Annonce
Debat

Debat: Jonas Eika tog sin pointe hjem

I ethvert samfund findes der tabuer, man ikke slipper godt fra at bryde. Hvis man nævner det unævnelige, følger straffen. Og så er det i øvrigt lige meget, om man har en pointe. Den, der ikke respekterer et tabu, udskammes af de stærke.

At der findes racisme i Danmark er et sådant tabu. Det illustrerede forfatteren Jonas Eika, da han ved en prisoverrækkelse spejlvendte udlændingedebatten og anklagede Danmark og regeringen for netop racisme. Fra kunstens talerstol ville han at sige os noget, vi helst belægger med tavshed.

Man kan være enig eller uenig, men i lyset af ghettopakke og burkalov er det værd at tage Eikas statement alvorligt. Måske er det faktisk nu, vi skal overveje, hvorfor islam og mennesker med ikke-vestlig baggrund rutinemæssigt udpeges som landets største problem. Måske skal vi lade være med at tale så meget om ”os” og ”dem.” Måske har vi i angsten for at miste os selv, mistet noget vigtigt.

Men når noget er tabuiseret, udebliver refleksionen. Og det var netop, hvad der skete. Eika blev kaldt naiv, forfatterklovn, sammenlignet med nazisten Hamsun, og Pia Kjærsgaard mente, at han skulle skamme sig. Masser af vrede, men ingen en substantiel diskussion.

Selvom vi jævnligt understreger vigtigheden af at kunne diskutere selv de svære ting, magtede vi det ikke. Men Eika tog sin pointe hjem: Alene muligheden for, at racisme kunne være en del af det officielle Danmark er så tabubelagt, at det benægtes pr. automatik og uden refleksion. Selvom det er en vigtig pointe, er det unægteligt trist.

Annonce
Peter Lauritsen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
GOG

Vigtig GOG-gevinst mod arvefjender

112

For 11. gang: Indbrud i bil i Svendborg

Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Lad børnene flokkes i bymidten

Svendborg har fået en café for hele familien. Der er plads til, at de mindste leger og tumler rundt, og der er plads til de lidt større børn i et legehjørne. Og så kan forældre, bedsteforældre og naturligvis børnene få en forfriskning og lidt mere til. Jensens Bøfhus har en smule af den slags tilbud, men derudover er Café Svend, som den nye café hedder, alene om at henvende sig så direkte til lige netop børnefamilierne. En målgruppe, som egentlig er ganske stor, men også lidt overset, når blikket glider hen over Svendborgs bymidte. Jo, der er musik- og teateroplevelser for børnefamilier, og ikke så langt fra midten ligger Naturama og biblioteket. Det er rigtig fint, men hvordan ser det ud, når vi kigger ind i centrum af byen? Prøv at gå en tur ned gennem gågaderne. Der er faktisk ikke så meget at komme efter. Der er ingen legetøjsbutikker længere i bymidten, men det er vores allesammens skyld - vi køber nemlig det meste af legetøjet på nettet. Legepladserne ligger også et pænt stykke vej fra bymidten - især hvis benene er korte. Måske har Luise og Anders Føns Haaber derfor fundet en niche med et stort potentiale i. Noget har de i hvert fald fat i. Svendborg har et stærkt og levende kulturliv og tilbud i stakkevis, når det gælder gastronomi, teater, musik og meget mere. Der er masser af oplevelser at hente, men der er måske også et blindt punkt: Børnefamilierne. Så hvordan skal vi lokke børnefamilierne ind til bymidten en helt almindelig lørdag formiddag, hvor vi så gerne vil have, at de lægger deres penge, når sko og tøj skal købes? Der er i hvert fald ikke mange børneoaser at finde i nærheden af Møllergade og Gerritsgade. Der er et springvand på Torvet, som er tændt, så længe temperaturen ikke kniber sig ned i nærheden af frysepunktet, men det er også nogenlunde det. Svendborgs bymidte er måske ikke helt så familievenlig, som vi kunne ønske os. Vi vil jo gerne have flere børnefamilier til området. Det er godt for dynamikken og udviklingen, og vi vil meget gerne have, at børnefamilierne også bruger deres penge i de lokale forretninger frem for i de virtuelle stormagasiner. Svendborg har et stærkt kulturelt udtryk, men byen ser knap så stærk ud i børnehøjde. Nogle legemuligheder på Torvet kunne for eksempel være en mulighed. En rutsjebane, en gynge og et faldunderlag ville kunne gøre en stor forskel for familier med små børn, og pladsen er der jo til det. Der tænkes hele tiden i udvikling af byen. Det kunne være en god idé også at give børnene en mere fremtrædende plads i udviklingstankerne. De har det jo endda med at komme i følgeskab med mindst én voksen.

112

Uheld på Svendborgmotorvejen

Annonce