Annonce
Svendborg

Debat: Skriverkarlens træ på Tåsinge

Ambrosiusegen ved Valdemars slot på Tåsinge. Foto: Nanna Drejer.
Annonce

Lægger besøgende deres vej om ad Valdemars slot på Tåsinge vil man på Nørreskovvej se et kæmpe egetræ, der i al sin herlighed breder sin vældige krone ud over mark og vej.

Under denne egetræskrone sad ofte den fynske lyriker Ambrosius Stub og digtede. Kan hænde det var her Den kedsom vinter gik sin gang blev til.

Ambrosius Stub (1705-58) blev født i Gummerup ved Assens som søn af en skrædder. Faderen syede for egnens herregårde, og således kom den lille Ambrosius med rundt på de fynske herregårde. Også som voksen færdedes Ambrosius Stub på diverse herregårde, hvor han ernærede sig som skriver.

I 1739 kom Ambrosius Stub så til Valdemars Slot på Tåsinge. Her blev han huslærer og huspoet hos baron Niels Juel. Inspirationen hentede han angiveligt under kæmpeegen, der står nogle hundrede meter fra Valdemars Slot. Egen blev plantet omkring år 1600 og har en omkreds på 7,5 meter.


Måske det var kommet baronen for øren, at hans huspoet havde besvangret en af tjenestepigerne.

Nanna Drejer


Egen er fredet og bærer naturligt nok digterens navn. Ambrosius Stub forlod Valdemars slot i 1752 med den fyrstelige sum af 50 rigsdaler, som han havde fået af Niels Juel. Om årsagen til digterens farvel til Valdemars slot kan kun gisnes.

Måske det var kommet baronen for øren, at hans huspoet havde besvangret en af tjenestepigerne. Thi i kirkebogen for Landet sogn står at læse om et nyfødt barn i marts 1753, ” at faderen siges at være Ambrosius Stub, skriverkarl hos kammerherre Juel af Tåsinge.”

Hverken Ambrosius Stub eller det nyfødte barn lever mere, men det gør til gengæld den store eg, der som nævnt bærer digterens navn og således stadig holder mindet om skriverkarlens bedrifter i hævd.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce