Annonce
Læserbrev

Debat: Hvornår kommer de sidste 26 byrødder ind i klimakampen?

Annonce

Borgerne i Svendborg tabte kampen om affaldet.

Faaborg-Midtfyns affald brændes i øjeblikket hos Svendborg Kraftvarme til 370 kroner pr. tons, dette kan ikke hænge sammen, derfor betaler borgerne i Svendborg 1070 kr. pr. tons. Nu fortsætter denne urimelige aftale de næste fire år. Dette er i øvrigt ulovligt, da man i henhold til EU-lovgivningen ikke må diskriminere to kunder, der får den samme ydelse.

I Svendborg Kommune genbruges kun 27 procent af husholdningsaffaldet, gennemsnittet på Fyn er 37 procent.

Det er muligt at sortere cirka 40 procent fra som organisk affald, derved opnås en værdi på op til 800,- kroner pr. tons, i stedet for minus 1070,- kroner.

Marius Petersen kan på under 1,5 år etablere et fælles fynsk sorteringsanlæg, hvis kommunerne ønsker det, derved bliver der højest 20 procent tilbage til forbrænding.

Der findes virksomheder inden for fødevarebranchen, der genanvender 86 procent af affaldsresursen. Og de arbejder på at komme højere op.

Svendborg Fjernvarme har skriftligt tilbudt at købe et lukket Svendborg Kraftvarme i 2021, dette ønsker 26 af 29 byrådsmedlemmer ikke.

Svendborg Fjernvarme er ved at bygge et varmeproducerende anlæg, der kan producere alt varme helt forureningsfrit, altså ingen skorsten, energien kan leveres fra en enkelt havvindmølle. Anlægget kan fremstille varmen meget billigere end den pris Svendborg Fjernvarme er tvunget til at betale for hos Svendborg Kraftvarme. Svendborg Kraftvarme spænder ben for denne løsning.

Lavere pris på fjernvarme, betyder mindre brug af brændeovn i fjernvarmeområde, dermed færre syge.

Svendborg Kraftvarme udleder hvert år 21.500 tons CO2, samt en masse sundhedsskadelige stoffer.

Fynsværkets affaldsanlæg er renoveret for 240 millioner kroner med helt nyt røggasrensningsanlæg. Det har en virkningsgrad, der er meget højere end Svendborg Kraftvarme. Og de forskelsbehandler ikke deres kunder.

Svendborg Kommune er ved at vedtage en klimaplan, der skal føre kommunen fra nuværende 20 procent vedvarende energi, til 100 procent i 2030, dette kræver, at vi opfatter affald som en resurse og ikke bare som noget, der skal sættes ild til.

Hvornår kommer de sidste 26 byrådspolitikere ind i kampen og tager klima- og miljøudfordringerne alvorligt?

Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce