Annonce
Ærø

Debat: Ikke en krone til naturen

Metha Feddersen er skuffet over, at naturen ikke har fået en krone i budgetforligtet. Arkivfoto

Læserbrev: Hov, der mangler da noget! Når man sidder og gennemlæser budgetforslagene fra kommunalbestyrelsen, ser det hele meget tilforladeligt ud. Gode forslag. Ikke? Men pludselig sniger en voldsom undren sig ind over en. Ikke en krone til naturen!

Alle ved, hvor skralt det står til med den danske natur. Vi har mindre end en procent vild natur. Vi har førstepladsen i EU, når det kommer til den ringeste natur, mere end 2000 arter (dyr og planter) er tæt på udryddelse. Og det er blevet værre og værre år for år. Forskerne råber vagt i gevær, der er politikere, der er ved at vågne op. På Christiansborg rumler det. Heldigvis og ikke et sekund for tidligt.

Men Ærø Kommune. Næh.

Nu havde I ellers chancen for at opkøbe jord, begynde at plante skov, beskytte grundvandet, skabe gode levesteder for dyr og planter, begynde at gøre alvor af Det Grønne Danmarkskort, lave vådområder, og jeg kunne blive ved. Vi er blevet lovet en naturpolitik. Og vi er blevet lovet borgerinddragelse. Dette er endnu ikke sket, så vi kan frygte, at der går endnu længere tid, før naturen får finansstøtte.

Vi må vente, men naturen kan snart ikke vente længere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Politikere skal vurdere, om Ærøs golfklub er almennyttig

Rettet onsdag den 20. november kl. 8.30: Kontingentet i Marstal Idrætsklub er 1480 kroner om året, ikke 740 kroner som først skrevet. Umiddelbart lyder det som en fantastisk nyhed for Ærø Golfklub, at en anonym person har tilbudt at låne golfklubben 3,3 millioner kroner, så den kan købe den jord, hvor banen ligger. Det er et afdrags- og rentefrit lån, så i praksis er det en gave, som giver klubben mulighed for at købe banen. Det er en flot gave, men ifølge formand for golfklubben Poul Erik Therkelsen er det alt for tidligt at juble. Sagen er nemlig den, at købet er betinget af, at de ærøske politikere, foreløbig i Økonomi- og erhvervsudvalget, beslutter at fritage klubben for at betale ejendomsskat eller grundskyld, som det også kaldes. Det er en skat, som betales til kommunen af den værdi, grunden har i ubebygget stand, i det her tilfælde knap 150.000 kroner årligt. I praksis vil der være tale om et permanent drifttilskud fra kommunen til golfklubben. Og det kan jo være fair nok, hvis man én gang for alle ønsker at hjælpe klubben, som ofte omtales som vigtig for Ærøs turisme. Men det er vigtigt, at politikerne holder tungen overordentligt lige i munden, inden de træffer en beslutning. Det fremgår af loven om kommunal ejendomsskat, at kommunalbestyrelsen kan beslutte af friholde en række institutioner helt eller delvist for at betale grundskyld. Det gælder for "sports- og idrætsanlæg tilhørende gymnastik-, idræts- og skytteforeninger eller andre organisationer med samme formål" og "almenvelgørende stiftelser eller andre institutioner med almennyttigt formål". Spørgsmålet er så, om en golfklub kan siges at være almennyttig. Svaret på det spørgsmål fra skatteekspert Henning Boye Hansen fra revisionsvirksomheden BDO til Fyns Amts Avis er, at der umiddelbart ikke er noget til hinder for, at golfklubben fritages for grundskyld. Der er nemlig eksempler fra tidligere på, at en golfklub er blevet defineret som almennyttig. Spørgsmålet er så, om politikerne er enige i det, for i sidste ende er det jo en politisk beslutning. Almennyttig betyder ifølge ordbogen "til gavn for et bredt udsnit af befolkningen", men golf er næppe for alle, endsige et bredt udsnit af borgerne. Selv om det ikke længere er en rigmandssport, som det var engang, skal man alligevel have lidt at rutte med for at kunne være med. Et medlemsskab i Ærø Golfklub for et fuldt betalende voksent medlem koster eksempelvis 6300 kroner om året. Til sammenligning koster det 1480 kroner om året at spille fodbold i Marstal Idrætsforening. Golfspillere er altså en relativt eksklusiv klub, og om Ærø Kommune skal støtte den er et dilemma, som politikerne har stået i før, og som der er mange stærke holdninger til blandt borgerne. Men denne gang er det permanent, og der er mere jura involveret. Det stiller krav til grundighed og omhyggelighed, både i administrationen og hos politikerne. Fodfejl har det med at koste dyrt, og det er der ikke råd til i denne sag.

Annonce