Annonce
Læserbrev

Debat: Marstal taber, hver gang noget bliver fusioneret

Læserbrev: En stor tak til journalist Anders Østerby for en informativ artikel i FAA 10. oktober som ubestridt stiller spørgsmålstegn ved, hvorfor ikke alle synes, det er en god ide at fusionere Ærøs to museer.

I artiklen får vi at vide, at "kravene til museerne på Ærø næppe bliver så store, at en fusion er uundgåelig". Vi får også oplyst, at en tidligere minister absolut ikke vil anbefale den nuværende minister at kræve museerne slået sammen, medmindre begge museer kan se fordelen derved. Samme holdning bakkes op af den lokale politiker Mads Boeberg i samme artikel. Skønt at vide! - Derfor, kære A. Ø. – det var dejlig læsning! – for vi er faktisk nogle, som synes det ville være at blande æbler og pærer.

Ærø Museum formidler sit og Marstal Søfartsmuseum formidler noget helt andet. Hver især på deres egen facon og med vidt forskellige succeskriterier. Lad det få lov at fortsætte sådan til glæde for de mange gæster som besøger vores ø og vores museer. Når jeg alligevel reagerer, skyldes det, at artiklen bærer præg af, at det er søfartsmuseet som ensidigt ikke ønsker denne fusion og dette nok bunder i "manglende tillid" parterne imellem.

Hvis A. Ø. kikker lidt i arkiverne, vil han måske få øje på en ”ledetråd” til denne manglende tillid. Et par eksempler:

For nogle år siden "fusionerede" man Ærøskøbing og Marstal Kommuner. Resultat: Personale og alt der var noget værd blev flyttet til Ærøskøbing. Resten blev lukket og solgt. I dag er der ikke mange kommunalt ejede bygninger tilbage i Marstal.

Så "fusionerede" man øens færgeselskaber. Resultat: Marstalfærgen blev flyttet til Ærøskøbing. Færgelejerne revet ned og foræret væk og kontorbygningen solgt. Sådan!

Så "fusionerede" man Ærøskøbing og Marstal Turistforeninger. Resultat: Personalet blev flyttet til Ærøskøbing og kontoret lukket. I dag skal man lede længe efter lidt information hvis man som vildfaren turist er landet i Marstal.

"Der er sikkert flere eksempler, men spaltepladsen tillader det ikke. Det underbygger dog måske den manglende marstalske "tillid" til fusionstanker i det hele taget. Hvorfor ødelægge noget der fungerer godt? I øvrigt samarbejder de to museer fortrinligt om mange ting i dag. Med baggrund i artiklen med Bertel Harder kan vi så håbe der ikke kommer fred i Mellemøsten foreløbig!

Annonce
Leif Møller Madsen. Arkivfoto: Andrea Bisgaard
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
GOG

Vigtig GOG-gevinst mod arvefjender

112

For 11. gang: Indbrud i bil i Svendborg

Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Lad børnene flokkes i bymidten

Svendborg har fået en café for hele familien. Der er plads til, at de mindste leger og tumler rundt, og der er plads til de lidt større børn i et legehjørne. Og så kan forældre, bedsteforældre og naturligvis børnene få en forfriskning og lidt mere til. Jensens Bøfhus har en smule af den slags tilbud, men derudover er Café Svend, som den nye café hedder, alene om at henvende sig så direkte til lige netop børnefamilierne. En målgruppe, som egentlig er ganske stor, men også lidt overset, når blikket glider hen over Svendborgs bymidte. Jo, der er musik- og teateroplevelser for børnefamilier, og ikke så langt fra midten ligger Naturama og biblioteket. Det er rigtig fint, men hvordan ser det ud, når vi kigger ind i centrum af byen? Prøv at gå en tur ned gennem gågaderne. Der er faktisk ikke så meget at komme efter. Der er ingen legetøjsbutikker længere i bymidten, men det er vores allesammens skyld - vi køber nemlig det meste af legetøjet på nettet. Legepladserne ligger også et pænt stykke vej fra bymidten - især hvis benene er korte. Måske har Luise og Anders Føns Haaber derfor fundet en niche med et stort potentiale i. Noget har de i hvert fald fat i. Svendborg har et stærkt og levende kulturliv og tilbud i stakkevis, når det gælder gastronomi, teater, musik og meget mere. Der er masser af oplevelser at hente, men der er måske også et blindt punkt: Børnefamilierne. Så hvordan skal vi lokke børnefamilierne ind til bymidten en helt almindelig lørdag formiddag, hvor vi så gerne vil have, at de lægger deres penge, når sko og tøj skal købes? Der er i hvert fald ikke mange børneoaser at finde i nærheden af Møllergade og Gerritsgade. Der er et springvand på Torvet, som er tændt, så længe temperaturen ikke kniber sig ned i nærheden af frysepunktet, men det er også nogenlunde det. Svendborgs bymidte er måske ikke helt så familievenlig, som vi kunne ønske os. Vi vil jo gerne have flere børnefamilier til området. Det er godt for dynamikken og udviklingen, og vi vil meget gerne have, at børnefamilierne også bruger deres penge i de lokale forretninger frem for i de virtuelle stormagasiner. Svendborg har et stærkt kulturelt udtryk, men byen ser knap så stærk ud i børnehøjde. Nogle legemuligheder på Torvet kunne for eksempel være en mulighed. En rutsjebane, en gynge og et faldunderlag ville kunne gøre en stor forskel for familier med små børn, og pladsen er der jo til det. Der tænkes hele tiden i udvikling af byen. Det kunne være en god idé også at give børnene en mere fremtrædende plads i udviklingstankerne. De har det jo endda med at komme i følgeskab med mindst én voksen.

112

Uheld på Svendborgmotorvejen

Annonce