Annonce
Debat

Debat: Søren Lolk og Peter Sabroe – endnu en facet

Erik Dagø skriver om Peter Sabroe og udstillingen om Søren Lolk. Arkivfoto: Michael Thorbjørnsen

Læserbrev: Peter Sabroe blev født ved Silkeborg den 23. januar 1867 under nærmest fattige kår. Hans far var handelsmand. Familien flyttede til Aarhus, og Peter interesserede sig for journalistik og fik ansættelse hos avisen “Demokraten” i Aarhus og blev senere redaktør. Han brugte avisen til at fortælle om børns og enlige kvindres usle kår, og han kom i byrådet for Socialdemokratiet, hvor han rigtigt kunne bekæmpe uretten over for børn og tyende. Han sagde tingene, så de ikke kunne misforståes, og fik mange fjender, men endnu flere venner, der ønskede at høre ham holde tale. Og han kom i Folketinget som 34-årig og fik lavet børnelove med videre.


Der lå altid mønter klar ved døren, og børnene måtte endda beholde tegninger, så de kunne sælges én gang til.


Annonce

Søren Lolk og hans far så op til Peter Sabroe. De havde samme tanker, og det lykkedes at få Peter Sabroe til Vejlegården på Tåsinge og holde tale for et stort publikum – noget, der satte tankerne igang på Tåsinge. Det var den 26. juli 1913, en ualmindelig varm dag, og Peter Sabroe satte sig bagefter i toget i Svendborg for at køre til Varde til et nyt foredrag. Toget var forsinket – skulle nå færgen til England i Esbjerg, og kørte hurtigere end normalt, så da toget kom til Bramminge, og den hårde varme havde udviddet skinnerne, kørte toget af skinnerne og væltede. En alvorlig ulykke, hvor flere blev kvæstet og dræbt, herunder Peter Sabroe på 46 år.

Der var landesorg. Ikke mindre end 60.000 deltog i hans begravelse i Aarhus, hvor der findes en statue af ham med et lille barn ved hånden. Jeg husker fra min barndom i 1930erne og senere min far og mor og andre fortælle om Peter Sabroe, hvad han havde gjort for fattige børn og enlige mødre. Jeg husker også, at hele december måned stod der konstant fattige børn og bankede på vores dør. De ville sælge noget julepapirklip de havde lavet. Der lå altid mønter klar ved døren, og børnene måtte endda beholde tegninger, så de kunne sælges én gang til. Min lillebror og jeg kunne heller ikke forstå, hvorfor vi fik penge til en Gøg og Gogge- eller Tarzanfilm og så penge til, “at I skal spørge fru Nielsen, om ikke hendes dreng Ole må gå med jer i biografen, for de er så fattige”, sagde far. Vi kendte ikke Ole, men han blev glad og hans mor sikkert også.

Jeg skriver dette, fordi Svendborg Museum i denne måned har en udstilling om Søren Lolk i den “blå kulturarvs container", som jeg besøgte i landet ved biblioteket. Hans gamle og hullede/rustne trompet, som jeg har repareret og spillet på flere gange, var udstillet, mens han fik en anden trompet med i graven i Bjerreby. Jeg kender hans interessante historie godt, men da jeg aldrig i forbindelse med Søren Lolk har læst eller hørt om det, jeg her skriver, om hans og faderens interesse for Sabroe, fattige børn og enlige mødre, bør det indgå i fortællingen om et stort menneske som Peter Sabroe. I udstillingen er der om hans initiativer, rejse til USA og interesse for en bedre kost og madopskrifter samt, at han kunne finde på at gå nøgen, mens han hakkede roer – måske med trompeten over skulderen i en snor. Han har fået mange skudsmål; det her skrevne vil nok være med til at vise endnu en facet.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Skjoldnæs-kaptajn har afleveret sine nøgler: Stopper med øjeblikkelig virkning

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: 173 testet positiv det seneste døgn - antallet af indlagte stiger med fire

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Skepsis over ny legeplads: Kommer til at gå ud over torvehandlen

Ærø For abonnenter

Hverken glamping eller hotel: Søbygaards fremtid er på plads

Faaborg-Midtfyn

Sensationelt fund: Ligsten over prominent Faaborg-købmand dukker op under kirkens gulv

Svendborg

Snart kan børnene rutsje og klatre i midtbyen: Sådan kommer den nye legeplads på torvet til at se ud

Erhverv For abonnenter

Trælastkæden Bygma bekræfter: - Ja, vi er på vej til Svendborg

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Debat: Helhedsplan for Marstal?

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Ærø

Pengene vælter ind: Ærø kåret til Europas mest energiansvarlige ø

Danmark

Snart bliver toiletbesøg en del af corona-bekæmpelsen

Kultur

Fem nye navne på Heartland: Fleetwood Mac-legende giver sin første solokoncert i Danmark

Langeland For abonnenter

Værtshus-ejer i retten for at holde åbent under nedlukning: - Det er ikke rimeligt med så kort varsel at regne med, at vi har styr på restriktionerne

Svendborg

Undskyld for fjernvarmeuheld: - Nina skal holdes skadefri

Annonce