Annonce
Læserbrev

Debat: Skal vi slås eller bygge en fremtid sammen?

Annonce

Læserbrev: Som sømand leves store dele af live i små sejlende samfund, også kaldet skibe. Vi står alle med ryggen mod land og påvirkes af hinandens valg og beslutninger. Valg og beslutninger bør træffes ud fra fakta, men hvad er fakta?

I skibets bug står kokken, en vigtig og afgørende spiller for det lille sejlende samfund, kokken arbejder ofte alene, men har typisk omgang med alle ombord, høj som lav.

Skibets besætningsmedlemmer stikker ofte hovedet ind i kabyssen og snupper en ”prøvedelle”, eller bare lige skal høre hvad der rører sig.

Kokken ved meget, men hører ofte ting halvt, da kabyssens gæster kun er på gennemrejse. Da kan der meget nemt opstå det vi, til søs vil betegne som et kabysrygte. Et kabysrygte er ofte den halve sandhed, og gerne fordrejet til fortællerens fordel. På land kunne vi kalde det ”fake fakta” for at blive i tidens terminologi.

Jeg har i mine små 10 år på øen efterhånden oplevet lidt af hvert, man kan vel med sindsro i stemmen godt sige, at det desværre ofte er konflikter, der optager dele af befolkningen. En form for selvforstærkende effekt, der som på et skib let kan udvikle sig, med store omkostninger til følge.

Vi lever i dag i en tid, hvor alt føres til referat, og kommunalbestyrelsesmøder sågar kan ses hjemme fra sofaen. Lad os bygge en fremtid sammen, fra Skjoldnæs til Eriks Hale, et samfund med rummelighed plads til alle, og hvor beslutninger træffes på et sagligt grundlag.

At forholde sig til fakta må være den folkevalgtes vigtigste opgave og derved at opretholde den demokratiske proces i vores lille samfund. Set med i min optik må vi ikke lade vores samfund styres på baggrund af kabysrygter, hvor end vores følelser gerne vil tage magten, må man som ansvarshavende på et skib eller i et samfund ikke lade sig styre af følelser og ”fake fakta”.

At være folkevalgt må være en balancegang imellem følelser, fakta og lovgivning. Alle tre parametre må råde, men lader vi følelserne tage magten, kan vi ikke drive et samlet Ærø mod nye og bedre tider.

Skipper Mark Ambech er træt af den færgekrig, der stadig er på Ærø. Foto: Privat
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce