x
Annonce
Læserbrev

Debat om midtfynsk fjernvarmeprojekt: Tiden er løbet fra nye flisværker

Lokaldebat: For nylig gik den respekterede erhvervsleder, Lars Rebien Sørensen, formand i Novo Fonden, ud med kras kritik af Danmarks “grønne førertrøje”.

Vi ønsker på hyklerisk måde udlandets beundring for vor klimakurs. Samtidig har en "uansvarlig" dansk anvendelse af biomasse givet øget CO2-indhold i atmosfæren, påpeger Rebien.

Hans ord er værd at huske i sagen om det planlagte flisværk i Ringe. Direktør for Ringe Fjernvarme, Karsten Godiksen, hævder, at træflis er den bedste og billigste løsning i Ringe. Selskabet er ifølge ham allerede ”99,9 procent CO2-neutralt”, fordi det fyrer med træpiller og modtager overskudsvarme.

Værket er dog et økonomisk risikabelt projekt, da en ny biomasse-afgift kan give en kæmpe ekstraregning til selskabets kunder. Meget har nemlig ændret sig siden projektet blev godkendt i 2017. Efter energiforliget i 2018 er støtten til biomasse-el under afvikling og klimavenlige varmepumper begunstiget. Ida Auken, formand for Folketingets Klimaudvalg, er også klar i mælet: Flis er ikke fremtidens energi.

Biomasse fra skov er generelt ikke "99,9 procent" klimaneutralt. Når flis og træpiller brændes, så udledes CO2, ligesom der bruges fossil energi på forarbejdning og transport.

Desuden har intensiv flisning forringet danske skoves naturtilstand. Det døde ved, der ellers havde været levesteder for skovens insekter og svampe, bliver nu til brændsel i flisværkerne.

Ringe Fjernvarme må finde et grønt alternativ til det planlagte flisværk. Det er heldigvis endnu ikke for sent.

Andreas Petersen. Foto: Laust Jordal
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Fyns Amts Avis mener: En pakkeløsning med økonomisk og moralsk støtte

Det er et fantastisk initiativ i al sin enkelthed, som Støtteforeningen Svendborg Demensby er kommet på. De frivillige i foreningen, som normalt giver et nap med i demensbyen, vil gerne give et solidt klap på skulderen – på behørig afstand – til de ansatte, og derfor giver frivilligforeningen et gavekort til de frivillige, som de kan bruge på Café Citronen i Svendborg. Værdien af sådan et gavekort er underordnet. Det er faktisk tanken, der tæller, og de bedste gaver – dem, der kryber helt ind under huden – er jo oftest dem, som kommer uventet. Det er en hård tid for sundhedspersonale på tværs af Danmark, uanset om de arbejder på et plejehjem, et sygehus eller i en ambulance. De står i frontlinjen i coronakrisen, og det er næppe kun rent fagligt, de er under pres, men formentlig også i en eller anden grad i familielivet, som også er vendt på hovedet i mange hjem. Derfor er de gestusser, som den de frivillige i demensbyen og mange andre kommer med i disse uger vigtige og er måske med til lige at give de procenter ekstra energi, som der er brug for. De frivillige rammer dog også plet på en anden måde. For med gavekortene får de lagt penge i en af de lokale virksomheder, der har seriøse udfordringer i en tid, hvor folk jo skal blive hjemme. Det er en nervepirrende økonomisk tid, hvor de fleste grene af erhvervslivet har fået tæppet hevet væk under sig. Som om det ikke var nok, så er det ikke til at sige, hvor længe de må stå der på det kolde betongulv. Og det er slet ikke til at sige, hvordan og hvor lang vejen er op af den økonomiske krise efterfølgende. Så når en gruppe frivillige finder lidt likviditet, er det fantastisk tænkt at lægge den lige præcis, hvor den er mest savnet: I erhvervslivet. Og så er der det sidste pletskud: Som kassereren i Støtteforeningen Svendborg Demensby, Dan Jeppesen, så rigtigt siger, er det jo ikke sådan en idé, de har taget patent på. Der er sikkert fonde, foreninger og hvad-ved-jeg, som kan finde nogle af de hårdt savnede likvide midler til erhvervslivet, der måske ligefrem kan sikre, at de kommer igennem denne coronakrise. Det redder ikke alle, men der er altså en grund til, at ”mange bække små gør en stor å” er blevet til et ordsprog.

Annonce