Annonce
Ærø

Debat: Skjoldnæs skal ind, når Ellen skal ud

Ærø Plus foreslår at sætte Skjoldnæs ind på Søby-Fynshav-ruten, når Ellen skal i dok. Arkivfoto: Andrea Bisgaard

Læserbrev: Rejsende til og fra Ærø er fuldstændig afhængig af Ærøfærgernes sejlads, driftssikkerhed og service. Nødvendige dokningsperioder og serviceeftersyn må overholdes og det bør alle rejsende have forståelse for.

Men forståelsen går begge veje, således at de gener man som rejsende får ikke ignoreres af tranportøren men tages alvorligt og afhjælpes. Derfor gør både flyselskaber, jernbaner og færgeselskaber normalt et stort arbejde for at hjælpe deres gæster i tilfælde af aflysninger eller forsinkelser. Dette bør også gælde for Ærøfærgerne.

Nu indstilles ruten til Fynshav i mindst 19 dage fra 11. november uden at Ærøfærgerne på nogen måde anviser de rejsende muligheder for at komme til Als og videre. Færgelejet i Fynshav er bygget på en sådan måde, at det kan indstilles til sejlads med Skjoldnæs, en mulighed som kommunalbestyrelsen bakkede op ved at bevilge et signifikant beløb til dette.

Ærø Plus har derfor stillet et forslag til kommunalbestyrelsen om at udnytte denne mulighed i Ellens fravær. Er der ikke flertal for dette, foreslår Ærø Plus, at Ærøfærgerne stiller en serviceløsning til rådighed for rejsende mellem Ærø og Als, der sikrer en nem og omkostningsfri transport via Bøjden-Fynshav.

Vi tror på, at der er flertal i kommunalbestyrelsen for at tage rejsende til og fra Ærø alvorligt ved at påtage sig det ansvar og den service, der er standard i transportsektoren enten ved at indsætte Skjoldnæs på ruten eller ved at hjælpe rejsende via Bøjden - Fynshav uden ekstra omkostninger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Sorte aktier sender et dårligt signal

Det er småpenge i den store sammenhæng, Ærø Kommune har investeret i såkaldte sorte aktier. 62.000 kroner er der for eksempel investeret i oliefirmaet Shell, og det er den klart største post af de forkætrede sorte aktier, kommunen har i deres aktieportefølje. Den består af aktier for rundt regnet 42 millioner kroner. Det er en forsvindende lille del med andre ord. Den ville knap kunne ses, hvis man stillede det grafisk op. Vi taler om langt under en procent. Alligevel skurrer det. Vi er nødt til at forholde os meget aktivt til de udfordringer, klimaet giver os, og investeringer i sorte aktier er altså investeringer i virksomheder, som bidrager til et negativt CO2-regnskab. I forbindelse med folketingsvalget for snart et halvt år siden, spurgte en ung mand på et vælgermøde, hvor meget politikerne skal bestemme, og hvor meget det skal være op til befolkningen, når det gælder adfærdsændring til gavn for klimaet. Svarene fra politikerne var meget forskellige. Nogle fastslog, at en skarp politisk styring er vejen frem, mens andre afviste at detailstyre befolkningens dagligdagsbeslutninger. Tydelig var bevidstheden dog om, at politiske beslutninger vedrørende miljøet er toneangivende for befolkningen. De viser en retning. Hvilken retning er det så, flertallet i Ærøs økonomiudvalg angiver med beslutningen om ikke at røre ved de sorte aktier? Der er noget økonomisk ansvarlighed. Der bliver peget på, at budgettet er tilrettelagt efter blandt andet forventningerne til aktieinvesteringerne, og laves der om på den præmis, skubber det til budgettet. Det er godt og validt. Samtidig sendes der et signal til borgerne om, at kommunen på det punkt ikke går forrest i kampen for miljøet. Selv om der kun er tale om et lille beløb, så er det signalværdien, der er interessant. For hvem er det egentlig, der skal gå forrest? Burde det ikke være politikerne, der på vegne af samfundet viser det nødvendige mod? Det kan selvfølgelig også betragtes som mod at gå imod en folkestemning, men er det mod på de fremtidige generationers vegne eller er det fodslæberi? I bund og grund overdrager politikerne det at vise mod til befolkningen. Svære beslutninger er en del af det politiske lod, og når det handler om klimaet, er det nogle gange en nødvendighed at lade økonomikortet blive i baglommen. For ja, det koster penge at finde mere klimavenlige løsninger. Men i ren Greta Thunbergsk stil kan vi også stille spørgsmålet: Har vi råd til at lade være med at betale regningen? Politikere står med den notoriske udfordring, at der stort set aldrig er penge nok til at indfri alle ønsker og visioner. Opgaven er så at prioritere, hvad der er vigtigst. En omprioritering af aktieinvesteringerne væk fra sorte aktier har mestendels signalværdi, og her må Ærøs politikere overveje, hvilket signal de som folkevalgte helst vil sende.

Annonce