Annonce
Ærø

Debat: Museumsrabalder er relevant for avisen at skrive om

Læserbrev: Ingen på Ærø er i tvivl om, at Marstal Søfartsmuseum er øens vigtigste enkeltstående turistattraktion, heller ikke Fyns Amts Avis’ lokalredaktion, tænker jeg. Ingen tvivler på, at museets succes skyldes den nuværende leders utrættelige arbejde og uforlignelige evner udi formidling af søfart og søfartshistorie fra Marstal og de mange frivillige, som han formår at engagere. Et generationsskifte er dog forestående.

Man kan diskutere formen og stilen i FAA's dækning, men problemerne med generationsskiftet på museet er af interesse for hele Ærø. Læserbreve og reaktioner på sociale medier giver indtryk af, at avisen ønsker at forandre museet og den marstalske kultur. Senest har Carsten Jensen (CJ) skrevet en kronik der slutter:"Idéen bag museet, og den hengivenhed, der driver både ansatte og de mange frivillige, er værd at slås for til sidste mursten". Museet er under angreb, må vi forstå.

Men er der tale om at "nogen" vil ændre på ideen bag museet? Var de to tidligere ansatte ikke ansat af ledelsen og bestyrelsen for museet med et mandat til det arbejde de udførte? En enkelt medarbejder kan sige op, eller blive fyret, men når to museumsinspektører forlader museet under så stort rabalder, så kunne det tyde på, at der er noget galt. Derfor er det relevant for avisen at skrive om.

Marstal er selvhjulpen, skriver CJ og nævner molen, telegrafforbindelsen og den i fortiden næststørste handelsflåde, som eksempler på visionære aktiviteter i (for)tiden. Den fortid, som formidles på museet.

Fortidens virksomhedskulturer dør ud i takt med, at ældre medarbejdere går på pension. Ledelsesprincipper og virksomhedskulturer forandres, ingen medarbejdere vil nemlig længere acceptere, "at sådan gør vi her", så finder de hellere et andet sted at arbejde. At bevare søfartsmuseets idé og identitet, samtidig med at ledelsen fornys, det er en opgave. Avisen har beskrevet nogle af de udfordringer, det giver.

Annonce
Morten Brixtofte Petersen. Arkivfoto: Michael Nørgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Folkemødet har gjort i nælderne

Det er en skam og et tab for årets folkemøde på Bornholm, at coasteren Samka ikke lægger til i Allinge i begyndelsen juni. Ombord skulle repræsentanter fra Ærø, Samsø, Læsø og interesseorganisationen Balance Danmark have befundet sig, men en plads på ydermolen resulterede i denne uge i en boykot af mødet. Insinuationer om, at det er økonomi, der har presset Samka ud af inderhavnen er naturligvis ikke klædelige, så længe der ikke er dækning for påstanden. Det ændrer dog ikke på, at netop besøget fra de tre øer samt Balance Danmark er et væsentligt bidrag til Folkemødet. Det er også den vurdering, der kommer fra både Bertel Haarder, der stod fadder til Folkemødet, og Bornholms Tidendes chefredaktør Øjvind Hesselager. Formålet med Folkemødet er at styrke demokratiet og dialogen i Danmark. Det sker blandt andet i dialogen mellem kommunerne, regionerne, folketingspolitikerne og borgerne. Fordi de tre øer og Balance Danmark står med en oplevelse af at være blevet skubbet ud i periferien, bliver de trukket ud af den ligning. Og hvem skal repræsentere deres synspunkter og tale deres sag, skabe debatter set fra netop deres perspektiv på Folkemødet? Det kommer til at mangle, når Folkemødet åbner i uge 24. Og det er her Folkemødet svigter sit eget formål. Nu bliver Folkemødet formentlig også i år et tilløbsstykke. Priserne for overnatninger med meget mere stiger med raketfart, og omsætningen buldrer afsted i en uges tid, og der er liv og glade dage med masser af debatter og underholdning. Og afbuddet fra Samka hverken kan eller skal lægge en dæmper på Folkemødet. Vi kan ærgre os over det, og så er den måske ikke så meget længere. Men afbuddet kan være en påmindelse om, hvad essensen i Folkemødet er. Er det den rette beslutning at skubbe Samka ud af inderhavnen, eller mister man derved en vigtig brik i dialogen om demokratiet og den måde, vi har valgt at skrue vores samfund sammen på. Samka og besætningen på coasteren bidrager i hvert fald med noget til festen for demokratiet, som andre ikke har med. Det gør de, i kraft hvem de er, og hvor de kommer fra. Og det er en styrkelse af demokratiet, når Balance Danmark, Ærø, Samsø og Læsø er en del af Folkemødet. Sådan bliver det ikke i år, men lad os håbe, at dialogen ikke er lukket, så Samka en anden gang vil lægge kurs mod Bornholm.

Annonce