Annonce
Ærø

Debat: Politisk makværk eller?

Læserbrev: Jeg vil gerne slå et par ting fast omkring billetteringssamarbejdet med Ærøxpressen.

Borgmesteren, færgedirektøren og måske kommunaldirektøren samt et mindretal har længe forsøgt at få billettering i land med forudbetalte billetter. Første forsøg gik på, at man mistede alle sine penge, hvis man ikke mødte frem til betalt reservation. Det blev stemt ned.

Så forsøgte de igen med et forslag om opsætning af billetautomater på Ærø. En samlet pris på ca. 800.000 kroner. Servicering af sådanne automater kræver, at leverandøren skal rejse herover, hvis automaterne går ned.

Ærøxpressen ønskede fra start at lave en refusionsaftale på returbilletter. Men på grund af manglende beslutningskompetencer hos færge- og kommunaldirektøren, kom reelle forhandlinger aldrig rigtig på bordet og tiden gik.

Jeg stillede tidligere på året forslag i byrådet om en elektronisk scanningsmulighed, som kunne forenkle administration. Scanning af forudbetalte billetter ved ombordstigning med 5 procent passagerrabat, samt at man forsat kan købe en billet ombord, vil lette personalet og billetteringen, og føre os mod en forenkling af billetsystemet. Forslaget blev i første omgang stemt ned, men konservative kræfter på Ærø kom på bedre tanker og fik det stemt igennem.

Vi bryster os af, at vi på Ærø er meget erhvervsvenlige, og gerne ser et privat initiativ med den kommunale støtte, som er fair. De følelser som visse politikere har lagt for dagen i forbindelse med forhandlingerne med den nye færgerute fra Marstal, har vist mig et andet politisk billede og en skjult agenda, som jeg ikke bryder mig om. Det skal frem i lyset.

Vi skal behandle hinanden ordentligt, vi skal gøre det, vi siger, og altid tænke på Ærø som vores fælles samlende udgangspunkt. Så bør vi kunne drive det vidt med en faglig/saglig debat om natur, erhvervsliv, turisme, bosætning og ikke mindst færgefart. Tillykke til os med Ærøxpressens nye færge. Lad os håbe, at de røde afgange forsvinder til og fra Ærø, for så har vi kapacitet nok til "os og de tilrejsende" med en returbillet. Dette politiske "makværk" er i hvert fald af bedste slags.

Annonce
Jens Weiss. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ærø For abonnenter

Begejstring i Folketinget for ærøsk færgeidé: - En rigtig god idé, at de her færger bliver lagt om til strøm

Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Folkemødet har gjort i nælderne

Det er en skam og et tab for årets folkemøde på Bornholm, at coasteren Samka ikke lægger til i Allinge i begyndelsen juni. Ombord skulle repræsentanter fra Ærø, Samsø, Læsø og interesseorganisationen Balance Danmark have befundet sig, men en plads på ydermolen resulterede i denne uge i en boykot af mødet. Insinuationer om, at det er økonomi, der har presset Samka ud af inderhavnen er naturligvis ikke klædelige, så længe der ikke er dækning for påstanden. Det ændrer dog ikke på, at netop besøget fra de tre øer samt Balance Danmark er et væsentligt bidrag til Folkemødet. Det er også den vurdering, der kommer fra både Bertel Haarder, der stod fadder til Folkemødet, og Bornholms Tidendes chefredaktør Øjvind Hesselager. Formålet med Folkemødet er at styrke demokratiet og dialogen i Danmark. Det sker blandt andet i dialogen mellem kommunerne, regionerne, folketingspolitikerne og borgerne. Fordi de tre øer og Balance Danmark står med en oplevelse af at være blevet skubbet ud i periferien, bliver de trukket ud af den ligning. Og hvem skal repræsentere deres synspunkter og tale deres sag, skabe debatter set fra netop deres perspektiv på Folkemødet? Det kommer til at mangle, når Folkemødet åbner i uge 24. Og det er her Folkemødet svigter sit eget formål. Nu bliver Folkemødet formentlig også i år et tilløbsstykke. Priserne for overnatninger med meget mere stiger med raketfart, og omsætningen buldrer afsted i en uges tid, og der er liv og glade dage med masser af debatter og underholdning. Og afbuddet fra Samka hverken kan eller skal lægge en dæmper på Folkemødet. Vi kan ærgre os over det, og så er den måske ikke så meget længere. Men afbuddet kan være en påmindelse om, hvad essensen i Folkemødet er. Er det den rette beslutning at skubbe Samka ud af inderhavnen, eller mister man derved en vigtig brik i dialogen om demokratiet og den måde, vi har valgt at skrue vores samfund sammen på. Samka og besætningen på coasteren bidrager i hvert fald med noget til festen for demokratiet, som andre ikke har med. Det gør de, i kraft hvem de er, og hvor de kommer fra. Og det er en styrkelse af demokratiet, når Balance Danmark, Ærø, Samsø og Læsø er en del af Folkemødet. Sådan bliver det ikke i år, men lad os håbe, at dialogen ikke er lukket, så Samka en anden gang vil lægge kurs mod Bornholm.

Annonce