Annonce
Læserbrev

Debat: Socialdemokraternes finanslovsforslag er et mareridt for børn og deres familier

Synspunkt: Finanslovsforslaget er en sand gyser, ja, næsten et mareridt for børn og børnefamilier. For Mette Frederiksen, der kalder sig selv for "børnenes statsminister", svinger ikke bare sparekniven over de frie skoler, men også daginstitutioner og småbørnsforældre må leve med, at socialdemokraterne ikke mener, der skal tilføres midler til et af valgkampens store løfter: minimumsnormeringer i daginstitutioner.

Socialdemokraterne har med deres finanslovsforslag vist deres sande ansigt. De frie skoler skal have reduceret tilskuddet fra 76 procent til 71 procent og minimumsnormeringer er der ikke prioriteret en eneste krone til.

For de frie skoler betyder det, at 121.000 børn og deres forældre nu går en usikker tid i møde, for sparekravet kan betyde, at op mod 100 frie skoler må lukke. Det er alvorligt, særligt i de områder, hvor friskolen ofte er det lokale samlingspunkt. Men endnu mere alvorligt er det, at når det bliver dyrere at gå i friskole, vil færre familier have råd til at sende deres barn i den lokale skole. Det er trist for både børn og familier.

Vi lever i en tid, hvor alt for mange børn og unge mistrives, mangler livsmod og robusthed. Der er brug for nye prioriteringer og initiativer, som kan styrke og løfte indsatsen, så færre unge i fremtiden bliver triste, stressede og angste.

I socialdemokraternes udspil til finanslov er der ikke prioriteret nye penge til psykiatrien - ikke så meget som en bøjet 25-øre. Det er helt uforståeligt, at man i den grad lader det hele sejle. For os i Venstre har det været en prioritet at løfte psykiatrien. Den tidligere VLAK-regering fremlagde blandt andet forslag til en helt ny psykiatriplan med markante løft, også til børne- og ungepsykiatrien.

Psykiatrien har i alt for mange år haft en "lillebror-rolle, og vi lagde grundstenene til en ny vej med målrettede prioriteringer på både den blå finanslov og i økonomi-aftalen med Danske Regioner. Nu har vi fået en ny regering, som tilsyneladende ønsker en anden retning for psykiatrien. Løfterne om en ny 10-årsplan for psykiatrien har vi ikke hørt mere til, og midlerne til endnu et løft af psykiatrien må vi kigge langt efter.

Set fra min stol træder socialdemokraterne på en sårbar gruppe, der i forvejen ligger ned. Man vil tilsyneladende hellere bruge penge på at lempe udlændingepolitikken fremfor velfærd med en sund psykiatri med gode tilbud til sårbare børn. Sikken et mareridt.

Annonce
Jane Heitmann (V) skriver om Socialdemokratiets finanslovsforslag. Arkivfoto: Michael Bager
Annonce
Forsiden netop nu
Ærø

Det flyder med vildsvin: Nummer seks drevet i land på Ærø

Læserbrev

Debat: Kommunen har ikke pengene til nyt og større Baggårdteatret

Læserbrev: Igennem den sidste tid har der, både i avisen og på facebook, været meget debat om forslaget om at bygge teater på Frederiksøen. Da punktet skulle på dagsordenen tirsdag i Økonomiudvalget, satte jeg mig til at læse det, for når man læste forskellige politikeres udlægninger af teksten, så var det slet ikke, som jeg troede, en teaterflytning man stemte om, men enten en lokalplansændring eller det største, der er sket inden for kulturen siden Nero spillede lyre, mens Rom brændte. Hvad er det så egentlig, de skulle beslutte i udvalget tirsdag? Det er, at man stiller en grund til rådighed, så teateret kan realisere sine planer, fordi man engang fik lavet en feasabilitystudy (et meget smart ord, i en sikkert meget dyr rapport), men man godkender ikke, at teateret kan flytte, dette sker først, når man får en rapport, teateret skal lave for 150.000 kroner af dine og mine penge. Det vil altså sige, man smider et museum på porten, fordi der måske skal ligge et teater på Frederiksøen. Hvis man så læser videre i sagsfremstillingen og filtrerer alle de positive tillægsord om et nationalt regionsteater (det forstår jeg ikke?), så kommer vi til den mindre sjove del, nemlig at teatret gør opmærksom på, at de vil søge om et kommunalt bidrag til byggeriet, som forvaltningen anslår til at skulle være mellem 10 og 26,4 millioner kroner i tilskud til anlæg, og der ud over også have hævet det driftstilskud på netto 3,2 millioner kroner de får i dag. Det gør forvaltningen opmærksom på, at man ikke har midler til, så skulle en ansvarlig politiker ikke stemme nej, til at bruge 150.000 skattekroner på et projekt, der ikke kan anvises den nødvendige finansiering til. Vi skal vel ikke holde både skatteydere og teater for nar?

Ærø

Invasionen fortsætter: Nu er der fundet fem døde vildsvin på ærøske kyster

Annonce