Annonce
Læserbrev

Debat: Nikotin er farligt – hr. redaktør Hans-Henrik Dyssel

Læserbrev: Redaktør Hans Henrik-Dyssel bruger dagens leder (12. februar) i "sin jammerdal" vedrørende rygning og hans manglende rygrad. For én måned siden skulle jeg bruge en erklæring, og lægen skrev: Objektiv: "Mand, 86 år, meget velholdt". Det skyldes nok, at jeg aldrig har røget, aldrig dyrket sport, har kunnet dét jeg skulle i militæret og politiet og endda med mærker.

Den eneste i Svendborg Politi, der drak mælk til frokost. Drak min første snaps til min 40 års fødselsdag. Bryder mig ikke om vin, kun en kold øl. Spiser ikke fastfood eller kaninmad, men god, gammeldags smagfuld mad, som min mor (slagter) vidste alt om. Og en liter piskefløde om ugen på mine havregryn og mælk.

Køber ikke økologisk, kun landbrugets traditionelle produkter, der jo har virket ganske godt. I mine 44 år i Statens tjeneste havde jeg ikke én sygedag, mens jeg havde yngre kolleger, der døde af skrumpelever.

Dyssel: Du snakker om den forbandede nikotin, og det er der god grund til. Jeg husker tydeligt en sen aften i 1959 ved polititiet på Vesterbro (Eskildsgade) en mor og en 20- årig datter komme ind og fortalte, at de var bange for deres far og mand. Han var uligevægtig og ville ikke åbne døren til lejligheden på tredje sal, selvom de kunne høre han var der. En kollega og jeg tog de to med på bagsædet i patruljevognen, hvor de skulle blive, mens vi gik op. Der var små glasruder i døren, og vi så lyset blive slukket, da vi ringede på. Vi råbte ind gennem brevsprækken:

"Det er politiet –åbn døren. Vi vil gerne snakke med dig for at høre, hvordan du har det".

Der gik højest to minutter før der blev skramlet med lås og sikkerhedskæde, hverefter en mand faldt ud i armene på os: Han havde fed, hvidt skum om munden, prustede voldsomt og slog vildt om sig og havde kramper, så vi lagde ham på reposen uden at vide hvorfor. Han rullede rundt imellem vores ben og brækkede et par af staverne i gelænderet og døde tydeligt. Han lugtede af noget meget stramt fra munden.

Via politiradioen rekvirerede vi en ambulance, mens de to kvinder fik at vide, at det var alvorligt. På spisebordet, cirka tre meter fra døren, fandt vi en næsten tømt lilla flaske med "ren nikotin" og proppen lå ved siden af. Havde samme lugt som fra manden. Kommunehospitalet fastslog nikotin som dødårsag og hurtigt virkende som det ses.

Nikotin er en af de farligste gifte, der findes. Når man ryger, får man nikotin i rater - og afhængighed. At ryge 20 cigaretter på èn gang skal være dødelig.

En anden sandhed er, at nikotinen ved rygning omdannes til det kræftfremkaldende stof "cotinin", som skal udskilles fra kroppen via organerne – altså nyre, lever, blære, mavesæk, tarme med videre. Selv ved passiv rygning kan man også pådrage sig nævnte kræft. Desuden kan det medføre astma og allergi for børn, ligesom graviditet kan ende med forsterskader - måske død. Blodpropper er også inde i billedet hos rygerne og passiv-rygerne.

Der er således en stor risiko ved at ryge, men også at opholde sig i tilrøgede rum som passiv ryger. Min ældre søster havde end ikke prøvet at ryge, men gik som hjemmegående med fire børn, der også gik igang med rygning sammen med sin stærkt rygende mand fra de unge år. Så døde han af udtalt kræft, og et halvt år efter døde min søster af udtalt kræft.

Det var førhen almindeligt, at børn i biler blev "køresyge" og skulle kaste op. Det skyldtes rygning i bilen, og mange børn fik øretæver, når de klagede sig over forældrenes rygning.

Forældre: Normalt begynder unge ikke at ryge hash eller tage stoffer uden først at have røget tobak.

Annonce
Foto: Michael Nørgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg For abonnenter

Se billeder fra statsminister-visit: Skoledreng krævede svar om organdonation

Læserbrev

Debat: Konsensus og god karma i byrådet

Læserbrev: Byrådsmødet i tirsdags varede 38 minutter. Tro mig, jeg tog tid. Der var store vigtigt beslutninger på dagsordenen. Varmepumpe, klimasikring, Simac, solcelleanlæg, landsstævne og Bagergade. Alt blev i fællesskab nikket igennem, og bortset fra Enhedslistens politik-strategiske kommentarer, så udeblev diskussionerne, og alle stemplede ind på de, for os alle, så vigtige beslutninger. Tak for det, og tak til borgmesteren for forarbejdet og for at skabe en fornemmelse af fælles ejerskab. Det glæder mig, at der er ro på, og det må ligeledes glæde borgerne og erhvervslivet, at der konstant søges konsensus og fælles fodslaw om byens udfordringer. Erhvervslivet fortæller, at de godt kan lide, at der er politisk ro på - og det er der jo. Nu ser jeg frem til årets DI-erhvervsundersøgelse og håber, at firmaerne også honorerer indsatsen, hvis de fornemmer fremgang på det felt. Det var kun udenfor rådhussalens ruder, at regnen bankede på, og diskussionerne udeblev formentlig også fordi, at der ikke var hotte emner som for eksempel ”tagsten” på agendaen. Ifølge avisens udsendte, så var breaking news, at den kære Susanne Gustenhoff (EL) kom til at afsløre, at der formentlig kommer gratis bustransport til Landsstævnet. Ja, ja, sådan sætter vi jo vores prioriteter hver især. Min var, at der var god karma og konsensus på en kort byrådsmøde omkring så vigtige beslutninger.

Svendborg

Statsministerbesøg i Svendborg: Spørgelystent publikum holdt Frederiksen til ilden

Annonce