Annonce
Læserbrev

Debat: Lystbådmuseum kontra teater

Opdateret mandag klokken 15.30 med oplysninger fra Baggårdteatret. Teaterdirektør Jakob Engmann oplyser i en mail til Fyns Amts Avis, at der udover de 6809 billetter til forestillinger i Rottefælden er solgt yderligere 19.268 billetter, hvilket fremgår andetsteds i årsrapporten.

Læserbrev: Svendborg Kommune har principbesluttet, at lystbådmuseet på Frederiksøen skal væk - til fordel for et nyt bygget teater til Baggårdteatret.

Et af de "vægtige" argumenter er, at det ikke er lykkedes lystbådmuseet at tiltrække tilstrækkeligt mange besøgende. Besøgstal på omkring 6–7000 gæster vurderes som værende ”under potentialet”.

Også FAA’s leder tirsdag d. 14/10 pointerer, at - citat: ”Man skal ikke være på Frederiksøen for den gode udsigt. Man skal være der, fordi man kan trække folk derned” citat slut.

Når man nærlæser Baggårdteaterets regnskab for sæsonen 2017-2018 kan man læse, at man har solgt i alt 6.809 billetter, formedelst 489.208 kroner – så nogen stor publikumsmagnet og indtjeningsgenerator er det jo heller ikke!

Hertil kommer så, at man i samme regnskab kan læse, at man har modtaget 4.999.901 kroner i tilskud fra Svendborg Kommune samt yderligere cirka 2.000.000 i ikke specificerede tilskud. Lur mig om ikke disse tilskud vil skulle justeres kraftigt op, hvis man fremover skal bo i en spritny teaterbygning, hvor huslejen jo nok bliver en del højere end i Rottefælden.

Der er altså tale om en ”aktivitet”, der ikke tiltrækker flere gæster (billetsalg) end hvad Lystbådsmuseet gør, men som subsidierer hver billet med godt og vel 1000 tilskudskroner.

Til sammenligning modtager lystbådmuseet ingen kontant offentlig støtte, men støttes udelukkende ved, at kommunen ikke opkræver husleje for lokalerne på Frederiksøen.

Kommunalbestyrelsens kultursnobberi kender tydeligvis ingen grænser, et teater er åbenbart langt mere ”kulturelt” end et lystbådemuseum – koste hvad det vil.

Nej – man burde fjerne tilskuddet til Baggårdsteateret. Det er åbenbart kun en meget begrænset del af Svendborgs indbyggere, der besøger ”det meget succesrige” teater, og nyder godt af Svendborg Kommunes åbne kasse overfor ”højkulturen”.

Annonce
Danmarks Museum for Lystsejlads, Svendborg, skal efter alt at dømme flytte fra Frederiksøen. Det forstår Erik Bjeldorf ikke helt. Foto: Søren Stidsholt Nielsen.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Fyns Amts Avis mener: Langeland har brug for hjælp

Torsdag i denne uge meddelte Langeland Kommune, at man ikke længere har adgang til biblioteket om aftenen. Det kommer efter en periode, hvor unge har lavet uro og hærværk på biblioteket - og det gælder foreløbig frem til februar. På den måde vælger man så at sige bare at flytte problemerne, for så kan de unge da ikke længere hærge på den kommunale adresse om aftenen. Men hvordan går det så med løsningen af problemet? Foreløbig ikke særlig godt, og det er lige nu i sig selv nærmest et større problem. Fredag fortalte formanden for kommunens Lærings-, social- og sundhedsudvalg, Jan Ole Jakobsen (V), at problemet her ikke handler om politiets manglende tilstedeværelse. Det handler om, at "det er nogle unge mennesker, der ikke ved, hvad de skal lave." Til det må man bare sige, at så er det lige præcis her, der skal sættes markant ind. At udelukke unge fra biblioteket kan være en sidste udvej, hvis de unge ikke ved, hvordan man opfører sig der, men med udviklingen de seneste uger er det tydeligt, at problemerne stikker langt dybere. Lige nu mangler der hurtigt svar på, hvordan politikerne så tænker at løse selve problemet - ikke bare symptombehandle ved at lukke biblioteket. Det forsvinder problemet næppe af. Derfor ventes der nu på Langeland - og fra os omkring Langeland - i spænding på, hvad det er Langeland Kommune præcist vil gøre ved den lige nu tilspidsede situation. Det er gode toner, at indsatsen trods alt er tænkt sammen med SSP - og på den måde handler de nuværende problemer altså også om politiets tilstedeværelse på Langeland. For kan vi tro på, at der bliver lavet et stykke effektivt forebyggende arbejde, når patruljerne kun runderer hver ottende time, kommer med den mobile station og ellers har åbent i politibutikken to timer om måneden? Ser vi ikke lige præcis nogle af de alvorlige konsekvenser ved centraliseringen af politiet og nedlæggelse af nærpolitistationen på Langeland? Man forstår så udmærket, at politikerne nærmest ikke magter mere snak om udkantsproblemer og dermed hellere griber til den umiddelbart mere nemme løsning at lukke biblioteket. Og flytte problemet. Men kære politikere, myndigheder og politi, det er langt fra godt nok. Få nu fat i roden på problemerne, få det frem i lyset og få skabt nogle ordentlige løsninger. Ikke mindst for alle dem, der lige nu har mistet en god mulighed for at bruge bibliotektet om aftenen. Der skal vælges en anden vej fremad - og den går direkte ved at konfrontere problemerne på et noget mere målrettet måde end det, der er sket denne uge på Langeland. Selvfølgelig sammen med de sociale myndigheder og politiet. Lige nu er de unge uromagere igen blevet svigtet - fordi ingen lytter til deres forkerte råb om hjælp om bedre forhold. Hele sagen her vidner desværre om en kommune, der er i knæ og på den måde har brug for hjælp ude fra. Både fra politiet og med flere midler fra den fælles kasse. Alternativet kan være endnu større problemer, hvis der ikke tages fat nu.

Annonce