Annonce
Langeland

Debat: Nytårsbombe og kærlighedserklæring

- Du er tit blevet kaldt visionær, Knud, men er det virkelig særligt visionært i 2021 at fortsætte med den forældede centraliseringsdagsorden?, lydet det fra den sidste borgmester i Tranekær Kommune, Jørgen Nielsen. På billedet Knud Gether. Foto: Ole Grube
Annonce

Debat: I tirsdagsavisen detonerede Knud Gether (KG) en nytårsbombe - Langeland skal sammenlægges med Svendborg. Jeg ved ikke, om det er en form for corona-kuller, KG har fået, men som om det hele ikke er trist nok i forvejen i denne mørke tid, så skal vi altså til det igen- sammenlægnings- og dermed centraliseringssnak.

Du er tit blevet kaldt visionær, Knud, men er det virkelig særligt visionært i 2021 at fortsætte med den forældede centraliseringsdagsorden? Tænk hvad det dog har ødelagt i alle landområder. Den store kommunalreform i 2007 og alle de efterfølgende såkaldte reformer (politi, domstol, skat m.fl.) tog i den grad livet ud af alle landdistrikter, fordi alting blev centraliseret i de store byer. Det hele under påskud af at ”effektivisere” den offentlige sektor. Hvor tit har vi ikke hørt sangen om alle de skattekroner, der kunne spares?

Når jeg tænker tilbage på, da Langeland var tre kommuner, manglede vi i runde tal ca. 30 millioner tilsammen om året de sidste år inden sammenlægningen, men allerede det første år efter sammenlægningen manglede vi ca. 50 (og senere meget mere).


Sig ikke, at det ikke er rigtigt, for sådan er det i hvert fald gået stort set alle steder.


Hvis Langeland blev underlagt Svendborg, ville der vel stadig være de samme udgifter til ældre, skoler, problembørn, kontanthjælpsmodtagere, veje m.m. Der kunne så spares en borgmester og kommunaldirektør og måske et par topchefer, men de tilbageværende skulle straks have højere løn, plus at der skulle ansættes flere mellemledere. Sig ikke, at det ikke er rigtigt, for sådan er det i hvert fald gået stort set alle steder.

Du skriver, at Svendborg ville have muskler til at investere x antal mange millioner i et stort turismeprojekt på Langeland. Undskyld mig, men er det ikke en lille smule ”optimistisk”. Hvis Svendborg overhovedet havde ledige millioner, tror nogen så, at de ville havne på Langeland - jeg gør ikke.

Hvis vi blev en del af Svendborg, ville der måske kunne vælges 2-3 langelændere til byrådet - det er vist det, man kalder et meget lille mindretal.

Noget af det første, der ville ske, ville være at Rådhuset i Rudkøbing ville blive nedlagt, og dernæst ville Langeland Forsyning hurtigt forsvinde. Mon det giver nyt liv på Langeland?

Langeland Kommune har jo desværre brug for et større årligt særtilskud fra staten for at kunne tilbyde almindelig service til borgerne. Hvis vi blev indlemmet under Svendborg, ville det blive alt for nemt for staten at fjerne det tilskud, og dermed ville Svendborg blive meget ringere stillet end nu, så jeg tror heldigvis, de vil betakke sig for at få os med (godt at se, at Bo Hansen ikke er med på din idé).

Jeg tror ikke det kan overvurderes, hvad det betyder for identiteten at være en selvstændig kommune. Du har fuldstændig ret i, at det er afgørende vigtigt med nye idéer og at turde satse og investere - man kan ikke spare sig til fremgang, men hvis Svendborg skal komme med pengene, tror jeg ikke, det bliver til et nyt skovtårn eller svævebane.

Du kalder din nytårsidé for en kærlighedserklæring til Langeland, men er det dog ikke en lidt speciel form for kærlighed at sige til den man elsker: - Jeg elsker dig, men du skal ikke være her mere, for du er ikke levedygtig.

Lad nu ildsjælene sprudle - vi har heldigvis mange, og de gør det rigtigt godt, og lad os så dyrke det gode samarbejde med de andre sydfynske kommuner om alle de gode projekter.

Godt nytår!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Harders åbner bar med Morten i spidsen: - Jeg håber, det bliver noget med, at i aften skal vi kun høre goth rock fra 1980’erne

Annonce