsliv til at deltage i et natur-, miljø- og bæredygtighedsudvalg. (Et såkaldt §4 stk 17 udvalg - det betyder blot, at det er et midlertidigt udvalg, som opløses, når opgaven er løst!)

Kommunen havde brug for rådgivning til at løfte den kæmpe opgave det er at finde bæredygtige løsninger på de utallige udfordringer, der lige nu er omkring natur, miljø og bæredygtighed.

Med en smule skepsis kom jeg med i dette udvalg. Jeg havde jo før oplevet at entusiastiske borgergrupper omkring Sybergland blev "syltet" af kommunen så snart, de var etableret.


Lad mig sige tillykke til byrådet for at inddrage os borgere i væsentlige beslutninger. Vi har alle vundet på dette. Her og nu er der brug for at byrådet vælger at sætte midler af til at implementere flest muligt af de mange forslag, som § 4 stk. 17 udvalget har foreslået.

Uddrag fra læserbrevet


Min skepsis blev heldigvis gjort til skamme. Godt nok startede vi på helt bar bund, og kursen var noget usikker i starten. Heldigvis var vi en del ildsjæle både blandt politikere og borgere, der valgte at bruge halvandet år på at løse den opgave, som byrådet havde stillet os.

Lige på kanten af Coronaen, kunne vi fremlægge vores forslag til byrådet. Vi har anvist utallige veje til at vende udviklingen, og vores forslag er blevet modtaget meget positivt over en bred kam i byrådet.

Lad mig sige tillykke til byrådet for at inddrage os borgere i væsentlige beslutninger. Vi har alle vundet på dette. Her og nu er der brug for at byrådet vælger at sætte midler af til at implementere flest muligt af de mange forslag, som § 4 stk. 17 udvalget har foreslået.

Det er desværre nødvendigt at bede alle partier, der nu forhandler budget om at være rundhåndet her.

Jeg sad selv i naturgruppen og har haft mit naturlige fokus på den gren i §4 stk 17 udvalgets arbejde. Desværre må jeg konstatere, at naturens tilbagegang ikke blot er noget, der vedrører "andre."

Det er i allerhøjeste grad noget, der også er synligt i Kerteminde kommune, hvilket jeg med selvsyn har konstateret gennem mine snart 40 år som "naturmand". Arter. der var helt almindelige, da jeg var ung, er stille og roligt forsvundet eller fortrængt. Snigende på en måde. så man næsten ikke opdager det. Men hov, hvor blev de af?

Kirkeuglen og bekkasinen yngler pludselig ikke her mere og selv stæren kendt fra enorme flokke, der danner "Sort Sol". er nærmest væk fra kommunen. Det samme gælder sommerfuglene, natsværmerne, der pludselig holdt op med at flagre om lampen i indkørslen. Pindsvinene, der ikke længere kræver undvigemanøvrer om aftenen, og frøerne, der er blevet tavse.

Opgaven med at vende udviklingen er i sandhed stor, men kan løses, hvis viljen er der. Jeg håber, at byrådet vil komme med et passende svar på den naturkrise, som også har ramt Kerteminde Kommune. Folkene, der har arbejdet i miljø- og bæredygtighedsgrupperne, har sikkert samme bekymringer.

Selv om arbejdet i §4 stk 17 udvalget er slut, skal I byrødder da vide ,at vi er en del, der gerne hjælper i processen fremover.

God arbejdslyst!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Først i Danmark: Mads Pedersen og Aurora Nordic i Odense må sælge og eksportere medicinsk cannabis

Annonce