Annonce
Debat

Debat: Kan mennesker med handicap blive syge?

Annonce

Sundhed: Noget har måske sat sig fast i nakken. Du har feber. Når du spiser, gør det ondt i en kindtand.

Vi står alle i den situation en gang i mellem, hvor vi skal besøge en fysioterapeut, få en tid hos lægen eller få tjekket tænderne hos tandlægen. Det er træls. Men dejligt, at vi har et godt sundhedsvæsen, der kan hjælpe os.

Men for mange af os med handicap er det ofte endnu mere træls. For vi kan have svært ved at finde en psykolog, et lægehus eller en anden sundhedsklinik, hvor vi rent fysisk kan komme ind.

Det lyder vildt! Men en ny DH-kortlægning af tilgængeligheden på landets sundhedsklinikker viser, at hele 41 procent mangler en handicapvenlig adgang.

For eksempel kender jeg Bente fra Sønderborg. Efter et trafikuheld fik hun en rygmarvsskade og er i dag kørestolsbruger. Hvis hun skal til ørelægen, skal hun køre 80 kilometer til Tønder. Selvom der ligger en ørelæge syv kilometer fra hendes bopæl.

Det er hun træt af. Og det kan jeg godt forstå. Og hvis du eksempelvis bor i Region Nordjylland, har 43 procent af tandlægerne handicapvenlig adgang. Imens 40 procent af psykologerne er tilgængelige i Region Midtjylland.

Tallene viser, at det frie valg er sat ud af kraft – hvis du har et handicap. Det er indgribende i ens liv, når man ikke selv kan vælge ens læge eller sundhedsbehandler. Og samtidig skal bruge langt mere rejsetid.

Nogle vil måske sidde og tænke: ”Jeg har da heller ikke valgt den tandlæge, jeg bor tættest på”. Og det er også, sådan det skal være. Men her har du selv fået lov til at vælge det. For mange af os med handicap bliver valgmulighederne begrænset, når vi ikke kan komme ind på fire ud af ti klinikker.

Det øger uligheden på sundhedsområdet, når man som Bente tvinges til at vælge ørelæge ud fra hensynet til, om man fysisk kan komme ind i bygningen.

Jeg opfordrer til, at tilgængeligheden til sundhedsklinikker bliver et centralt tema i de kommende overenskomstforhandlinger mellem lægerne og regionerne. En måde at løse problemet på er, at regionerne stiller krav til nye læger om at etablere sig i handicapvenlige lokaler.

En anden løsning er, at politikerne på Christiansborg opretter en tilgængelighedspulje, hvor sundhedsklinikkerne kan søge midler til at gøre deres praksis mere tilgængelig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg For abonnenter

Analyse: Budgetforliget landede med ubetydelige politiske knubs og sværdslag

Annonce