x
Annonce
Debat

Debat: Muslimske kvinder - mand jer op!

Arbejdsmarked: Der skrives i øjeblikket meget om herboende muslimske kvinder, som ikke kan opnå skilsmisse efter muslimsk lov. Som ikke må være på arbejdsmarkedet for deres muslimske mænd og som i ægteskabet er undertrykte og endda udsættes for vold.

For 50 år siden var dansker kvinder også undertrykte. Blandt gifte mænd var tesen dengang:” Jeg tjener pengene, og derfor er det mig, der bestemmer”. Mændene havde ret, magten sidder i pengene. I 70`erne gjorde vi danske kvinder oprør, vi tiltvang os adgang til arbejdesmarkedet, og gjorde os dermed frie og økonomisk uafhængige af mænd. Kampen var hård. Vi måtte tåle mange fordømmelser og forhånelser.

For muslimske kvinder i muslimske lande er ligestillingskampen nærmest umulig. Her er landenes love decideret kønsracistiske, kvindefjendske og stærkt seksuelt undertrykkende. Kvinder kan ikke arve, og kvinder har ikke ret til skilsmisse. Kvinder må ikke køre bil eller rejse ud af landet uden mænds accept. I nogle muslimske lande nægtes hun uddannelse. Ved mindre foreteelser kan kvinder dømmes til døden og offentlig stening. Kvinder er næsten retsløse og fuldstændig underlagt deres mænd.

Herboende muslimske kvinder er derimod priviligerede i forhold til deres muslimske medsøstre i andre lande. Danmark er verdens mest ligestillede og kvindeanderkende land. Her beskytter lovgivningen og samfundet kvinder mod kønsracisme, undertrykkelse og vold. Kvinder er på arbejdsmarkedet og tjener selv deres penge. Bliver man skilt, så er det manden, der skal kæmpe for at beholde retten over deres børn.

Når herboende muslimske kvinder begræder, at de ikke kan blive skilt, skyldes det i bund og grund, at kvinderne er mere muslimske end de er danske, og sætter egne religiøse love over de danske. Når muslimske kvinder vælger at rådføre sig med imamer i stedet for de sociale myndigheder, så vælger de selv parallel samfundet. Muslimske kvinderne i Danmark kan åbne deres dør og gå ud. Friheden er lige derude i det danske samfundet. Danske kvinder har vist dem vejen.

Det er selvfølgelig en stort beslutning, at skulle lave oprør mod sin kultur, religion og familie, men alt har en pris. Det havde og har det også for danske kvinder.

Det er dog bemærkeligsværdigt, at den eneste kvindekamp muslimske kvinder har præsteret i Danmark, er kampen for retten til at bære burka og hijab samt retten til kønsopdelte svømmehaller.

Marianne Mørk Mathiesen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Et stykke af dit medmen'skes lykke

I svære situationer eller svære tider er det godt at vende sig mod nogen, der har sat ord og lyd på tingene på en helt rammende eller rar måde. Derfor vender mange sig mod højskolesangbogen i de her svære tider - både for landet, for vores børn og unge - og for hver enkelt af os. Nogen tænder for DR 1 hver moren og synger med Philip Faber. Nogen tænder for musikken på telefonen og lader naturen hjælpe gode tanker på vej skridt for skridt. Andre synger sammen - hver for sig på nettet, eller udenfor i behørig afstand til hinanden. Men rare ord og lidt meditative rytmer gør noget godt for vores sindstilstand. Og gode tekster kryber ind i eftertanken på tidens krise og det store billede på, hvad der sker. En af de nyere sange i højskolesangbogen handler om, hvor man sætter sin fod. Det handler om, hvad du giver til verden. Eller som der spørges i vers fem: Vil du yde dit bedste for dig selv og din næste, må du vælge hver dag mellem tillid og trods: Er det mig eller os? Ordene er skrevet af journalisten Jens Sejer Andersen i 2001 - til en fejring af fællesskabet og medmennesket. Egentlig skrevet til et højskolejubilæum i 2001, men det er lige før, den også kan være baggrundsmusik for mange af de tiltag, man også ser her lokalt under coronakrisen. I sidste uge spirrede det nemlig frem med mange helt fantastiske og uegennyttige tiltag. Som først og fremmest blev taget for at hjælpe og glæde andre i en svær tid. På Langeland var det en virksomhed, der ville donere hudplejeprodukter til hårdt arbejdende sygeplejersker. Fra Svendborg Kommunes rådhuskantine bliver der smurt sandwich, der gives til hjemløse og udsatte, og som gadesygeplejersken kan tage med ud. Folk køber ind for hinanden. Mange hejser flaget. Der skrives opmuntrende sange til deling fra youtube og der er nye initiativer til at støtte op om lokale butikker. Der er i øjeblikket en hel masse, der måske uden at tænke nærmere over det, sætter en markant fodspor - og gør noget for andre menneskers om ikke lykke, så almindelige glæde. Det er ualmindelig livsbekræftende at se. Det rører og inspirerer - helt som når en person tæt på dig siger rare og måske rosende eller anderkendende ord. Det varmer. Det hjælper. Det lindrer. Som den danske filosof K. E Løgstrup også sagde det: "Den enkelte har aldrig noget med et andet menneske at gøre, uden at han holder noget af dets liv i sin hånd." Det er værd at tænke over. For som menneske er man ikke ene om at have det skidt lige nu. Det har mange mennesker. Men man kan vælge, hvor man sætter sin fod - og om man først og fremmest tænker på sig selv eller på fællesskabet. På mig eller os. Det er nemmest med det første - vigtigst med det sidste. Og det kræver lidt ekstra energi. Men noget kan måske netop findes i en sang som denne. Og den lægger heldigvis også op til noget andet vigtigt: Når du husker at le lukker hovedet sig op og gi'r lyset entré Du begriber med latter hvad logik ikke fatter... - og fortsæt selv... God fornøjelse og god dag.

Annonce