Annonce
Ærø

Debat: Nu lysner det endelig for en samlet færgeplan for Ærø

Læserbrev: Kursen er sat mod – en samlet færgeplan for Ærø.

Efter års politisk tovtrækkeri lysner det endelig for en samlet færgeplan for Ærø. På byrådsmødet i går den 9. oktober, satte de konservative, DF, Ærø Plus og jeg selv tommelskruerne på. Den nye beslutning betyder, at der fortsat kun sælges returbilletter med retning mod Ærø, det vil sige som nu. At der arbejdes mod en elektronisk løsning for den fremtidige billettering. Og endelig at løsningen skal gælde for al færgedrift til og fra Ærø.

Jeg synes, det er en god løsning for de rejsende, for færgens personale og for økonomien. Med beslutningen skrottes besværet med at købe billetter hver vej og indkøbe og vedligeholde billetautomater til 8-900.000 kroner samt udgifter til ekstra personale til billettering og mere administration. Med beslutningen pålægges færgedirektøren for Ærøs kommunale rederi at forhandle en aftale om en billetrefusion på plads med det private færgeselskab Ærøexpressen. Aftalen skal ligge klar den 1. december 2019.

Færgedirektøren får desuden til opgave at udarbejde en plan for, hvordan billetkontrollen kan digitaliseres fremover. Planen skal ligge klar til politisk behandling den 1. april 2020.

Som tidligere besluttet kan rejsende, der forudbestiller sin billet, se frem til en fem procents rabat, og biler skal ved reservation/bestilling forudbetale. Som man kender det fra andre befordringsområder, vil kontrol af billetter ske ved skanning, når man stiger ombord på færgen.

Det har krævet politiske sværdslag at nå frem til dette resultat, der er til gavn for passagerer, færgeselskabets driftsudgifter, og det giver kommunen mere økonomisk råderum til velfærd i dagligdagen. Som Jakob Haugaard så rigtig siger: ”Vil man have venner i politik skal man købe sig en lille hund”.

Annonce
Jens Weiss, løsgænger, tidligere socialdemokrat, i byrådet i Ærø Kommune. Foto: Katrine Becher Damkjær
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ærø

Det flyder med vildsvin: Nummer seks drevet i land på Ærø

Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: En femte færge er ikke en for mange

Det kan godt være, at det umiddelbart virker som endnu en færgefantasi, der lørdag blev fortalt på vores Ærø-sider. Men den skulle altså være god nok: Ærø kan snart gøre klar til endnu en færge - og dermed en femte en af slagsen; denne her til og fra Kiel. For os, der har været længe nok i det sydfynske område, vækker det både en masse minder og drømme til live igen. Og lad os begynde med drømmene, for hvorfor skulle det ikke kunne lade sig gøre igen at sejle over Østersøen med flere hundrede mennesker? Ville det ikke være et tiltrængt boost til turismen og rutefarten mellem de to lande? Det er ikke svært for sig at se mulighederne for det sydfynske øhav med igen at være "vand-fast" med vores tyske nabo. De bedste drømme er jo dem, der bliver realiseret, og det tegner i hvert fald så langt, at den tyske idemand Udo Siegmund nu flytter ind i Motorfabrikken i Marstal - med firmaet Kiel-Ærø Cat-Express. Herfra er det planen at realisere de gode færgefantasier, der skal sætte en katamaranfærge i pendulfart mellem Kiel, Langeland og Ærø - i en ikke nærmere defineret ruteplan. Og det er her - bare ved tanken om skumsprøjt, tyske gloser over højtaleren, toldfrit salg og sejladsen gennem Kielerkanalen - at de gode minder får nyt liv i manges tanker. Gennem mange år var det en helt indgroet del af vi danskeres ferier og fridage - og det var med til at skabe godt tysk liv i vores område. Tyskerne lejede sommerhuse, købte is og cyklede rundt her som faste gæster, og vi selv nød turen over Østersøen med udsigt til gågade-vandring, Karlstadt-besøg og schöne Restaurantbesuche. På alle måder var de to kendte østersøruter Faaborg-Gelting og Langeland-Kiel helt naturlige og elskede dele af vores fælles fortid. Derfor blev der om ikke grædt så da tænkt mange tårer, da ruterne lukkede ned. Og lige så mange vilde drømme er tænkt i de forsøg, der siden har været for igen at få liv over Østersøen igen. Derfor er også dette fantastiske forsøg så velkomment, for vi ved, hvor meget godt det kan gøre for området - og for os selv. De fleste af os kan desværre også hurtigt genkalde os de økonomiske udregninger, der har været skyld i, at de hidtidige forsøg er kuldsejlet. Men denne gang er færge-planen baseret på ren person-transport, og selvom det lille ord "finansiering" ikke er på plads, så tillader vi os her at drømme med. Og man ved jo netop ikke med Ærø - se bare på den private Ærøexpressen. Det troede mange nok ikke muligt fra starten, men lige om nogle måneder sejler der igen færger fra Marstal. Så hvorfor ikke? I hvert fald er det nok for tidligt at sige "det går aller". Og hvor kunne det være fantastisk, hvis det lykkes. Viel Glück mit dem Projekt ...

Ærø

Invasionen fortsætter: Nu er der fundet fem døde vildsvin på ærøske kyster

Annonce