Annonce
Svendborg

Debat: I burde skamme jer

Mandag blev der sat underskrift på aftale mellem Naturstyrelsen, Svendborg Kommune og Vand & Affald om op til 540 hektar ny skov nordøst for Svendborg. Borgmester Bo Hansen var også med til at plante de første tre træer. Foto: Hans-Henrik Dyssel.


Annonce

Læserbrev: Åbent brev til borgmester Bo Hansen (S), Vand og Affald-formand Niels Chr. Nielsen, skovrider Jakob Harrekilde og chefredaktør Rikke Bekker.

Så er skovrejsningsprojektet vedtaget og alle smiler tilsyneladende. Alle involverede har glemt lokalområdet til fordel for fælles glæde.

Jeg har indtil nu troet på den politiske proces – herunder journalistikkens rolle som vagthund overfor politikere, der glemmer borgerne; men det forløb, vi har været vidne til i denne sag minder mere om Korsbæksk sammenspisthed end en moderne og seriøs behandling af sagerne.

Politikere, Naturstyrelsen samt Vand og Affald har kørt en fuldstændig orkestreret model, som udelukkende har været beregnet til at overholde formalia, uden intentioner om at inddrage høringssvar eller benytte dele af disse. Fyns Amts Avis har i begyndelsen skrevet om processen og også om de bekymringer, lokalbefolkningen havde. Dette sluttede brat med en leder, som storroste den nye skov, hvorefter interessen skiftede til tre vindmøller og endte med en kort notits af, at nu var det hele vedtaget for at træde endeligt på beboerne med en megaartikel om den fantastiske plantning af tre træer.

I har efterladt os i et mørkt sort hul. Hvad med dem, der skal leve af jorden? Hvad med dem, der har købt boliger her i forventning om lys og luft; men som får den naturlige solindfald halveret? Hvad med dem der forventede ro og fred om som nu bliver indespærrede af fritidsaktiviteter en masse? For slet ikke at spørge ind til Svendborgs vand. Når man så ensidigt satser på at bevare vandet ved at rejse skov, hvad så hvis ingen sælger?


Der er mange ting, der kunne være trevlet op i denne sag, hvis man ville. Men det lokale etablissement ville hellere gnubbe skuldre, skubbe albuer og komme i avisen ved at plante symbolske træer.


Vi har indsendt høringssvar. Hvem har interesseret sig for dem? Politikerne? Vand og Affald ? Fyns Amts Avis? Naturstyrelsen Fyn? Ja, faktisk har vi fået en kvittering fra Naturstyrelsen Fyn om, at det er modtaget og endnu en om, at planen er vedtaget med et link til en hjemmeside om projektet. Kan man så her se høringssvarene? Nææ, man kan se de materialer, parterne brugte til at indkalde til høringer blandt beboerne; men altså ikke hvad høringerne afstedkom. Det var nu heller ikke forventet. På møderne blev man afvist, hvis man ville komme med en holdning. Man måtte kun stille spørgsmål!

I kan ikke være processen bekendt!

I tager beboerne i området som gidsler. Vi skal betale for jeres ambitioner. I har ikke engang valgt at give mulighed for at komme ud af området uden det kæmpetab, jeres projekt betyder for os. Det turde I ikke. I har bare påstået, at værdierne vil stige med 25 procent. Hvis det er sandt, så burde det være enkelt at betale landmændene, hvad man gav i Tankefuld pr hektar samt købe husejerne ud. Det er jo en fed forretning for kommunen, tilsyneladende; men risikoen skal altså alligevel blive hos os.

Der er mange ting, der kunne være trevlet op i denne sag, hvis man ville. Men det lokale etablissement ville hellere gnubbe skuldre, skubbe albuer og komme i avisen ved at plante symbolske træer.

Jeg kan kun opfordre så mange beboere i området som muligt til at klage over denne sag. Vejledningen findes på Naturstyrelsens hjemmeside.

Svar fra redaktionen:

Det var Fyns Amts Avis, der midt i december afslørede, at skovrejsningsprojektet var undervejs, mens det stadig blev behandlet lukket i byrådet. Vi har i vores dækning blandt andet også været på rundtur i det berørte område for at høre, hvad naboerne tænker om skovrejsningen, vi har været til det første infomøde, samt fortalt om kritikken af den lukkede proces. Og dermed også belyst den skepsis, som der absolut er om projektet. Læserbreve som dette byder vi også altid velkomne, men det er faktisk ganske få, vi har modtaget om sagen.

På Langeland har vi også for nylig beskrevet netop nabomodstanden i et skovrejsningsprojekt, og selvom vi på lederplads kan mene, at et skovprojekt kan styrke lokalområdet, står det ikke i vejen for en kritisk dækning, der belyser et emne fra flere forskellige sider. Hvilket vi da også synes, at vi har gjort i denne sag, som i øvrigt ikke er færdig med at blive belyst fra avisens side.

Mvh chefredaktør Rikke Bekker og svendborgredaktør Caspar Troest Jørgensen

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bagsiden

Hvemhvadhvor: Billedgalleri fra Nordenhuse Sommerliv ved Nordenhuse Billederne fra Nordenhuse er indsendt af Elin A. Christensen og Arne Munch Jensen.

Danmark

Nu kan borgere med milde symptomer selv booke coronatest uden hjælp fra lægen

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Seksuelle krænkelser blandt Faaborg-Midtfyns politikere? - Større chance for sexchikane i et nonnekloster

Annonce