x
Annonce
Læserbrev

Debat: Rengøring til de ældre

Lokaldebat: På ældreområdet sker der mange tiltag, som ændrer hverdagen for den ældre i denne tid med det formål at beskytte de ældre beboere mod smitte. For eksempel er alle aktivitetscentre og demenscenter Sydfyn lukket frem til 13. april. Der er lukket for besøg på kommunens plejecentre med mindre der er tale om kritisk sygdom eller døende. De frivillige, der normalt kommer på plejecentrene formenes adgang til centrene indtil videre. Selvtræning på plejecentre er aflyst. Rengøring hos borgere, der kun er visiteret til rengøring, er aflyst indtil videre. Al sagsbehandling vil foregår som udgangspunkt telefonisk.

Madudbringning og levering af hjælpemidler vil som udgangspunktet blive afleveret ved hoveddøren, såfremt borgeren selv kan hjælpe med at tage maden ind.

Alle er tiltag for at hindre smittespredning og ovenstående tiltag er besluttet i sundhedskriseberedskabet.

Radikale Venstre anerkender de fleste af tiltagene, dog vil vi på de kommende udvalgsmøder og orienteringsmøder arbejde for at rengøringen tilbageføres med de timer, man skylder i de hjem, hos de mange ældre, der får og er visiteret rengøringshjælp (såfremt man borgeren ønsker det). Anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen er, at vi holder hjemmene så rene som muligt. Det er uværdigt at stoppe denne ydelse for mennesker der har det svært i forvejen.

Derudover ønsker vi, at de frivillige må komme tilbage til plejecentrene så hurtigt som muligt, gerne i form af test for corona eller ej. De frivillige har en stor rolle i forbindelse med forebyggelse af ensomhed og omsorg for de ældre.

Hanne Ringgaard Møller (RV), byrådsmedlem i Svendborg. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Fyns Amts Avis mener: En pakkeløsning med økonomisk og moralsk støtte

Det er et fantastisk initiativ i al sin enkelthed, som Støtteforeningen Svendborg Demensby er kommet på. De frivillige i foreningen, som normalt giver et nap med i demensbyen, vil gerne give et solidt klap på skulderen – på behørig afstand – til de ansatte, og derfor giver frivilligforeningen et gavekort til de frivillige, som de kan bruge på Café Citronen i Svendborg. Værdien af sådan et gavekort er underordnet. Det er faktisk tanken, der tæller, og de bedste gaver – dem, der kryber helt ind under huden – er jo oftest dem, som kommer uventet. Det er en hård tid for sundhedspersonale på tværs af Danmark, uanset om de arbejder på et plejehjem, et sygehus eller i en ambulance. De står i frontlinjen i coronakrisen, og det er næppe kun rent fagligt, de er under pres, men formentlig også i en eller anden grad i familielivet, som også er vendt på hovedet i mange hjem. Derfor er de gestusser, som den de frivillige i demensbyen og mange andre kommer med i disse uger vigtige og er måske med til lige at give de procenter ekstra energi, som der er brug for. De frivillige rammer dog også plet på en anden måde. For med gavekortene får de lagt penge i en af de lokale virksomheder, der har seriøse udfordringer i en tid, hvor folk jo skal blive hjemme. Det er en nervepirrende økonomisk tid, hvor de fleste grene af erhvervslivet har fået tæppet hevet væk under sig. Som om det ikke var nok, så er det ikke til at sige, hvor længe de må stå der på det kolde betongulv. Og det er slet ikke til at sige, hvordan og hvor lang vejen er op af den økonomiske krise efterfølgende. Så når en gruppe frivillige finder lidt likviditet, er det fantastisk tænkt at lægge den lige præcis, hvor den er mest savnet: I erhvervslivet. Og så er der det sidste pletskud: Som kassereren i Støtteforeningen Svendborg Demensby, Dan Jeppesen, så rigtigt siger, er det jo ikke sådan en idé, de har taget patent på. Der er sikkert fonde, foreninger og hvad-ved-jeg, som kan finde nogle af de hårdt savnede likvide midler til erhvervslivet, der måske ligefrem kan sikre, at de kommer igennem denne coronakrise. Det redder ikke alle, men der er altså en grund til, at ”mange bække små gør en stor å” er blevet til et ordsprog.

Annonce