Annonce
Debat

Debat: Klimaudfordringerne og landbrug – hånd i hånd

Genrefoto: Morten Pape

Debat: Vi står midt i klimaudfordringerne. Det er tydeligt for os alle. Det tager vi alvorligt og det reagerer vi på med nye klimamål og tiltag. Det er samtidig vigtigt, at handleplanerne løser klima- og miljøudfordringerne, og ikke blot flytter produktionen fra Danmark til udlandet.

Klima- og miljøudfordringerne er internationale og kender ikke landegrænser. Landbruget og fødevaresektoren er en af Danmarks erhvervsmæssige og økonomisk vigtige drivkræfter og samtidig med blandt de mest innovative sektorer. De viser gang på gang, hvordan løsningerne på nutidens udfordringer kommer gennem teknologisk udvikling og nye metoder.

Kan det lade sig gøre at passe godt på klimaet, miljø, naturen og drikkevandet samtidig med, at vi har moderne landbrug og fødevaresektor? Svaret er Ja! Vejen frem er fortsat teknologiudvikling, forskning og videreudvikling af nye produktionsmetoder.

Annonce

Vi vil ikke jage landbrug- og fødevarearbejdspladser ud af Danmark. Det ville skade klimaet og miljøet, da fødevarerne så blot ville blive produceret andre steder under dårligere forhold og med højere klima- og miljøaftryk. Danske landmænd og fødevaresektoren er frontløbere og verdensmestre i fødevareproduktion. Hele sektoren er omstillingsparate, har store ambitioner og vil en grøn omstilling.

Vi vil ikke jage landbrug- og fødevarearbejdspladser ud af Danmark. Det ville skade klimaet og miljøet.

Der skal fortsat være en stor eksportorienteret landbrug- og fødevaresektor i Danmark med produktion af både plantebaserede og animalske fødevarer på markedsvilkår. Der skal fortsat være både plantebaserede fødevarer på hylderne og kød, bøffer og frikadeller i køledisken i dagligvarehandelen. Forbrugerne bestemmer, hvad der skal i indkøbskurven og på tallerkenen.

Når man taler med mange landmænd, så er der ønske om også at bidrage til den grønne omstilling, men der er også stor usikkerhed og skepsis i forhold til den igangværende regulering, nærmest konstante nye krav og den voldsomt skingre debat, der tit kammer over i negativ urimelig hetz mod landmændene. Mange landmænd spørger ”Må vi være her?”. Klar melding herfra. Stop den negative hetz mod landmændene og anerkend, at danske landmænd sammen med fødevarevirksomhederne producerer nogle af verdens allerbedste fødevarer og med lave klima- og miljøaftryk.

Landbruget kan bidrage med rigtig meget i forhold til den grønne omstilling, men det kræver at der bliver udvist mere tillid og frihed under ansvar, ikke blot nye krav. Udtagning af lavbundsjorde er et godt klimaredskab. Det er vi helt med på, og for os er det helt afgørende, at dette finansieres med nye penge fra staten. Det er ikke en løsning at tage pengene fra EU landbrugsstøtten, så tørrer man i virkeligheden hele regningen af på den enkelte landmand og udhuler konkurrenceevnen.

Dansk landbrugs styrke er evnen til at gribe nye teknologiske muligheder. Landbruget og hele fødevaresektoren har historisk set formået at omstille sig efter, hvad forbrugerne ønsker. Derfor er den stigende efterspørgsel efter plantebaserede produkter også en fordel for Danmark. Det kan vi levere og i en høj kvalitet. Samtidig må vi dog ikke glemme at efterspørgslen efter traditionelle animalske produkter også stiger på verdensplan, og her skal vi selvfølgelig være med helt fremme. Vi kan nemlig producere sunde, sikre og klimavenlige produkter. Eksempelvis er antallet af køer i Danmark faldet, samtidig med at produktionen af mælk er steget. Det er den slags dygtigt landmandskab, som verden efterspørger.

Præcisionslandbrug med ny teknologi, udvikling af græsprotein til erstatning af importeret soya, biogas og landbrug som energileverandør er andre eksempler på grønne udviklingsspor. Fremtiden tegnes i grønne udviklingsspor. Teknologiudvikling er vejen frem. Vi skal udvikle det nye, men ikke på bekostning af det eksisterende.

Annonce
Svendborg

Tag kandidattesten her

Erhverv For abonnenter

Kultursammenstød mellem København og Svendborg: Radio Diablo på vej ud af Radio Loud

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Ærø

Store mængder af mønter, skibsnagler og våben fra vikingetiden fundet på Ærø: - Det er helt exceptionelt!

Debat For abonnenter

Fyns Amts Avis: Der skal mere lys over Holmegaard-sagen - og det kommer der nu

Sport

GOG er et rigtigt tophold: Vinder også når holdet er mest presset

Faaborg-Midtfyn

Hvad synes du, valget bør handle om? Journalister tager computeren under armen - Her kan du møde os

Sport

Gammel mesterklub prøver igen: B1909 hiver eks-divisionsspiller ind i manegen - Svendborg-Oure vandt topkamp

Erhverv For abonnenter

Fynske blomsterbutikker trækker sig fra Interflora - Svært at være tilfreds, når de tager så høj provision

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Debat For abonnenter

Kommentar: Gæstfrihedens svære kunst

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Langeland

Fyns Amts Avis mener: Debatten om Rema 1000 har udviklet sig til en farce - her er fakta

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Svendborg

Imam fra Svendborg ønsker sharialov og islamisk stat: Borgmester Bo Hansen fordømmer hans udtalelser

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Gigantisk solcellepark er på vej: Kan producere grøn strøm til 31.000 husstande

Kultur

Publikum bar berørt stjerne: MØ’s eneste koncert i 2021 bød på nyt verdenshit og ”Fisse i dit fjæs”

Annonce