Annonce
Ærø

Debat: Tag et klimavalg og stem på de modige partier

Læserbrev: Engagerede børn og unge i de nye klimabevægelser "Fridays for Future", "Extinction Rebellion" og "Den Grønne Studenterbevægelse" har gennem længere tid opfordret til, at der tages drastiske skridt for at sikre kloden mod klimaforandringerne.

"Act as if the house is burning", opfordrer svenske Greta Thunberg.

Der har været afholdt klimastrejker, protestdemonstrationer og aktioner i hele landet, ja i hele verden. Tusinder af børn og unge, men også voksne og ældre mener, at klimakrisen bør være det vigtigste emne til det kommende EU- og folketingsvalg. Kravet om en klimalov er underskrevet af over 50.000, og der forventes et hidtil uset antal deltagere til Folkets Klimamarch i 10 byer på lørdag. Et flertal af befolkningen er enige. Målinger viser, at netop klimakrisen ligger flest danskere på sinde.

Det kan godt være, at medier og politikere hellere vil snakke om flygtninge og udlændingeudfordringerne, men til de to valg er det os vælgere, der sætter dagsordenen. Det gør vi ved at sætte krydset på de partier og de personer, som reelt vil tage handsken op for at sikre, at branden slukkes. Som reelt er modige nok til at træffe de helt nødvendige beslutninger, der skal til, hvis klimaforandringerne skal bremses.

Husk at sætte dit kryds og tag et klimavalg.

Annonce
Bent Erik Krøyer fra Ommel gik i foråret forrest i den lokale klimakamp med et forslag om at afskaffe plasticposer i Superbrugsen i Marstal. Arkvifoto
Annonce
Forsiden netop nu
Langeland For abonnenter

Eks-borgmester om fyret kommunaldirektør: - Der var et eller andet, der sagde mig, at det ikke ville fungere

Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Flere politiske legekammerater søges på Ærø

Det er gået nogenlunde som ventet, men det gør ikke udfordringen mindre for Ærøs borgmester Ole Wej Petersen (S). Hans ellers jævnt sikre flertal smuldrer, og nu viser det sig meget tydeligt, når der skal træffes tætte beslutninger i kommunalbestyrelsen. Den korte version er, at borgmesteren og hans allierede løber ind i politiske øretæver, fordi de kommer i mindretal. Det gør de, fordi den tidligere socialdemokrat Jens Weiss bruger sit frie mandat, og nogle gange betyder det altså, at han stemmer imod den gruppe, han egentlig er en del af. Situationen skaber problemer for borgmesterpartiet, der jo i forvejen er temmelig vingeskudt, fordi to af fire medlemmer har forladt partiet. Reelt kan det de kommende to år betyde, at Ole Wej Petersen bliver låst i borgmesterrollen, fordi hans handlemuligheder er voldsomt indskrænkede. Er der blot et medlem af konstitueringsgruppen, der stemmer imod Socialdemokratiet, er der overhængende fare for, at borgmesteren ikke kan gennemføre den politik, han ønsker. Der findes ikke en løsning, som er ligetil, men Ole Wej Petersen har brug for nye venner i kommunalbestyrelsen. Ikke fordi han kommer til at være i lommen på Jens Weiss, men fordi hans handlerum bliver voldsomt indskrænket, hvis Jens Weiss hele tiden sidder med den afgørende stemme. Afstanden mellem de to grupper i kommunalbestyrelsen er til at få øje på, og det vil også kræve, at der sluges en kamel eller flere, hvis borgmesteren hele tiden skal række hen over kløften, men spørgsmålet er, om det dog ikke åbner flere muligheder, hvis der bygges en bro. Erfaringerne med disse mere dynamiske flertal, hvor borgmesterpartiet i videst mulig udstrækning forsøger at samle brede flertal hen over politiske kløfter, er mange. I Svendborg havde den daværende borgmester Curt Sørensen (S) en tilsvarende udfordring i hans regeringstid i 2010-2013. Her stod det tidligt klart, at samarbejdet mellem Socialdemokratiet og Enhedslisten var fuld af konflikter, og der gik derfor ikke lang tid, før Curt Sørensen måtte række ud efter især Venstre og Det Konservative Folkeparti. Det udløste naturligvis også konflikter, men forligene blev landet, selv om de måske ikke var helt så røde, som borgmesteren nogle gange kunne ønske sig. Men sådan er det jo med kompromisser. Ole Wej Petersens borgmestertid har ikke været en badeferie, og der er stadig to års tid tilbage af den og tre budgetforlig, der skal landes. Der bliver altså nok af udfordringer med at samle gode og solide flertal. Derfor kan en af de strategiske problemstillinger, han gør klogt i at vie lidt af sin tid til, være, at han overvejer, hvordan han kan skaffe sig flere politiske venner i kommunalbestyrelsen. Ellers kan vejen frem mod næste valg til kommunalbestyrelsen blive fyldt med bump og store huller.

Annonce