Annonce
Læserbrev

Debat: Margrete Auken satte klimaet på dagsordenen længe inden Ø og Å

Læserbrev: "Det alleruhyggeligste er måske, at forureningen er følgen af en produktion, der er tæt sammenvævet med moderne livsførelse. Indgrebene vil blive betragtelige, hvis vi skal behandle denne klode, som om det var hensigten at leve på den et par tusinde år endnu."

Citatet er fra en kronik i dagbladet Politiken 25. oktober 1983. Skrevet af hvem? Margrete Auken selvfølgelig. Det er mere end 35 år siden.

Glem alt vrøvl om, at det var Enhedslisten og Alternativet, der satte gang i klima- og miljødebatten. SF's bedstemor og EU-parlamentsmedlem var i gang længe inden, der overhovedet var tænkt på Ø og Å. Hendes pen var også dengang skarp: "Politikere kan almindeligvis ikke se mere end to til fem år frem i tiden, og de fleste forskere skal nok holde sig klar af den sump, de trækkes ud i, hvis de begynder at blande sig i den folkelige debat."

Desværre kunne hun også sige det samme i dag. Det er bare ved at være op over nu: "The ice is smelting at the poules", sagde Villy Søvndal for år tilbage. Det sker faktisk her og nu. Indgrebene vil blive betragtelige, som Margrete Auken skrev. Og vi kommer ikke udenom at skulle betale regningen for mange års laden stå til.

Så er det godt med erfarne folk i EU-parlamentet, der ved hvad de taler om. Stem Margrete Auken ind i EU-parlamentet på søndag.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Min Mening: Øjnene der ser

Det sete afhænger af øjnene, der ser, lyder et gammelt ordsprog. Nyere kommunikationsteorier udtrykker det således: Modtageren, ikke afsenderen, bestemmer, hvad vedkommende får ud af det, der kommunikeres. Det blev jeg mindet om i forbindelse med vores børnekulturfestival i uge 42. Den sidste dag i en uge fyldt med kulturtilbud havde vi et stort arrangement i samarbejde med BioLangeland. Mange vil vide, at vores lokale biograf er et af flere frivillige flagskibe her på Langeland. Hver eneste dag arbejder de frivillige med at give os kulturtilbud som i de største byer. For nyligt blev filmen Le Mans 66 vist, og et større selskab var samlet for at se den. Heraf en del udenøs, som udtrykte stor overraskelse over, at Langeland havde sådan en flot biograf med super lydanlæg og de nyeste digitale muligheder - og nye, behagelige sæder. Jeg skal ikke kunne sige, om de havde forventet en smalfilmsagtig oplevelse i et nedslidt lokale. De blev i hvert fald glædeligt overrasket. Jeg blev også glædeligt overrasket, da TV2/Fyn kontaktede os for at fortælle, at de ville komme og filme den fredag. Det er ingen hemmelighed, at det er vi ikke forvænte med. Fokus var på de frivillige, men det var jo heller ikke noget problem, jævnfør ovenstående. Jeg skyndte mig ned for at tale med dem. For at gøre en lang historie kort talte de lige med mig, men kørte igen. Vores historie havde ikke den rigtige vinkel. Med andre ord: Det var ikke interessant at filme de mange børn og unge, der havde en super dag i biografen, de frivillige var ikke den rigtige slags frivillige, der passede lige ind i indslaget, og de havde faktisk heller ikke hørt om Børnekulturfestivalen. Vi har sendt pressemateriale af sted om festivalen, vi har holdt den siden 2002, og den er kendt udenfor Langelands grænser - men åbenbart ikke i Odense, hvis fokus hvert år (med god grund) er på Harry Potter/Magiske Dage. Jeg bad om at blive ringet op - det blev jeg ikke, så 13 dage efter måtte jeg selv kontakte redaktionen. Det blev jeg ikke meget klogere af, men forsøgte at forklare, at vi også skulle føle os set, og at det alt for tit blev til at åbne nærmeste dør, spørge dem man kender i forvejen og så bringe det nemmeste. Og her kommer overskriften til sin ret: Det afhænger af øjnene der ser. Det er en del af en kedelig tendens, hvor en problematik som de mange arbejdsløse akademikere i København ifølge Berlingske finder sin løsning ved, at en ung akademiker vælger næsten frivilligt at søge helt til Ishøj for at få drømmejobbet. Berlingske var behørigt imponerede. Dén synsvinkel er så meget set fra Rådhuspladsen, når det kan bringes som en sensation, at en arbejdsløs akademiker finder ud af at tage til Ishøj, 30 minutter fra centrum med S-tog. Så hvis Fyns Amts Avis forsvinder, forsvinder vi helt fra mediernes virkelighedsopfattelse.

Annonce