Annonce
Debat

Debat: Marlboromanden er død

Annonce

Læserbrev: Marlboromanden, Robert "Bob" Norris, døde den 3. november 2019. Han blev 90 år. Han var om nogen med til at forherlige rygning.

Vi i Røgfrit Miljø bekæmpede den slags reklamer og vandt. 77 procent af befolkningen var i 1976 rygere og røg overalt. 10 år senere var tallet nede på cirka 20 procent rygere, og sygehuse, fly, offentlig transport, spisesteder, undervisning, kontorer osv. var røgfrie.

Vi havde valgt mantraet "passiv rygning", og det forstod de fleste, så selv deres biler blev røgfrie, og børnene undgik at kaste op under kørslen. Køresyge hed sygdommen.

Jeg er ikke i tvivl om, at inkarnerede rygere vil sige, når de læser dette her: "Der kan I selv se. Det er ikke farligt at ryge tobak, når Marlboromanden blev 90 år" etc.

Derfor kommer det nok som en overraskelse, at Robert Norris aldrig har røget, og at han døde en naturlig død, mens millioner, som han lokkede til at ryge, gennem de år han virkede, døde, længe inden de blev 90 år på grund af alvorlige kræftsygdomme som følgevirkning af rygning.

Giften nikotin er virkelig giftig, og når giften så omdannes til det kræftfremkaldende stof kotinin, som skal udskilles via indre organer som lever, nyrer, blære og tarme, forstår man vel bedre, hvorfor så mange dør af disse kræftformer.

Under og efter anden verdenskrig var det dog de amerikanske og engelske soldater, som var den tids Marlboromænd. De blev nemlig forsynet i rigelige mængder med gratis cigaretter fra de store tobaksmonopoler og dermed meget smart "ambassadører" for tobaksfirmaerne, idet soldaterne smed om sig med cigaretter til både voksne og børn, som sloges om cigaretterne, hvor soldaterne kom frem.

Således var vi 36 drenge i min klasse i Aarhus i maj måned 1945, da de engelske soldater kom til Aarhus. Kun min bedste ven Erik og jeg begyndte ikke at ryge, og vi lever begge i bedste velgående i dag, mens alle de andre forlængst er døde. Tilmed tjente vi én million ved ikke at ikke at holde liv i tobaksimperierne - beregnet af Svendborg Sparekasse for år siden.

Erik Dagø skriver om rygning og Marlboromanden. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Bekymret statsminister vil udsætte åbning af nattelivet og varsler mundbinds-påbud

Annonce