Annonce
Ærø

Debat: Sol over klimakommunen Ærø – men hvordan?

Agnete La Cour. Arkivfoto: Anders C. Østerby
Annonce

Læserbrev: Ærø Kommune er en klimakommune. Kommunen indgik i 2009 en aftale med DN, som forpligter kommunen til at reducere CO2-udledningen med 2 procent årligt i forhold til 2008. Det er gennemgående gået fint. Samlet set har kommunen fra 2008-2018 reduceret sit CO2-udslip med 44 procent, altså med 4,4 procent i gennemsnit pr. år. Men tempoet er faldet på det sidste. Fra 2017–18 var reduktionen kun på 1 procent. Så Ærø har brug for mere grøn energi, og – til at opfange CO2 – også mere skov, eller permanent græs med store græssere, som kan pleje områderne.

Better Energy (BE) har nu tilbudt at bygge en solcellepark i Thorup, og to kommunale udvalg har vedtaget at tage imod tilbuddet. 8. juni begrundede borgmesteren i Fyns Amts Avis (FAA) beslutningen med, at Ærø har brug for mere grøn energi og også brug for at beskytte grundvandet. Kun Jens Weiss, Ærø i Centrum, stemte imod beslutningen. Se hans gode begrundelser i FAA 8. og 10. juni.

Grundvandsbeskyttelse er en dårlig begrundelse, det får vi i områder med behov for grundvandsbeskyttelse på anden vis. Fra udgangen af 2022 bliver det forbudt at sprøjte her. Og selv om begrundelsen, at vi selv skal producere vores energi, er god, holder den heller ikke. 25. maj udtalte vicedirektør i BE, Anders Nielsen, til FAA: "Der vil i det ærøske projekt være tale om en stor anlægsinvestering, fordi strømmen skal transporteres væk fra øen - - - du skal havkable helt til Fyn. Det bliver dyrt.” Vi skal altså lægge jord til, men strømmen skal bruges andetsteds!

Gid de solceller, vi har brug for, kunne flyttes til havs ligesom vindmøllerne, som det sker i flere lande - Kina og Holland f.eks. Men hvis vi kan finde et sted, hvor hverken mennesker eller natur generes, og en selskabsform, som tjener Ærøs interesser - så ville det være fint. For der er en million grunde til, at Thorups beboere ikke skal have ødelagt deres tilværelse, fordi et rent kommercielt selskab som BE slår sig ned i deres baghave.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce