Annonce
Læserbrev

Debat: Hvem ejer kulturarven?

Annonce

Læserbrev: To ”højtuddannede” inspektører var havnet på en hel forkert planet. Hvad er succes for et museum på Ærø, der fortæller Marstals verdenssøfartshistorie? Marstal Søfartsmuseum har forstået at bygge videre på og være en del af den kulturarv, som byen er opstået af. Det gør, at man her på den her ganske enestående plet på jord ikke kun mærker, men hurtig bliver en del af kulturarven, den er ikke kun lukket inde i montrer i en museumsudstilling udtænkt af højtuddannede historikere.

Kulturarven mærkes over alt i Marstal i en fælles fortælling om hvor man kommer fra. Når man går tur på havnen eller på halen, når store skonnerter eller nye lystbåde ankommer over havet fra Kiel eller Flensborg - alt har baggrund i historien om Marstal som søfartscentrum og museets leder som primus motor. Her er initiativrige folk, der tager ansvar for det samfund de virker i. Den gamle fortælling om marstallerne, der selv tog initiativ til at bygge molen, er fortællingen om hvem vi er her. Renovering af Bonavista, Carsten Jensen forestilling i værftet, Motorfabrikkens forvandling, Ærøexpressens nye færge - alt sammen nye tiltag, der står på skulderen af en fælles lokal identitet (vi kan selv) fortalt gennem kulturarven, med den lokale museumsleder i en central rolle som sammenhængskraften.

Succes på et museum skal ikke kun måles på antal af skulderklap fra højtuddannede inspektører. I Marstal kan museets succes i høj grad måles på, at man den dag i dag har en levende by, der har bevaret kulturarven som befolkningens kulturarv. Her har man ikke som så mange andre steder sammenlagt museer i nye store arkitekttegnede bygninger, og dermed fremmedgjort kulturarven for kulturarvsejerne/befolkningen. Jeg har igennem mange år færdes i søfartsmuseumskredse – alle ved hvor og hvad Marstal er, og alle taler med står respekt om museet og dets leder. Alt det er der en mand i Marstal, der skal have kæmpe stor anerkendelse for - tak Erik Kromann for, at vi alle må være en del af Marstals kulturarv.

Marstal Søfartsmuseum. Arkivfoto: Søren S. Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bagsiden

Pletskud: Udvidet borgerservice

Svendborg

Flere indbrud i virksomheder: Tyv smurte ketchup, kartoffelsalat og marmelade på vinduer

Annonce