Annonce
Ærø

Debat: Lystfartøjsmuseum i Marstal?

Læserbrev: Lystfartøjsmuseet i Svendborg kæmper for tiden for livet.

Der er mange velmenende frivillige og positive politikere, men museet har indtil nu ikke rigtigt haft succes. Det er måske manglende midler, hvad ved jeg, men museet har ikke rigtigt haft noget at byde på.

Hvad kunne vi så i Marstal gøre bedre? For det første er vi Danmarks mest besøgte lystbådehavn. Det betyder, at vi har kundeunderlaget. For det andet har vi et af Danmarks mest succesfulde søfartsmuseer, så vi besidder den ekspertise, der skal til. For det tredje har vi den fornødne plads. Vi har en del plads i havnen, som med en beskeden investering kunne gøres brugbar til formålet.

Hvad skulle vi så gøre for at udvikle et moderne lystfartøjsmuseum? Ja, udviklingen af sejlsporten stoppede jo ikke med klassebådene. Sejlbåden har udviklet sig enormt siden folkebåden og Knarren så dagens lys. Nu sejles der i både eller kulfiberstativer med foils, som bringer bådene op over 60 knob. Vi har med Poul Elvstrøm som dynamo udviklet en lang række af dygtige kapsejlere, de bør nævnes, så de ikke glemmes.

Og hvad med den del, der ligger uden for det kapsejladsmæssige. Tænk bare på Troels Kløvedal med Nordkaperen og hans søn Mikkel Beha og børnebørn med Havana og Wallenberg? Og jeg vil da lige også nævne Oceans of Hope, som sejlede jorden rundt med scleroseramte patienter og som anløb Marstal i 2017.

Jo der er sandelig nok og tage fat på. Men hvordan får vi nu al den sejlsport kommunikeret ud til folket? Ja, vi kan jo ikke udstille alle de både i naturlig størrelse, så vi må gøre som Marstal Søfartsmuseum, vi må bygge modeller, lave lydoptagelser og fabrikere plancher, med andre ord, vi skal fortælle historien om lystsejladsen i Danmark gennem tiderne. Det kunne være sjovt.

Annonce
Danmarks Museum for Lystsejlads ligger på havnen i Svendborg. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
Annonce
Forsiden netop nu
GOG

Derfor valgte Morten Olsen GOG

Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Flere politiske legekammerater søges på Ærø

Det er gået nogenlunde som ventet, men det gør ikke udfordringen mindre for Ærøs borgmester Ole Wej Petersen (S). Hans ellers jævnt sikre flertal smuldrer, og nu viser det sig meget tydeligt, når der skal træffes tætte beslutninger i kommunalbestyrelsen. Den korte version er, at borgmesteren og hans allierede løber ind i politiske øretæver, fordi de kommer i mindretal. Det gør de, fordi den tidligere socialdemokrat Jens Weiss bruger sit frie mandat, og nogle gange betyder det altså, at han stemmer imod den gruppe, han egentlig er en del af. Situationen skaber problemer for borgmesterpartiet, der jo i forvejen er temmelig vingeskudt, fordi to af fire medlemmer har forladt partiet. Reelt kan det de kommende to år betyde, at Ole Wej Petersen bliver låst i borgmesterrollen, fordi hans handlemuligheder er voldsomt indskrænkede. Er der blot et medlem af konstitueringsgruppen, der stemmer imod Socialdemokratiet, er der overhængende fare for, at borgmesteren ikke kan gennemføre den politik, han ønsker. Der findes ikke en løsning, som er ligetil, men Ole Wej Petersen har brug for nye venner i kommunalbestyrelsen. Ikke fordi han kommer til at være i lommen på Jens Weiss, men fordi hans handlerum bliver voldsomt indskrænket, hvis Jens Weiss hele tiden sidder med den afgørende stemme. Afstanden mellem de to grupper i kommunalbestyrelsen er til at få øje på, og det vil også kræve, at der sluges en kamel eller flere, hvis borgmesteren hele tiden skal række hen over kløften, men spørgsmålet er, om det dog ikke åbner flere muligheder, hvis der bygges en bro. Erfaringerne med disse mere dynamiske flertal, hvor borgmesterpartiet i videst mulig udstrækning forsøger at samle brede flertal hen over politiske kløfter, er mange. I Svendborg havde den daværende borgmester Curt Sørensen (S) en tilsvarende udfordring i hans regeringstid i 2010-2013. Her stod det tidligt klart, at samarbejdet mellem Socialdemokratiet og Enhedslisten var fuld af konflikter, og der gik derfor ikke lang tid, før Curt Sørensen måtte række ud efter især Venstre og Det Konservative Folkeparti. Det udløste naturligvis også konflikter, men forligene blev landet, selv om de måske ikke var helt så røde, som borgmesteren nogle gange kunne ønske sig. Men sådan er det jo med kompromisser. Ole Wej Petersens borgmestertid har ikke været en badeferie, og der er stadig to års tid tilbage af den og tre budgetforlig, der skal landes. Der bliver altså nok af udfordringer med at samle gode og solide flertal. Derfor kan en af de strategiske problemstillinger, han gør klogt i at vie lidt af sin tid til, være, at han overvejer, hvordan han kan skaffe sig flere politiske venner i kommunalbestyrelsen. Ellers kan vejen frem mod næste valg til kommunalbestyrelsen blive fyldt med bump og store huller.

Ærø

Søby Camping skifter forpagter

Annonce