Annonce
Debat

Debat: Journalistisk arbejde udført på vej ned i en elevator

Chris Hammeken er turist- og erhvervsdirektør på Ærø. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær

Læserbrev: I onsdags fik jeg morgenmaden galt i halsen, da jeg læste artiklen om bryllups-situationen på Ærø i Fyns Amts Avis.

Fyns Amts Avis skrev blandt andet i overskriften, at Ærø har 56 procent færre bryllupper de første fire måneder af 2019 i forhold til samme periode sidste år. Det er korrekt, men avisen havde ikke ulejliget sig med at udregne og skrive, at Ærø har 82 procent færre godkendte vielser i 2019 i forhold til samme periode i 2018.

Faldet på 82 procent er en væsentlig information, da det siger noget om den nye lovs betydning for bryllupsturismen. Årsagen til at det går bedre med afholdte vielser på Ærø end for nye godkendte vielser skyldes, at flere hundrede par fik sagsbehandlet deres sager i slutningen af 2018 hos kommunen, da parrene meget rigtigt forudså, at sagsbehandlingen med den nye lov i 2019 ville blive langsommelig. De vielser, der blev godkendt i slutningen af 2018 grundet den nye lovs kommen - og som nu afholdes i 2019 - er ekstraordinære, og er hermed ikke udtryk for en varig forbedring i de kommende år.

En anden væsentlig udeladt information i artiklen var erhvervslivets syn på situationen. Bryllupsturisme er et erhverv, og når man ikke har deres syn på situationen med i artiklen, så må indholdet enten betegnes som mangelfuldt, vildledende eller udført i al hast på vej ned i en elevator.

Virksomhederne inden for bryllupsturismen oplever en markant nedgang i omsætningen og er herudover meget frustrerede over den fortsatte kritisable sagsbehandling hos den statslige centrale enhed, hvilket igen betyder, at velmenende og lovlydige par med mange bryllupsgæster fravælger Danmark.

Problemerne ses ikke bare på Ærø, men også i de andre ”bryllups-kommuner”. Det er på alle måder frustrerende at være vidne til, når vi godt ved, hvordan udenlandske vielser skal sagsbehandles, så vi dels undgår proforma-ægteskaber og dels fortsat opretholder en blomstrende bryllups-turisme i Danmark.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: En god investering i fremtiden

Rundt omkring i kommunerne bliver sidste hånd lagt på det kommendes års budget, og det kan være lidt en jungle at navigere rundt i, hvis man vil forsøge at finde hoved og hale i alle tallene. I det hele taget kan det der med økonomi hurtigt blive noget, som er svært at overskue og gennemskue. Det behøver ikke engang at være et kommunalt budget, det handler om. Det kan også være den helt private økonomi. Især hvis man står på helt uden forudsætninger for at kunne skabe sig et overblik over, hvordan pengene bruges klogest og hvilken type penge, man helst skal holde sig helt fra. Derfor er det et godt initiativ, der er sat gang i Svendborg Kommune. Et samarbejde mellem kommunen, handelsskolen i Svendborg og et pengeinstitut, skal hjælpe nogle af kommunens ældste skoleelever til at forstå, hvordan en privatøkonomi egentlig er skruet sammen, hvordan et budget fungerer og ikke mindst hvilke lån, det bare en skidt idé at røre ved. Det har i nogle år været meget nemt at låne penge, men jo nemmere det er, desto dyrere er lånet også ofte, og det kan jo være nemt at lade sig friste. Forhåbentlig ved de fleste efterhånden, at kviklån bare er en sløj idé at kaste sig over, men det skader absolut ikke, at de nye generationer får forklaret, hvad der skidt, og hvad der er kanel, af en person, der er næsten jævnaldrende med dem selv. Sandsynligheden for, at der bliver hørt grundigt efter er formentlig større end, hvis det er et menneske på deres forældres alder, der står med en løftet pegefinger. Den slags er der nok af i deres liv, og skal det virkelig trænge ind, er det vigtigt at undervisningen i privatøkonomi foregår i øjenhøjde. Sandsynligheden for, at informationerne sidder fast, øges markant. Umiddelbart bliver det da også godt modtaget. De elever Fyns Amts Avis har talt med om projektet har taget godt imod undervisningen. Så præsenteres det rigtigt, er sandsynligheden for en god modtagelse af budskabet også stor. Og så kan det være, at vi oplever bare lidt færre mennesker, der havner i en gældsspiral, hvor dårlig økonomi og deraf følgende kviklån er dagens ret. Derfor fortjener de involverede parter i undervisningsprojektet stor ros. Det er - meget apropos - en god investering i fremtiden.

Annonce