Annonce
Ærø

Debat: Solcellepark er en rigtig dårlig idé

Debat: De fremlagte planer om etablering af en solcellepark på Ærø er en rigtig dårlig idé. Etableringen af disse anlæg bliver lagt ud som et bidrag til at sikre rent grundvand. Vi skal have rent drikkevand i hanerne, og alle tiltag til at begrænse sprøjtning er naturligvis fine, men en reel sikring af det ærøske grundvand kræver helt andre forholdsregler end opsætning af en solcellepark.

De tegn, vi har set fra forhandlingerne om en ny regering peger da også på, at der vil komme nye udspil omkring brugen af kemi på vore marker. Og diskussionerne om disse forholdsregler skal vi alle sammen deltage i. Better Energys planer vil medføre et voldsomt indgreb i Ærøs landskab, og vi støtter naboerne til de påtænkte solcelleparker, som er bekymrede for den ødelæggelse af landskabet, som vil ske.

Ærø har et mål om at blive en co2-neutral ø før 2025.

Det kan måske endda ske før.

Hvordan denne udvikling sker, skal imidlertid diskuteres, planlægges og besluttes ud fra en samlet vurdering af ønsker, muligheder, økonomi, teknologiske landvindinger – set ud fra hele øens interesser, og ikke primært ud fra nogle enkelte grundejeres og et udenøs firmas, som har økonomiske interesser som drivkraft. Helt aktuelt kommer der fra Folkemødet på Bornholm nyheder med planerne om at etablere energi-frizoner på ø-kommuner, heriblandt Ærø. Det glæder vi os til at høre mere om – og det bekræfter også, at der ikke skal tages nogen hovsa-beslutninger om oprettelse af solcelleparker her og nu. Derimod skal der iværksættes undersøgelser og diskussioner om, hvorledes Ærø kan leve op til den nye erkendelse af, at hvad angår vort klima og vor natur – så skal der gøres noget. Det skal sættes i gang. NU! Og her skal hele øen inviteres med.

Annonce
Alex Suszkiewicz mener ikke, at en ærøsk solcellepark er nogen idé. Arkivfoto
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Debat: Man mister noget uerstatteligt og unikt på søfartsmuseet, hvis man fusionerer

Læserbrev: Jeg er ikke fra Marstal, har ikke familie på øen, har aldrig boet der. Men jeg har i en årrække arbejdet sammen med Marstal Søfartsmuseum inkl. coasteren Samka. Jeg er bedrøvet på alles vegne i den i Fyns Amts Avis omtalte tvist, men angår spørgsmålet kompetencer og åbenhed på Marstal Søfartsmuseum, så har jeg oplevet det stik modsatte af, hvad jeg har læst i avisen fredag 27. september. Jeg ville ikke tro det, hvis søfartshistorien i Marstal blev formidlet i et sprog tilpasset tidens normer og formidlingstrends. Når jeg besøger museet eller engagerer dets ansatte i mine projekter, er det afgørende, at de, der formidler historien ikke blot har læst den, de har levet den. De er originaler i ordets fineste betydning. Moderniserer man museet, eller fusionerer man det med eksempelvis Ærø Museum, så mister man noget uerstatteligt og unikt, og jeg, sammen med mange andre, kan lige såvel tage til Holbæk, Helsingør eller Hobro. Jeg kender alt til forskningsmiljøer, hvor den viden der genereres, bliver inden for murerne. På Marstal Søfartsmuseum er det omvendt. Søfartshistorien eksisterer mellemfolkeligt - på museet og i byen. Vil man tættere på, kan man engagere sig som frivillig - dem er der mange af hos Marstal Søfartsmuseum - folk arbejder for at bevare en fælles arv og betragter hinanden i øjenhøjde, ph.d., skolelærer, tømrer eller maskinmester. Indfødt eller tilflytter er underordnet - det væsentlige er søfartshistorien som fællesnævner. Hvad angår kompetencer i øvrigt, så har jeg oplevet museets ansatte og frivillige gøre studerende fra 16 nationer nysgerrige på søfartshistorie, respekt. Gennem de seneste seks år har jeg besøgt Marstal Søfartsmuseum med studerende mange gange. Sidste år havde vi 36 internationale arkitektstuderende på ekspedition i Det Sydfynske Øhav. Heraf er der flere, der på eget initiativ har videreudviklet deres relation til museet og tilført Ærø en række udviklingsidéer. At de gider det, baserer sig på den fantastiske imødekommenhed vi har oplevet på museet - uanset om vi var kvinder eller mænd, fra Holland, Hong Kong eller København.

Annonce