Annonce
Debat

Debat: Socialdemokratiet og Enhedslisten straffer de svage

Arne Ebsen, Socialistisk Folkeparti. Arkivfoto: Tim Kildeborg Jensen

Læserbrev: Økonomiudvalgets flertal indstiller fra mødet tirsdag, at fjernvarmen i 5762-området fortsat har noget at lune sig ved. Men det er et lidt tveægget sværd, da enhver nogenlunde erfaren kommunalpolitiker ved, at jo højere grundafgiften er, jo mere betaler de, der har det laveste forbrug. Altså straffer man enlige og pensionister, der typisk har små boliger og relativt lave forbrug. For sidstnævnte gruppe skal det retfærdigvis noteres, at der kan være hjælp at hente over et eventuelt varmetilskud.

Da udgiften til fjernvarmen er et nulsumsspil, hvor en højere startpris modsvares af en lavere afgift per kubikmeter varme, ja, så vil man indirekte give et tilskud til en unødigt højere forbrug. Det modsiger i sig selv det argument borgmester Bo Hansen flere gange har brugt: "Forbrugerne skal have hånden på kogepladen". Jamen, der er kun forbrugerne til at betale regningen uanset, hvordan man skruer betalingen sammen.

Så vi, der med åbne øjne har valgt at tilslutte os anlægget, vil selvfølgelig være interesserede i, at flest mulige bruger den fælles solidariske løsning.

Det eneste, der opnås, er en reduktion på garantistillelsen fra 87,5 millioner kroner til 80 millioner kroner. I begge tal indgår et forventet tilskud fra den statslige pulje på 12,5 millioner kroner. Hvorvidt det skaber større tryghed for den kommunale økonomi, kræver vel en nærmere forklaring.

Annonce

Et stort flertal i kommunalbestyrelsen besluttede i juni 2018 (alle undtagen Enhedslisten), at området i 5762 skulle fjernvarmeforsynes. Det har den konsekvens, at områdets beboere i dag ikke kan opnå tilskud til andre energiforsyninger. Samtidigt vil det være overordentligt svært at finde en løsning, hvis en forbruger på et tidspunkt vil afkoble sig fra et fjernvarmenet. Udgifter til afkoblingen skal bæres af forbrugeren og en ny forsyning skal naturligvis etableres - men hvad? Så vi, der med åbne øjne har valgt at tilslutte os anlægget, vil selvfølgelig være interesserede i, at flest mulige bruger den fælles solidariske løsning.

Fra debatten andre steder hævdes det, at fjernvarmeværket blokerer for, at private kan komme i gang med deres egne individuelle løsninger. Det er på sin vis korrekt, men jeg troede egentlig, at Socialdemokratiet og Enhedslisten var enige med Socialistisk Folkeparti i, at løsninger, der tager hensyn til borgere, der er uden mulighed for at lave egne løsninger, enten fordi de ikke har de økonomiske muligheder eller ikke kan overskue at omlægge og dermed bidrage til et bedre miljø, er den mest hensigtsmæssige. Endnu kan I nå at komme fjernvarmeværket, der reducerer CO2-belastningen med op til 98 procent i møde ved i kommunalbestyrelsen i det mindste at nedsætte tilslutningsbidraget.

Annonce
Svendborg

Tag kandidattesten her

Erhverv For abonnenter

Kultursammenstød mellem København og Svendborg: Radio Diablo på vej ud af Radio Loud

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Ærø

Store mængder af mønter, skibsnagler og våben fra vikingetiden fundet på Ærø: - Det er helt exceptionelt!

Debat For abonnenter

Fyns Amts Avis: Der skal mere lys over Holmegaard-sagen - og det kommer der nu

Sport

GOG er et rigtigt tophold: Vinder også når holdet er mest presset

Faaborg-Midtfyn

Hvad synes du, valget bør handle om? Journalister tager computeren under armen - Her kan du møde os

Sport

Gammel mesterklub prøver igen: B1909 hiver eks-divisionsspiller ind i manegen - Svendborg-Oure vandt topkamp

Erhverv For abonnenter

Fynske blomsterbutikker trækker sig fra Interflora - Svært at være tilfreds, når de tager så høj provision

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Debat For abonnenter

Kommentar: Gæstfrihedens svære kunst

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Langeland

Fyns Amts Avis mener: Debatten om Rema 1000 har udviklet sig til en farce - her er fakta

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Svendborg

Imam fra Svendborg ønsker sharialov og islamisk stat: Borgmester Bo Hansen fordømmer hans udtalelser

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Gigantisk solcellepark er på vej: Kan producere grøn strøm til 31.000 husstande

Kultur

Publikum bar berørt stjerne: MØ’s eneste koncert i 2021 bød på nyt verdenshit og ”Fisse i dit fjæs”

Annonce