Annonce
Debat

Debat: Skal vi lave en aftale, kære undervisningsminister?

Mads Valdemar Rønne og Vicky Bender Lorenzen foreslår, at undervisningsministeren sikrer, at alle tog og busser overholder køreplanerne til punkt og prikke, så gymnasieeleverne kan komme i skole til tiden. Arkivfoto: Morten Stricker
Annonce

Synspunkt: Undervisningsministeren vil gøre op med de useriøse studerende på ungdomsuddannelserne.

Useriøse studerende?

Helt grundlæggende er langt de fleste studerende seriøse og vil gerne passe deres studier. Her betyder stramningen i fraværsreglerne, at hvis du kommer fem minutter for sent, får du 100 procent fravær for timen. Det er ligegyldigt, om det er fordi, bussen er forsinket.

Det er almindelig kendt, at regler skal føles retfærdige, for at de får legitimitet. I dette tilfælde føles det ikke retfærdigt for eleverne, for slet ikke at tale den stakkels underviser, der skal forklare, hvordan det giver mening.

I det gamle system fik eleverne stadig fravær, hvis de kom for sent, men de fik ikke fravær for hele timen, derimod ofte for halvdelen af timen. Det virkede retfærdigt for de fleste. Det nye system er til gengæld langt fra retfærdigt og tilmed uhensigtsmæssigt for elevernes studier. Der vil altid være årsager til, at man ikke har mulighed for at komme til tiden, og de nye regler gør reelt, at elever forlader klasselokalet igen eller lader være at dukke op, fordi det er så demotiverende, at de alligevel bliver registreret som fraværende.

Elever oplever ofte en instrumentalistisk opfostring til kun at fokusere på de tal, de skal opnå, frem for den læring, de kan opnå. Det er takket være regeringens adskillige angreb på uddannelsesområdet, hvilket gør det svært at forestille sig, at der overhovedet er plads til "useriøse studier".

Ungdomsuddannelserne bruger allerede mange kræfter på at mindske fravær og frafald. Nu bliver det for alvor kompliceret for alle. Underviserne skal løse en opgave, hvor der ikke er plads til fleksibilitet og eleverne slæber sig i skole, selvom de er syge.

Med fraværsbekendtgørelsen påpeger Merete Riisager (LA) virkelig et problem, der ikke eksisterer. Gymnasierne har allerede selv på retfærdig vis sørget for et faldende fravær de seneste fem år, hvilket fuldstændig modbeviser Merete Riisagers påstand om, at der er et aktuelt fraværsproblem. Hvorfor ikke lade skolerne fortsætte deres gode arbejde frem for at pålægge dem mere arbejde og yderligere forringelser i elevernes vilkår?

Man kunne også gøre noget vildt. Give friheden tilbage til skolen - lade dem bruge deres sunde fornuft og bedømme rimeligheden. Underviserne ved godt, om det er "rimeligt fravær", så lad dem bruge deres faglighed til at vurdere hvordan den enkelte sag skal håndteres.

Det er klart, at der som altid er nogle elever, der sikkert skal stramme op på deres fraværsprocent. Men så lad den enkelte skole fokusere på at hjælpe de enkelte elever frem for at sløre billedet, fjerne alle nuancer og dermed give alle elever mere fravær.

Hvis det er for meget forlangt, har vi et andet tilbud: Vi vil gerne lave en aftale med ministeren. Hvis hun sørger for, at togene og busserne kommer til tiden, så kan vi godt aftale, at det er retfærdigt, at elever får fuld fravær for timen, selvom de kommer fem minutter for sent. Det er da en rimelig aftale?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg

Arriva: - Vi er selvfølgelig kede af, at det nye signalsystem ikke er blevet prioriteret

Annonce