Annonce
Læserbrev

Debat: Klodsede og uhåndterlige affaldsspande

Inspireret af en FAA artikel den 13. maj under overskriften ”Ny virkelighed til skraldespanden” og David Bernickens leder den 15. maj om affaldssortering, skulle jeg selvfølgelig forbi Ryttermarken for at se og vurdere de nye affaldsspande, der tilsammen fylder 480 liter, volumenmæssigt cirka på størrelse med to store køleskabe, som for fremtiden skal fylde i min indkørsel.

Spandene er sorte, virker klodsede, skrøbelige, uhåndterlige og som noget billigt skrammel, jeg aldrig selv ville købe.

Min mangeårige grønne skraldespand har jeg altid været godt tilfreds med, den er solid med et godt tætsluttende låg, den falder godt ind i miljøet med grønt græs, hække og træer, men nu har myndighederne bestemt, at den skal være sort. Vi lever trods alt ikke på Cuba eller i Nordkorea, skulle det virkelig ikke være muligt at få en anden kulør, eventuelt mod ekstra betaling?

Spandene er for mange mennesker klodsede og overdimensionerede. I Danmark var der i januar 2020, 1.189.020 singler. En del af de næsten 1,2 millioner mennesker lever sandsynligvis i Svendborg og skal belemres med to, i forhold til den sandsynlige affaldsmænge, overdimensionerede spande. Størrelsen opad er tilsyneladende ubegrænset, selv mennesker med tolv børn kan få en passende størrelse skraldespand, hvad skyldes denne ligegyldighed med singler i egen bolig?

Jeg kan selvfølgelig ikke bedømme om spandene er noget billigt skrammel og vil sikkert blive overbevist om noget andet, når regningen for dette affaldsstunt skal betales, men særligt lågene virker som noget, der ikke holder længe. Selve låget er delt på langs, og vil efter min vurdering let kunne blæse op, stå og klapre eller i værste fald blæse af.

Hele landet skal op på 50 procent genbrug inden 2022, i Svendborg skal vi, af ukendte årsager, op på 55 procent. Redaktionschef Bernicken skriver, at klodens økosystem er under hårdt pres, og vi med affaldssortering kan gøre vores adfærd mere bæredygtigt dag for dag.

Selvfølgelig vil jeg gerne være med til at bevare kloden, men jeg hader at blive snydt. Hvor kan jeg aflæse om jordens økosystem bliver bedre og mere bæredygtigt med affaldssortering i Danmark?

Er vi ikke lidt for naive? Jeg husker en tv-udsendelse fra en københavnsk politistation, hvor en kvinde opløst af gråd kom ind og tilstod at have slået alle verdens små fisk ihjel. Hun ønskede at stoppe sit misbrug af medicin og havde tankeløst smidt en håndfuld Stesolid i vandet ved Langelinie.

En rar betjent brugte en del tid på at fortælle hende, at fiskene nok skulle overleve.

Er det ikke netop det klimatosseriet mangler, nemlig sund fornuft?

Svendborg Kommunes Vand&Affald sender nye skraldespande på gaden i år, for svendborgenserne skal nemlig til at sortere mere i deres affald, så mængden af genbrug kan stige. Foto: Katrine Becher Damkjær
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Jubilæum For abonnenter

Fra billettering og klingende mønt til digitalt rejsekort: For halvtreds år siden kørte Kjeld Uhrenholt sin første bus

Annonce