Annonce
Debat

Debat: Nu er det ganske vist - Joe Biden Jr. rykker ind i Det Hvide Hus 20. januar

Donald Trump hilser på Joe Biden 20. januar i 2017. Spørgsmålet er, om Trump dukker op, når Joe Biden indsættes som præsident 20. januar i år. Arkivfoto: Lucy Nicholson/Reuters/Ritzau Scanpix

Præsident Donald Trump har de seneste dage og uger sat verdens ældste demokrati på alvorlige prøvelser med en gøren og laden, som aldrig før er set magen til. Men i en Twitter-tale natten til fredag tog Trump omsider afstand fra stormløbet mod Kongressen, som han betegnede som "et afskyeligt angreb mod nationens hovedstad og en skændsel for vores demokrati".

Trump er ellers hidtil blevet ved med at "puste til ilden" med anklager om valgsvindel, og at han ikke ville erkende sit nederlag til Biden. Men nu er det altså slut, efter at Senatet og Repræsentanternes Hus i god ro og orden genoptog møderne og kl. 04 torsdag morgen godkendte valgresultatet, hvor Joe Biden fik 306 valgmandsstemmer mod Donald Trumps 232 stemmer.

Jørgen D. Siemonsen

Og Trump erkendte, at han er færdig som præsident med følgende erklæring: "Selvom jeg er helt uenig i valgresultatet - vil der ikke desto mindre ske en ordentlig overdragelse (af embedet) 20. januar".

Dermed er det ganske vist, at Joe Biden kan rykke ind i Det Hvide Hus onsdag 20. januar kl. 12. Men forinden skal Biden tages i ed og indsættes ved en storstilet og pompøs ceremoni foran Kongressen på Capitol Hill.

Lad os først kaste et kort tilbageblik på Joe Bidens baggrund og politiske karriere, som har strakt sig over mere end 50 år: Joseph Robinette Biden fyldte 78 den 20. november i fjor og bliver dermed den ældste præsident nogensinde. Han blev født i Scranton Pennsylvania men voksede op i Delaware i et katolsk middelklassehjem, hvor faderen var automobilsælger. Biden faste tilnavn i Washington D.C blev da også senere "Middleclass Joe".

Biden er uddannet jurist og gift anden gang med Jill Biden, som dermed bliver USA’s nye First Lady. Han blev i 1972 som 29-årig valgt ind i USA’s Senat som en af de yngste nogensinde. Og her blev Biden genvalgt seks gange, indtil han valgtes til Barack Obamas vicepræsident fra 2008 til 2017.

I de 36 år som senator var Biden især optaget af udenrigspolitik og var senere mangeårig formand for Senatets udenrigskomite. Biden har to gange tidligere - i 1988 og 2008 - stillet op i præsidentvalg, og tredje gang blev så lykkens gang. Faktisk i mere end en forstand.

Tirsdag vandt Demokraterne også omvalgene i Georgia og dermed to ekstra sæder i Senatet. Det betyder, at Demokraterne nu også kontrollerer Senatet. Med fordelingen 50-50 til hvert parti er vicepræsident Kamala Harris' stemme afgørende som født formand for Senatet. Og det betyder, at Biden kan få gennemført sin politik og sine kabinetsudnævnelser langt mere effektivt og gnidningsløst.

Biden har arbejdet ihærdigt med at sammensætte et kabinet, der afspejler hans politiske ambitioner. Der foreligger således allerede en liste på en snes kandidater til ministerposter og topstillinger i Det Hvide Hus og administrationen. Der dog alle først skal godkendes af Senatet: Til de topposterne har Biden foreløbigt nomineret følgende:

Finansminister Janet Yellen - tidligere formand for Federal Reserve Bank - og den første kvinde nogensinde til denne stilling. Yellen står for en ekspansiv finanspolitik under det nuværende Coronavirus tilbageslag. Udenrigsminister Antony Blinken var udenrigsminister hos Barack Obama fra 2015-17 og national sikkkerhedsrådgiver hos Biden i hans vicepræsident-tid. Forsvarsminister Lloyd Austin er pensioneret firestjernet general og har siden 2016 haft bestyrelsesposter i den private sektor. Justitsminister Merrick Garland, som er dommer i Washington D.C. og var indstillet til højesteret af Obama. Særlig klimaambassadør John Kerry - tidligere udenrigsminister under Obama og præsidentkandidat. FN-ambassadør Linda Thomas-Greenfield, tidligere viceudenrigsminister. Stabschef i Det Hvide Hus Ron Klain, tidligere stabschef for Joe Biden i hans vicepræsidentperiode.


Det store spørgsmål i Washington lige nu er naturligvis, om Præsident Trump og fru Melania planlægger at deltage - hvis da ikke Trump er afsat inden da?


Af de 20 nominerede er knap halvdelen kvinder. Der er flere African-American-kandidater, ligesom den kommende vicepræsident Kamala Harris, der også bliver den første kvinde i embedet nogensinde.

Under alle omstændigheder tegner indsættelsesdagen for Joe Biden og Kamala Harris 20. januar nu til at kunne blive en værdig og festlig begivenhed, som denne ceremoni traditionen tro altid plejer at være.

Joe Biden vil med hånden på (egen) bibel aflægge præsident-eden til højesteretspræsident John Roberts. Derefter vil Biden holde sin indsættelsestale med temaet: "Visioner for at bekæmpe covid-19, og for at bringe nationen sammen igen".

USA’s nationalhymne bliver naturligvis afsunget efterfulgt af militærparade fra alle værn. Efter frokost og andre ceremonier kan Præsident Joe Biden Jr. og First Lady Jill så rykke ind i Det Hvide Hus.

Alt andet lige deltager alle tidligere præsidenter med fruer i indsættelsen. I år har Jimmy Carter og fru Rosalynn dog meldt afbud og det store spørgsmål i Washington lige nu er naturligvis, om Præsident Trump og fru Melania planlægger at deltage - hvis da ikke Trump er afsat inden da? Bookmakernes odds er ikke store for Trump. Og ja, det ville vel sagtens heller ikke være så dårlig en idé at blive væk, for ikke unødigt at invitere til mere ballade ved arrangementet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Langeland

Bilist ville ikke standse for politiet: Var påvirket, kørte på stjålne nummerplader og havde intet kørekort

Annonce