Annonce
Svendborg

Debat: Hvordan sikres helhedshensyn og kommunens egne strategier i energiplanlægningen?

Der skal findes bedre måde at sikre helhedshensynene, når man for eksempel vil sætte vindmøller op i Svendborg Kommune, mener Helene Hundstrup Granhøj. Vindmøllerne her er fra Sønderjylland. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce

Læserbrev: Nu er der igen tilfældige borgere (denne gang omkring Broholm), der bliver ramt, fordi en enkelt godsejer (bosiddende på Sjælland) vil tjene penge på at sætte store vindmøller op hos en anden godsejer (bosiddende på Broholm Gods). De store industrimøller ødelægger vores skønne landskab, og det går ud over de omkringboende borgeres helbred pga. de lavfrekvente lydbølger, der udsendes fra møllerne. Hvis vi bliver naboer til kæmpestore vindmøller, falder værdien af vores huse. Huse, som vi har gået og sparet op i, og som oftest udgør en del af familiens pensionsopsparing. Huse, som vi ikke kan få solgt, fordi ingen ønsker at bosætte sig op ad store vindmølleanlæg.

Synes politikerne i Svendborg Kommune, at det er rimeligt, at enkelte godsejere sætter store vindmøller op for at lave profit (med skattebetalt statsstøtte), mens naboerne skal bære konsekvenserne?

Det er jo ikke fordi, vi ikke skal have grøn energi – det ved vi alle, at vi skal. Og jeg tror, at de fleste bakker op om Svendborg Kommunes målsætninger om, at omstilling af energiforbruget til 100 procent vedvarende energi skal være opnået i 2030 for kommunen som virksomhed, og i 2040 for kommunen som geografisk enhed.


Kunne vi i Svendborg Kommune dog ikke gøre det bedre end kun at få sat store vindmøller op dér, hvor nogle tilfældige godsejere vil lave profit på bekostning af naturen, tilflytning og de omkringboende borgere?


Men ud over at det går ud over naboerne, går opsætning af industrimøller i det åbne land stik imod Svendborg Kommunes egen politik for landområderne. Fokus på ”Landskabelige kvaliteter” er et bærende element i Svendborg Kommunes Planstrategi 2019 og Bosætningsstrategi 2020. I Bæredygtighedsstrategi 2020 defineres bæredygtighed bl.a. ved ”Mindst mulig miljøpåvirkning”. Ifølge Strategi for Natur og Friluftsliv 2019-2030 har vi ”enestående natur, smukke landskaber med en spændende geologi og rige muligheder for udfoldelser i det fri. Det er en bærende del af, at vi er en Cittaslow-kommune, hvor det gode liv er i centrum.”

Hvordan hænger disse politiske strategier hænger sammen med at sætte store vindmøller op i et naturskønt område som Broholm?

De store vindmøller er industrianlæg, og hvis de skal stå på land, bør de sættes op, hvor der i forvejen er industri og infrastruktur, de bør ikke placeres midt ude i den skønne natur. Allerhelst skal de sættes op til havs, hvilket også er strategien i den af Folketinget vedtagne energiplan.

Desuden bør alle borgere i et lokalområde tilgodeses i energiplanlægningen, og der må og skal skabes en bedre balance mellem opstilling af vindmøller på privat jord, landskabshensyn og hensynet til de omkringboende borgere. Det burde kunne lade sig gøre for Svendborg Kommune at lave en visionær, sammenhængende og bæredygtig plan, der favner alle kommunens mål og strategier for energi, natur, landskab, turisme, tilflytning og hensyn til borgerne.

Kunne vi i Svendborg Kommune dog ikke gøre det bedre end kun at få sat store vindmøller op dér, hvor nogle tilfældige godsejere vil lave profit på bekostning af naturen, tilflytning og de omkringboende borgere?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Peter Madsens flugtforsøg: Truede med bombeattrap og hoppede ind i hvid varevogn

Annonce