Annonce
Langeland

Debat: Organiseret ondskab?

Sara Koch
Annonce

I går viste TV2 dokumentaren Plejehjemmene bag facaden. Dokumentaren som er blevet til ved brug af skjulte optagelser, viser hårrejsende og uværdige forhold på danske plejehjem. Århus kommune fik først nedlagt forbud mod at dokumentaren blev vist, og siden blev journalisterne sigtet. Århus kommune har nu – efter at Ekstrabladet lækkede optagelser – trukket forbuddet tilbage, og dokumentaren blev sendt på TV2 i går aftes.

Dokumentarens tilblivelse er genstand for diskussion. Er det i orden at filme og udstille en dement kvinde der ikke er i stand til at give samtykke? Er det i orden at bruge skjulte optagelser? Der er ingen tvivl om at det ikke er helt uproblematisk, og ulovligt er det sandsynligvis også. Men er det i orden?

Det er i hvert fald helt nødvendigt. Kvindens familie havde klaget i årevis på flere niveauer uden held. Det var kun ved at bruge de skjulte optagelser de fik kommunen og Christiansborg i tale og iværksat ændringer. Nu kalder eksperter behandlingen for uværdig og dyrisk og bruger begreber som forråelse og organiseret ondskab.

Hvordan kom vi derhen? Hvad er det der driver mennesker til så grusomme handlinger? Er det ondskab? Er det økonomi? Eller er det en forrået kultur som ikke har noget med ressourcer at gøre? Det diskuterer eksperterne også. Og meget peger på det sidste. Vi ser ned på ældre mennesker, mennesker der måske ikke længere bidrager aktivt til samfundet, men som har bygget vores samfund, skabt os og det fundament vores tilværelse er bygget på. Vi viser dem ikke den fornødne respekt.


For mig er familien der godkendte optagelserne, og journalisterne der lavede programmet – og risikerede at blive dømt for det – hverdagshelte.


Jeg kender ikke personligt forholdene på danske plejehjem og heller ikke dem her i kommunen, men jeg har som pårørende til en syg fulgt med i forholdene på Jobcenter Langeland og hørt beretninger fra andre borgere i kommunen og resten af landet. Også her er der noget helt galt med måden vi ser på syge mennesker på. Her udvises ikke respekt og værdighed.

Midt i et forløb hvor Langeland kommune viste at de ikke har de fornødne kompetencer til at rehabilitere psykisk syge mennesker og heller ikke følger lovens krav om fx partshøringer, opstod en episode hvor jeg ville ønske at der havde været skjult kamera. En sagsbehandler opsøgte en syg borger uden forudgående aftale og skældte ham hæder og ære fra med det resultat at han knækkede sammen og først rejste sig igen to måneder og to nye mediciner senere. Da situationen senere blev livstruende, var kommunens døre og ører lukkede. En borgers råb om hjælp blev arkiveret lodret.

Hvad er det for et menneske der behandler psykisk syge mennesker sådan? Hvad er det for et system der understøtter det? Hvad er det for mennesker som sidder på magten der ikke lytter til den slags henvendelse fra borgere?

Eksperterne er uenige. I bogen Når gode mennesker handler ondt – tabuet om forråelse citerer psykologen Dorte Birkmose Mahatma Gandhi: ”Det onde sker kun når gode mennesker intet gør”. For mig er familien der godkendte optagelserne, og journalisterne der lavede programmet – og risikerede at blive dømt for det – hverdagshelte. De gik til yderligheder for at ændre systemet, for at vise den rå og dyriske kultur der hersker på plejehjem i Danmark, for at skabe en anden kultur med værdighed og respekt.

Helte er også de kommunalt ansatte som bliver whistleblowere og afslører systemet. Vi har viklet os så langt ind i det menneskesyn der ikke giver syge og ældre værdi, og i den kultur der ikke behandler dem værdigt, at vi bliver nødt til at gå til yderligheder for at afsløre og gøre op med kulturen.

Spørgsmålet er hvad Langeland kommune vil gøre med den rå kultur der hersker på Jobcenter Langeland. Se den anden vej og sige Så’en er det bare eller handle aktivt som både Randers og Aarhus kommune nu gør?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg For abonnenter

Ingen pladsbillet, intet mundbind? DSB kan intet gøre

Langeland

Klumme: Jeg savner fællessangen

Danmark For abonnenter

Smitten har bredt sig de seneste uger: Derfor er eksperter alligevel fortrøstningsfulde

Annonce