Annonce
Langeland

Debat: Moderne stald i Illebølle er sund udvikling

Torben Povlsen, formand for Centrovice, går sammen med landmand Hans Jakob Clausen fra Rudkøbing ind i debatten om en større svineproduktion ved Illebølle. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix.

Debat: Udsigten til at få en nybygget grisestald i Illebølle på Langeland har skabt stor debat, fordi der hersker usikkerhed om, hvilke konsekvenser det vil få for lokalområdet. I landboforeningen L&F Centrovice, der repræsenterer landmænd på Fyn og øerne, er vi kede af den negative forestilling, der hersker om projektet. Den nye stald er et led i den modernisering som dansk landbrug gennemgår. Vi må erkende, at vi skal være bedre til at fortælle og vise alle de fordele, der er ved at skabe moderne faciliteter til medarbejdere og dyr.

Den nye stald i Illebølle bliver topmoderne. Det betyder mindre ammoniak- og kvælstofudledning, mindre transport og mere dyrevelfærd til grisene. Faciliteterne skaber også bedre vilkår for medarbejdere og samarbejdspartnere på øen, som skal bidrage til deres forretningen.

I den konkrete sag samler landmanden sine smågrise i en ny stald fremfor at have dem på forskellige ejendomme i det Sydfynske. Derfor er det ikke en øget produktion, men en modernisering og optimering.

I landbruget tilgår vi vores arbejde og omverdenen med høj faglighed. Det betyder også, at vi altid vil træffe beslutninger og gå i dialog med det omkringliggende samfund på et sagligt og vidensbaseret grundlag. Det er den høje faglighed, der adskiller fødevareproduktionen her i landet med resten af verden. Derfor er det også vigtigt for os at nuancere debattens regnestykke en smule.


Det ikke er størrelsen på staldanlæg, der er ødelæggende - tværtimod.


Svendborg Kommune, der er myndighed i sagen, har godkendt staldbygningen til en årlig produktion af omkring 90.000 grise til 30 kg, således at arealet i stalden er fyldt op, når grisene er 30 kg. Og det er netop her kernen er: Det er staldens areal, der er godkendt, og det er arealet, der ligger til grund for afstandskravene til naboerne. I debatten har der været spekulationer og antagelser om, at man med stalden kan producere op til 150.000 grise, men det er ikke fagligt funderet og holder ikke vand, når en produceret gris er 30 kg i landmandens produktion.

Fordi projekter som denne kan have stor betydning for folk i nærområderne, mener vi også, at samtaler er nøglen til gode løsninger og godt naboskab. Vi tror på, at vi med en respektfuld dialog får et bedre og mere bæredygtigt samfund. Det er holdningen hos os i L&F Centrovice, og derfor er der stor opbakning til direkte dialog, at holde orienteringsmøder og lytte til hørringsvar i de officielle kanaler. Det afhjælper ofte meget usikkerhed og mytedannelser.

Vi tror på, at udvikling er godt, og at Danmark og landbruget skal udvikle sig ind i en endnu bedre fremtid. Det betyder også, at det ikke er størrelsen på staldanlæg, der er ødelæggende - tværtimod. Det vil vi og vores medlemmer gerne vise, og vi tager gerne en dialog om, hvordan vi bedst passer på hinandens ejendom og vores fælles miljø. På den måde får vi en landbrugssektor, der udvikler sig, så vi kan bidrage til samfundet, den grønne omstilling og væksten i hele landet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Navne

Gudstjenester

Fyn

Politidirektør vil have stoppet uro: Visitationszone er for uskyldige borgeres skyld

Annonce