Annonce
Læserbrev

Debat: Mennesket sletter alle spor

Annonce

"Havet sletter alle spor" var den danske titel på en film fra 1953, der handlede om det hårde liv på Atlanterhavet under Anden Verdenskrig i kampen mod de tyske ubåde. En kamp, der handlede om noget under overfladen, noget man ikke umiddelbart kunne se. I naturens verden sletter havet ikke alle spor. Mangel på fisk er for eksempel et tydeligt spor. Mennesket har også på havet formået at slette en masse spor af liv. Det uendelige hav er ikke så stort, relativt set, som det var engang.

Havet udgør 90 procent af klodens areal, der kan huse liv. Havets biodiversitet er langt større i form af overordnede livsformer sammenlignet med landjorden. Men som langt det meste liv, er livet i havet også skrøbeligt. Hvis vi mennesker fortsætter med at forvalte havet, som vi gør nu, vil mere end halvdelen af alle arter i havet være på nær uddød om bare 80 år (ifølge UNESCO Rio+20). Allerede nu bliver 60 procent af alle store marine-økosystemer, der understøtter tilværelsen for mennesker, udnyttet på en ikke-bæredygtig måde. Det kan være svært for alle os, der ikke har en tæt relation til havet, at se. Men fakta taler sit tydelige sprog.

Fiskeri dækker i dag 15 procent af det dyriske protein, som verdens befolkning ernærer sig ved. Men vores overudnyttelse af de globale fiskebestande er vurderet til dramatisk at have reduceret verdens fiskebestand i en sådan grad, at 13 procent af det globale fiskeri er kollapset. Tænk blot på de spisefisk, som vi her i Danmark ser som værende en del af vores kulinariske ophav: Torsk, sild, makrel, rødspætte, laks og ål for blot at nævne nogle enkelte. Ålen er som den eneste af disse kritisk truet i Danmark. Men bestandsudviklingen er for flere af arterne negativ. Sildebestanden er faldet så meget, at kvoten for 2020 er beskåret med 65 procent, torskekvoten med 60 procent og rødspættekvoten med 32 procent. Nedgangen er så dramatisk, at selv lystfiskere har fået begrænsninger på, hvor mange fisk de må tage med i land.

Hvad skal der så til for at ændre på denne meget triste historie, som sikkert sender humørbarometeret hos de fleste af os ned i kulkælderen? Vi skal allesammen vide noget mere om vores medskabninger. Hvis vi lærer dem at kende, må vi også bekymre os over deres problemer. Og noget skal der gøres - på alle niveauer. Politisk skal der tages nogle meget store (og ofte dyre) og vigtige beslutninger baseret på videnskab. Men den bevidste forbruger, altså dig og mig, må forstå at daglige vaner og valg også kan gøre en kolossal forskel. For kun forbrugernes adfærdsændringer kan i sidste ende sende effekter videre op igennem de økonomiske systemer til politikerne.

Hvordan får vi så et forhold til fisk? Altså udover at bruge dem til at beskrive sidemanden som "dum som en torsk" (hvem siger for øvrigt, at en torsk er dum?), "en lækker sild", "død som en sild" eller "slank som en ål?" Mange af os, som ikke handler fisk hos fiskehandleren, ser som regel kun fiskene som fileter, firkantede klodser i frysedisken, som indhold i konserves eller som fars. Vandoverfladen lukker for de fleste af os af for en fantastisk verden fuld af farver og drama, en verden hvorfra vil allesammen har vores udspring, fordi det var her livet udviklede sig og gik på land for 430 millioner år siden.

Fantastiske, bizarre, farvestrålende og overraskende former kendetegner fisk, ikke blot i koralrevenes eksotiske verden, men også lige uden for vores egen badestrande. Naturama og Fjord & Bælt har sammen med fotografen Søren Skarby og konservator Morten Boesen skabt 25 fantastiske billeder af danske fisk fra saltvand såvel som ferskvand. Billederne er på to gange tre meter, så der er rig mulighed for at kunne komme helt tæt på og opdage ”hemmeligheder” om fiskene som du ikke anede.

Med udstillingen håber vi at bidrage til en øget nysgerrighed, forståelse og engagement for at bevare alt det unikke liv der omgiver os – også under overfladen.

Overudnyttelse af de globale fiskebestande er vurderet til at have reduceret verdens fiskebestand i en sådan grad, at 13 procent af det globale fiskeri er kollapset, påpeger Thomas Bjørnebo Berg, seniorforsker på Naturama. Foto: Shutterstock
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bagsiden

Sprogdoktoren: Hvad er en bø?

Fyn For abonnenter

En ny kærlighed med svære vilkår: - Det er specielt at fri til en kvinde, når man er gift med en anden

Coronavirus

Live: Sundhedsstyrelsen anbefaler øget brug af mundbind hos lægen

Annonce