Annonce
Langeland

Debat: Langeland Kommune er tæt på at blive sat under administration af staten

Bjarne Nielsen skriver på vegne af Venstres gruppe, Langeland, om Langeland Kommunes økonomiske situation og muligheden for at blive sat under administration af staten. Arkivfoto: Birger Vogelius

Læserbrev: Ifølge den seneste udmelding fra økonomisk forvaltning vil kassebeholdningen ultimo juni 2021 være 27. millioner kroner. Herfra skal vi fratrække 9,1 millioner kroner, som er henlæggelser på ældreboliger. Så er kassebeholdningen på 17,9 millioner kroner. På kommunalbestyrelsesmødet i juni vil der være tillægsbevillinger for 8,2 millioner kroner. Dertil kommer tillægsbevillinger til brandsikring af plejehjem på 5,8 millioner kroner. Herefter vil kassebeholdningen være 3,9 millioner kroner. Der forventes indtægter fra staten 5 millioner kroner, og der fundet 2,0 millioner kroner i Projekt Fremtidens Velfærd, hvilket giver en kassebeholdning 10,9 millioner kroner. Det må forventes, at Arnepension som minimum vil koste kommunen 2 millioner kroner. Dertil kommer overførsel på anlæg fra sidste år på 12,6 millioner kroner (anlægsprojekter, som var bevilget til at blive udført i 2020, men er skubbet til 2021), hvilket giver en negativ kassebeholdning på 3,6 millioner kroner. Der kan forventes yderligere tillægsbevillinger senere på året. Som det ses af dette regnestykke, er situationen ganske alvorlig. På nuværende tidspunkt kan vi ikke gøre meget på driften, men vi kan reducere i vores anlægsbudgetter, så vi ikke tømmer kassen og undgår at komme under administration.


Ved budgetforhandlingerne skal der findes besparelser, men hvis kommunen skal overleve, kræver det også flere penge fra regeringen.


Annonce

I 2010 var kommunen tæt på at blive sat under administration med en kassebeholdning på 9 millioner kroner, hvilket skyldes de store omkostninger, der var ved kommunesammenlægningen samt de mange investeringer, som skulle laves, og dyre fratrædelsesordninger. Regeringen krævede, at der skulle laves en genopretningsplan, hvis kommunen skulle undgå at blive sat under administration. Arbejdet blev i sat i gang i samarbejde med samtlige kommunalbestyrelsesmedlemmer. Økonomien blev langsomt, men sikkert, forbedret uden de store serviceforringelser. Da jeg stoppede med udgangen af 2017, var kassebeholdningen 80 millioner kroner.

Ved budgetforhandlingerne skal der findes besparelser, men hvis kommunen skal overleve, kræver det også flere penge fra regeringen. Der skal laves en genopretningsplan, hvor vi selv kommer med besparelsesforslag. Det er nødvendigt, hvis regeringen skal give os ekstra penge. Vi skal have et særtilskud mellem 50 og 60 millioner kroner for at få en bedre balance i økonomien. Vi har på mange områder et højere serviceniveau end de omkringliggende kommuner, så der er grundlag for besparelser. Dette er desværre nødvendigt, hvis vi ønsker, at Langeland Kommune skal fortsætte som selvstændig kommune. Til den kommende temadrøftelse af kommunens alvorlige situation ønsker Venstre at finde besparelse på anlægsbudget, så vi undgår tillægsbevillinger, som tømmer kassen. Derudover ønsker vi at iværksætte besparelser på driften.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Trods hæder og vækst: Tina og Holger vil sælge deres italienske købmandsbutik

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Nu er over 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Annonce
Annonce
Annonce
Langeland

Kommunen mister et halvt skridt i jagten på uønskede udlejere: Sætter loft over støtten til nedrivning

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Metoo-sag eskalerer: Spidskandidat meldt til politiet efter læk af fortrolig mail om gramseri

Faaborg-Midtfyn

Krøyers Brudekjoler åbner i Faaborg: - Vi har en vare, folk gerne kører langt efter

Svendborg

24-årig varetægtsfængslet: Sigtet for omfattende databedrageri mod adskillige personer

Svendborg

Sydfyn udkonkurrerer europæiske storbyer: Stor kongres om robotkirurgi bliver afholdt i Svendborg

Navne For abonnenter

Bjørnø i blodet: Kirstens vilde sommer i turistperlen på fødegården

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Langeland

Debat: Lemfældig omgang med penge

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Hele familien gik ned med corona - femårige Nellie blev ramt af sjælden efterve

Danmark

Hun så sin konto gå i nul, mens hun talte i telefon med svindleren

Langeland

Støtter med 150.000 kroner: Politikere åbner kassen for nedrivning af badehotel

Erhverv For abonnenter

Klap en gris og nus en kanin: Stine og Michael åbner autocamperplads for børnefamilier

Sport For abonnenter

Europa kalder: GOG-spillerne kan godt begynde at pakke kufferterne

Annonce