Annonce
Ærø

Debat: Opgør med “Fremskier”

Annonce

Læserbrev: Omkring år 1900 var der mere end dobbelt så mange beboere på Ærø end dagens knap 6000 indbyggere. Situationen er derfor alvorlig. For hvor går grænsen for den kommunale selvstændighed og for opretholdelsen af det lokale, det livsnødvendige hospital? Ja og for tilbagetalingen af de efterhånden snart fem færger til fastlandet ...? Samt hvem skal efterhånden bo i de alt for mange tomme huse?

Derfor en udmærket idé, at avisen efterlyser læserens mening om - og evt. forslag til – de kommunalt ansattes daglige kamp med tilflytningsinitiativer og bosætninger.

I 1908 var det ærøske indbyggertal 12.508. Derfra skulle så regnes de ialt godt 2000 unge, der frem mod 1920 emigrerede hovedsageligt til USA. Deres navne fremgår af 17 tætskrevne A4-siders passagerlister hos Amerika-damperne. Og den ærøske befolknings-deroute fortsatte så rask væk de efterfølgende årtier “ved naturlig afgang”. For de dødes antal kan kun lejlighedsvis opvejes af fødselstallet på øen.

Frem mod vor tid, hvor vi så småt kan "befolkningsfiske" i rørt vande. Forstået som drømmen om at skifte et stresset storbyliv ud med det nære familieliv i et velfungerende og smukt ø-samfund med ekstremt rimelige skibsforbindelser til land. - BLIV NYBYGGER PÅ ÆRØ, kunne reklameskiltet godt hedde! - Joh jaeh, men er det da ik på Ærø, man kalder tilflyttere for "Fremskier" (fremmed-skidere)?

Spørg så den potentielle beboer på øen, der har ladet sig skræmme af en påstand om, at begrebet "ærøbo" kræver tre forudgående generationer! Snikke-snakke kan man roligt svare. Og der var måske engang, det var folkevid. Det er bestemt ikke dagens frivole tone! For dybest set er det netop de fremmede, der er øens redning. En art multietnisk samling. NYBYGGERE. Opstået af et grav-alvorligt og skide nødvendigt behov.

Fra luften kan øen ligne en revolver. Måske som den, datidens udvandrere måtte have i bagagen, da de "Vandt Westen". Marstal er pistolens skæfte, Ærøskøbing har trikkeren og fra Søby udgår løbets munding. Så er man da dækket ind fra tre verdenshjørner. Men langt hellere ser jeg den som den korte pilke-fiskestang fra drengeårene. For den var der i reglen bid i.

Alt er vand ved siden af Ærø, lyder slogan nr. 1. Så rigtigt som sagt. Men så tro på det, kæl for det – udbyg det mod et maritimt paradis for sejlere, lystfiskere og f.eks. samarbejde med planerne om en maritim højskole for et sydfynske øhav.

Hans Christiansen. Foto: Privat
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Mange busser får nye køreplaner til august

Annonce