Annonce
Debat

Debat: Nej, EU forbyder ikke tatoveringer

Gruppeformand for den socialdemokratiske delegation i EU Christel Schaldemose forklarer den nye EU-lov om tatoveringsblæk. Pressefoto

Læserbrev: I januar trådte et nyt forbud mod farlig kemi i tatovørblæk i kraft. Det er et vigtigt skridt mod en giftfri hverdag. EU har valgt at fjerne de farligste kemikalier fra blækket, som mange danskere får ind under huden. Det er godt for sundheden og forhåbentlig for glæden over nye tusser.

Men ikke mindst Venstre har været ude at kalde det en skandale. Det, synes jeg, er voldsomme ord og helt malplaceret. I 2010 opdagede Miljøstyrelsen, at tatovørblæk var fyldt med en række farlige stoffer. Nogle af stofferne kan være kræftfremkaldende, nogle forstyrrer folks evne til at få børn, og andre fremkalder kraftig allergi og eksem. Helt på sin plads ovenpå den opdagelse har både borgerlige og socialdemokratiske regeringer kæmpet for at komme af med de farlige stoffer ligesom med farlig kemi i legetøj og kosmetik.

I 2006 vedtog EU verdens mest omfattende kemilovgivning. I den lovgivning fastlægges det såkaldte substitutionsprincip. Oversat til almindeligt dansk kan man kalde det "princippet om erstatning". Det betyder, at farlige kemikalier skal erstattes af ufarlige eller i hvert fald mindre problematiske kemikalier.

Annonce

Venstre bakkede op om EU's kemikalielovgivning i 2006, og den seneste beslutning om udfasning af de problematiske stoffer er besluttet på baggrund af over 100 eksperters anbefalinger.

Det er præcis det, som EU's to videnskabelige komiteer har sikret i forbindelse med kemikalier i tatovørblæk. Mere end 100 eksperter har været inde over for at rådgive og vedtage reglerne. Det skete den 14. juli 2020. Det har altså været kendt for branchen i godt og vel halvandet år, at der skulle nye farver til. Derfor er der også allerede en række nye farver uden de problematiske stoffer på markedet, og over de kommende måneder kommer der endnu flere til.

EU's borgere er glade for at blive tatoveret. Og det kan de fortsætte med fremover også, men nu med visheden om, at det er mere sikkert at få farver ind under huden. Jeg undrer mig derfor over, at Venstre i EU tager afstand fra den nye sikkerhed og kalder det en skandale. Venstre bakkede op om EU's kemikalielovgivning i 2006, og den seneste beslutning om udfasning af de problematiske stoffer er besluttet på baggrund af over 100 eksperters anbefalinger. Det er ikke og kan ikke kaldes en skandale. Det er sund fornuft og i øvrigt en rigtig god nyhed til de mange, der elsker tatoveringer.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Unge begår forbrydelser for at gå viralt: Video kan være det egentlige motiv bag betonklodssag

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg For abonnenter

Se video: For Laura er drømmescenariet en vuggestue i Vester Skerninge

Ærø For abonnenter

36 nye boliger skudt til hjørne på grund af 'væsentlig retlig mangel': - Vi har ikke været opmærksomme nok

Debat

Læserbrev: Vækst, vækst og vækst gentages unuanceret og lettere overbærende i al færgedebat

Debat For abonnenter

Færgedebat fuld af ubekendte

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Navne For abonnenter

Pigen fra Nordjylland blev en lykkelig lyriker på Sydfyn

Danmark

Alene i julen? Sådan passer du på humøret juleaften

Debat

Læserbrev: Gul mig her og grøn mig der

Svendborg

Varsel om forhøjet vandstand: Svendborg Havn er forberedt

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

faa.dk

Podcast: Derfor står Langeland over for kæmpebesparelser

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Nødråb fra Lyø: Hvem vil komme over og vaccinere de sidste?

Faaborg-Midtfyn

Betonklodssag griber om sig: Endnu en mindreårig er sigtet - og flere hændelser er dukket op

Annonce