Annonce
Ærø

Debat: Nu lysner det endelig for en samlet færgeplan for Ærø

Læserbrev: Kursen er sat mod – en samlet færgeplan for Ærø.

Efter års politisk tovtrækkeri lysner det endelig for en samlet færgeplan for Ærø. På byrådsmødet i går den 9. oktober, satte de konservative, DF, Ærø Plus og jeg selv tommelskruerne på. Den nye beslutning betyder, at der fortsat kun sælges returbilletter med retning mod Ærø, det vil sige som nu. At der arbejdes mod en elektronisk løsning for den fremtidige billettering. Og endelig at løsningen skal gælde for al færgedrift til og fra Ærø.

Jeg synes, det er en god løsning for de rejsende, for færgens personale og for økonomien. Med beslutningen skrottes besværet med at købe billetter hver vej og indkøbe og vedligeholde billetautomater til 8-900.000 kroner samt udgifter til ekstra personale til billettering og mere administration. Med beslutningen pålægges færgedirektøren for Ærøs kommunale rederi at forhandle en aftale om en billetrefusion på plads med det private færgeselskab Ærøexpressen. Aftalen skal ligge klar den 1. december 2019.

Færgedirektøren får desuden til opgave at udarbejde en plan for, hvordan billetkontrollen kan digitaliseres fremover. Planen skal ligge klar til politisk behandling den 1. april 2020.

Som tidligere besluttet kan rejsende, der forudbestiller sin billet, se frem til en fem procents rabat, og biler skal ved reservation/bestilling forudbetale. Som man kender det fra andre befordringsområder, vil kontrol af billetter ske ved skanning, når man stiger ombord på færgen.

Det har krævet politiske sværdslag at nå frem til dette resultat, der er til gavn for passagerer, færgeselskabets driftsudgifter, og det giver kommunen mere økonomisk råderum til velfærd i dagligdagen. Som Jakob Haugaard så rigtig siger: ”Vil man have venner i politik skal man købe sig en lille hund”.

Annonce
Jens Weiss, løsgænger, tidligere socialdemokrat, i byrådet i Ærø Kommune. Foto: Katrine Becher Damkjær
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Eldrift kan være en god gulerod for øer

Danmark har som bekendt forpligtet sig til at reducere vores samlede udledning af CO2 med 70 procent. En ambitiøs plan, har det lydt flere gange fra de politikere, der har rejst land og verden rundt med glasset højt hævet, når de har holdt de obligatoriske skåltaler. I det halve års tid, der er gået, siden planerne blev fremlagt, er der ikke sket det store. Derfor er det faktisk et både kreativt og kærkomment forslag, som Ærøs borgmester, Ole Wej Petersen (S), kommer med: Lad de rene og grønne færger få tilskud til at sænke billetpriserne i de syv uger i sommerens højsæson, som indtil videre stadig er undtaget ordningen om, at det skal koste det samme at sejle en kilometer, som det koster at køre en kilometer på land. Indtil videre har landspolitikerne nølet med at tage det sidste skridt i den trafikale ligestilling, som betyder alverden for sammenhængskraften i øriget. Sommerferieugerne er stadig dyre, og det er urimeligt for både øboer og dem, der er tvunget til at holde ferie i de uger. Argumenterne har lydt, at øerne ikke var klar til det store rykind, det potentielt kunne medføre, hverken hvad angår plads på færgerne eller sengepladser på øerne. Men der er sket meget, siden første etape af ordningen blev indført i august 2016. Blandt andet er der kommet hele to færger mere, der sejler til og fra Ærø. Den ene er rent eldrevet, og den anden er hybrid og forberedt til ren el. Det giver unægteligt mere plads. Man kan mene, at det ærøske forslag skaber en ubalance i den trafikale ligestilling og forfordeler de øer, der ikke er med på elbølgen. Men en lovning på, at man kan få mere i støtte til den blå landevej, hvis man skifter fra olie til el, kan være den gulerod, der skal til for at tage skridtet og blive grøn i stedet for sort. Hvem ved, om Samsøs færge, som sejler på gas, ville skifte til biogas, hvis der hang en gulerod for enden af bovporten? Og mon ikke Ærøs egen Ærøxpressen ville skifte fra hybrid til ren el hurtigere, hvis der var en økonomisk belønning at få? Når det handler om klima, må vi tage nogle valg fra politisk hold, som gør ondt på borgerne, for at komme videre. Det her forslag vil, hvis det finder opbakning nok, givetvis gøre ondt på visse øer. Men vi bliver omvendt også nødt til at tage alternative midler i brug for at nå målet. Det er vores allesammens klima, der er tale om, men der er nogen, der skal gå foran. Det har Ærø gjort ved at satse stort på verdens længst sejlende 100 procent eldrevne passagerfærge, og hvorfor ikke belønne det. Samtidig er der nu nogle unikke erfaringer, som andre øer med fordel kunne og burde lade sig inspirere sig af.

Annonce